• Advertisement

Emisija Agro Dan

Pregled značajnijih poljoprivrednih emisija koje se emituju na domaćim TV kanalima

Moderator: PoljoForum

Favorites: Agro Dan, Alen1991
Followers: Perobt

Re: Emisija Agro Dan za 04.10.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 05 Okt 2020, 08:14

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme:

Veća tražnja izvoznika uticala na skok potražnje, kao i cena, na domaćoj Produktnoj berzi. I pored najavljenog odličnog roda kukuruza, ova žitarica bila najtraženija, a vidljiv je rast i kod pšenice.

Urpkos poslednjim kišama, što pre treba zasejati pšenicu. Prošle godine na vreme taj posao urađen na svega 40 odsto površina. A na dobar prinos uveliko utiče i deklarisano seme, upozoravaju stručnjaci.

Novih 111 proizvoda dobilo žig „Čuvarkuća“, tako da ih sada na spisku ima 230. Prvi put među nosiocima žiga u okviru projekta „Stvaramo u Srbiji“ i poljoprivredna mehanizacija.

Završen vodovod u selu Moldovin, koji su zajednički gradili Opština Šid i Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu. Cilj je ulaganjem u seosku infrastrukturu zadržati i mlade u ruralnim sredinama.

Siromaštvo i polena i meda uticali na izuzetno lošu godinu za pčelare. A sve veći problem i u Srbiji upotreba hemijskih preparata, upozorili iskusni pčelari na Danima meda u Inđiji.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2378
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 05.10.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 05 Okt 2020, 08:30

Ekipa emisije “Agro Dan” za danas Vam je pripremila sledeće teme:

Smanjivanje površina pod šećernom repom, i u srednjem Banatu, posledica i problema sa bolestima kod ove biljke. Ipak, ove godine očekivani rod od 55 tona po hektaru veći od višegodišnjeg proseka.

Pšenica će zauzeti iste površine kao i prošle godine, prve su procene. A i cena setve ostaće približno ista