• Advertisement

Emisija Agro Dan

Pregled značajnijih poljoprivrednih emisija koje se emituju na domaćim TV kanalima

Moderator: PoljoForum

Favorites: Agro Dan, Alen1991
Followers: Perobt

Re: Emisija Agro Dan za 14.10.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 14 Okt 2020, 09:11

Emisija ,,Agro dan" za sredu, 14. oktobar, donosi:

Za profitabilnu agrarnu proizvodnju dobro znanje prvi uslov, ali neophodan i visok nivo investicija, uz dug period povrata.Zbog toga bespovratna pomoć, iako sama po sebi nedovoljna, u sklopu svih drugih mera, ima veliki značaj.

Fruškogorski med, ariljska malina i
pirotski kačkavalj - prvi naši proizvodi koji bi mogli da dobiju EU markicu zaštićenog geografskog porekla. Mesto u registru sa oko 3.000 proizvoda, osiguraće im dobru poziciju za izvoz.

Stočari sa područja Mačve, Srema i Bačke ostvariće prihode od izvoza žive stoke u Liban. Prvi kontingent od 1.500 bikova upućen prethodnog vikenda, a očekuje se da će za desetak dana krenuti i druga tura.

Uoči 14. oktobra Međunarodnog dana prokupca, domaće autohtone sorte, otpočeo Karavan prokupca u Kragujevcu, koji obilazi i Aleksandrovac i Beograd. Vino od te sorte naša velika izvozna šansa, tvrde poznavaoci.

Udruženje Naša kooperativa iz Kosjerića okuplja, edukuje, oprema i povezuje mala domaćinstva i zadruge. U etno-selu Gostoljublje na Divčibarama nedavno prezentovani njihovi poljoprivredni proizvodi.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2378
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 15.10.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 15 Okt 2020, 08:35

Ostanite informisani, pogledajte i današnje izdanje emisije ,,Agro dan":

U ovoj godini izdvojeno tri puta više novca za vinogradarstvo nego 2019., izjavio ministar Branislav Nedimović. Neophodno raditi na brendiranju srpskih vina, a u tome će pomoći Strategija za razvoj vinogradarstva i vinarstva.

Berba jabuka trajaće do sredine novembra, a već sada izvesno da će ovogodišnji rod biti oko 500.000 tona, kao i lane. Cene u izvozu biće za nekih 10 do 20 % više od prošlogodišnjih 60 evro-centi po kilogramu.

Republička direkcija za robne rezerve kupiće više od 26 miliona kilograma merkantilnog kukuruza ovogodišnjeg roda. Minimalna količina za otkup od gazdinstava iznosi 50 tona, maksimalna 100 tona, a od ovlašćenog skladištara 1.000.

U Srbiji za sada nema aktivnih žarišta afričke kuge svinja, ali zbog blizine zaraženih područja, naša zemlja identifikovana kao rizičan region. Zato se sprovodi aktivni monitoring, kako bi se predupredila svaka mogućnost za pojavu zaraze.

Akcija poribljavanja nastavljena i ove godine u Parku prirode Stara planina. Na dve lokalcije ukupno u planinske reke ispušteno 28.000 jedinki potočne pastrmke, u vrednost od oko 3.000.000 dinara.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2378
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 17.10.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 17 Okt 2020, 08:36

Subotnji "Agro Dan" donosi:

Ministarstvu finansija i Ministarstvu poljoprivrede biće upućena inicijativa za izmenu zakona, koji će ženama na selu omogućiti penziono i zdravstveno osiguranje, kao i podsticaje za ranjive kategorije, poručila potpredsednica vlade, Zorana Mihajlović, povodom Međunarodnog dana seoskih žena.

Ovogodišnji Sajam šljiva u Osečini obeležen skromno, uz poštovanje svih epidemioloških mera. U toj opštini ima preko milion stabala šljive, gotovo 70 odsto stanovništva živi od tog voća, a poslednjih godina i lokalna samouprava finansijski pomaže obnovu zasada.

O ekspanziju vinogradarstva u Srbiji svedoči primer valjevskog kraja, gde su za par godina šest puta uvećane površine pod vinovom lozom. Početno ulaganje u vinograd nije jeftino, ali motiv za proizvođače predstavlja mogući godišnji prihod od 40.000 evra sa jednog hektara.

Zbog situacije sa korona virusom, ovogodišnji jubilarni Sabor trubača u Guči samo simbolično obeležen zvucima četiri pobednička orkestra iz prethodne godine. Prvi put u istoriji sabor otkazan, ali nadležni naglašavaju, da to neće uticati na popularnost ove manifestacije.

Šesti po redu Dani bundeve, tradicionalna manifestacija u okviru Jesenjeg festivala, održava se u Kuli, u subotu 17. oktobra. Posetioci u prilici da degustiraju slane i slatke specijalitete od bundeve, uživaju u izložbi i kupovini rukotvorina i domaćih proizvoda, jesenjih plodova i zimnice.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2378
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 18.10.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 19 Okt 2020, 08:05

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme:

U Srbiji u toku jesenja setva žita, a u planu da se zaseje oko 600.000 hektara, za oko 30.000 hektara više nego lane. Optimalan rok traje od 5. do 25. oktobra, a setva do sada obavljena na 10 % planiranih površina.

Na vojvođanske oranice, poslednjih dana, palo više od 40 litara kiše po kvadratnom metru, dovoljno za kvalitetnu obradu zemljišta. To će obezbediti povoljne uslove za klijanje i ujednačeno nicanje hlebnog žita

Na teritoriji Nišavskog okruga traje berba kukuruza. Primena saveta stručnjaka i blagovremeno sprovođenje agrotehničkih mera, na pojedinim parcelama omogućili natprosečne prinose i dobar kvalitet zrna.

U poljoprivrednoj školi „Stevan Petrović – Brile“ u Rumi, počeo drugi projekat u okviru Erasmus + programa Evropske unije. Učesnici će moći da steknu nova iskustva i praktična znanja neophodna prilikom zapošljavanja.

Prekogranični projekat Mađarske i Srbije, vredan oko 350 hiljada evra, ima za cilj širenje zastupljenosti proizvoda tradicionalne hrane na tržištu, zasnovanom na inovativnoj proizvodnji i tehnikama marketinga.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2378
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 19.10.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 19 Okt 2020, 08:31

„Argo dan“ za ponedeljak, 19. oktobar, donosi i ove aktuelnosti:

Pod organskom proizvodnjom u Srbiji manje od 1% poljoprivrednog zemljišta. O značaju te vrste poljoprivrede najbolje svedoči podatak o izvozu, koji vredi 25 miliona evra i uglavnom ide u zemlje Evropske unije.

U okviru stočarske proizvodnje, živinarstvo u Srbiji, prema procenama, ima oko 12% udela. Pred male, uglavnom individualne proizvođače, epidemija korona virusa postavila nove izazove i teškoće u plasmanu robe.

Uzgajivači tovne junadi do kraja oktobra treba da prodaju svoja grla kako bi od države dobili dodatnu premiju od 20.000 dinara. Međutim, otkup i dalje ide teško jer kupaca i izvoza nema dovoljno za oporavak tog sektora.

Na području severnog Banata, pšenicom do sada zasejano svega 15 odsto planiranih površina. Usled obilnih padavina, ratari nisu u mogućnosti da uđu u njive, ali će kiša pozitivno uticati na klijanje i nicanje.

Čelnici opštine Plandište uvažili žalbe meštana na loše pristupne saobraćajnice na lokalnim putevima. Ovih dana počeli radovi na sanaciji, odnosno posipanje šljunka na najkritičnijim deonicama.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2378
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 20.10.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 20 Okt 2020, 08:30

Emisija ,,Agro dan" za utorak, 20. oktobar, donosi i ove teme:

Naredne godine na raspolaganju će biti 50 miliona dolara od Svetske banke za investicije u poljoprivredi. I mali i veliki proizvođači moći će bespovratno i avansno da dobiju 50 % sredstava, banka će finansirati 40 % a ostatak će biti njihovo učešće.

Devetorica mladih domaćina oformila stočarsku zadrugu, u okviru “Zadružnog saveza Šumadije i Pomoravlja, Jagodina". U Sečnju će biti sedište, otkup, prodaja i farma ovaca sa kvalitetnom genetikom.

U Donjoj Lokošnici autohtona paprika svake godine zauzme oko 125 hektara, a širom Srbije proda se više od 20 tona mlevenog začina. Neophodno udruživanje proizvođača i zaštita geografskog porekla tog proizvoda

Od plasmana domaće jabuke u Indiju velika su očekivanja. Proizvođači se nadaju da će se tako smanjiti tržišna utakmica za rusko tržište, a zbog manjih količina jabuke u našoj zemlji, i cena bi mogla da poraste.

Fruška Gora oduvek bila mesto idealnog odmora i uživanja za zaljubljenike u prirodu, a poslednjih desetak i više godina, privlači i veliki broj ljubitelja vina. Vinarija Deurić jedno od nezaobilaznih odredišta za sve posetioce tog kraja.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2378
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 21.10.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 21 Okt 2020, 08:32

Ekipa emisije “Agro Dan” za danas Vam je pripremila sledeće teme:

Pogon "Naš med" isplatio pčelarima više od 64.000 evra za sve preostale ponuđene količine šumskog meda. Nastavlja se intenzivno prikupljanje i za koji dan šleper šumskog meda završiće na tržištu Saudijske Arabije.

U preduzeću za razvoj poljoprivrede “Zlatiborski Eko agrar” u toku raspodela 35 miliona dinara za ulaganja poljopljivrednika u 2020. Sredstva planirana i za proširenje kapaciteta mlekare “Naša Zlatka” u Krivoj Reci.

U opštini Inđija uskoro će biti potpisani ugovori za dodelu sredstava za ulaganja u fizičku imovinu gazdinstava, kao i za kupovinu seoskih kuća mladim bračnim parovima. Za te namene izdvojeno 34 miliona dinara.

Više od 1.000 porodičnih gazdinstava koja se bave seoskim turizmom u Srbiji, ostvaruje gotovo deset odsto ukupne zarade naše zemlje od turizma. Podaci pokazuju da raste broj zainteresovanih za bavljenje tom delatnošću.

Ovogodišnji Međunarodni festival „Rakija i rakijaši 2020“ biće održan u subotu 24. oktobra, u u Pančevu. Očekuje se učešće prvonagrađenih proizvođača sa svih relevantnih takmičenja u poslednjih godinu dana.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2378
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 22.10.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 22 Okt 2020, 08:37

„Argo dan“ za četvrtak, 22. oktobar, donosi:

Posle afere sa prepakivanjem malina u Čileu, poreklo tog voća se dokazuje uz sertifikat i garantni list kojim se potvrđuje uzgoj u Srbiji. Zahtev najpre krenuo od stranih, uglavnom francuskih hladnjača koje posluju kod nas.

U okviru Programa sprovođenja poljoprivredne politike Grada Novog Sada, u ovoj godini izdvojeno 23 miliona dinara za mlade poljoprivrednike. Tim novcem subvencionisano 90% od vrednosti realizovanih investicija.

Za bespovratna sredstva za kupovinu novih poljoprivrednih mašina i mehanizacije, podnet 101 zahtev poljoprivrednika sa teritorije Prokuplja. U lokalnom budžetu za tu namenu planirano oko 10 miliona dinara.

U cilju ekonomskog osnaživanja malih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji opštine Lučani, nemačko Ministarstvo spoljnih poslova i firma ASB, kornisnicima dodelili plastenike, sistem za navodnjavanje i drugu opremu.

Poslednja jesenja "Novosadska cvetna pijaca” biće održana u petak i subotu, 23. i 24. oktobra. Manifestacije imaju za cilj promovisanje malih proizvođača, pružanjem mogućnosti da predstave svoje proizvode.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2378
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 23.10.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 23 Okt 2020, 08:20

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

Sudeći po većim prinosima u Srbiji, a manjem rodu kod najvećih svetkih proizvođača, soja potencijal za izvoz. Soje ove godine u Srbiji više za čak 15 odsto nego lane.

Uzrok jesenjeg cvetanja i višanja uglavnom pogrešan tretman, od primene fungicida do rezidbe, objašnjavaju stručnjaci i savetuju dodatne mere kako se ne bi smanjilo cvetanje na proleće.

U Opštini Vlasotince najavljuju dupliranje poljoprivrednog budžeta u sledećoj godini. I u septembarskom rebalansu, i pored krize zbog epidemije, novi podsticaji za poljoprivrednike.

Vinogradari iz okoline Vršca, bez obzira na manji rod, zadovoljni količinom šećera u grozdovima. I do 25 odsto šećera u crnom, a do 23 u belom grožđu dovoljno da vina budu dobrog ukusa.

Na “Sremskom kupu” u Sremskoj Mitrovici jednu od titula poneo džokej iz Italije. Tradicionalne konjičke trke održane uz primenu mera zaštite od koronavirusa.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2378
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 24.10.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 24 Okt 2020, 08:24

Subotnji ,,Agro dan" donosi i ove aktuelnosti:

Privodi se kraju berba grožđa sa 1200 hektara kruševačkog Rubina. Rod manji za oko 30 odsto i na njihovim plantažama i kod individualnih proizvođača, ali će za tržište biti dovoljno vina iz rezervi od prethodnih godina.

Iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju pomoć opštinama u izgradnji atarskih puteva. Na lokalnim samoupravama je da finansiraju projektnu dokumentaciju i da reše imovinske odnose.

Sremska Mitrovica pomaže svojim ugostiteljima u vreme epidemije. Iz lokalnog budžeta izdvojen novac za pokrivanje kamata za kredite kojima mogu da finansiraju tekuću likvidnost i obrtna sredstva.

„Mačvanski dućan“, šabačka on-lajn prodavnica uskoro postaje brend. Iz Društva mladih ekologa najavljuju i fomiranje zadruge, novi sajt, konkurisanje za projekte.

Plasman gljiva na tržište teži posao od proizvodnje. Razlog zasićenje tržišta šampinjonima, pa se odgajivači sve ćešće okreću ka uzgajanju bukovače i šitake, koje se za veće pare lakše prodaju.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2378
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

PrethodniSledeća

Povratak na Poljoprivredne emisije

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju

  • Advertisement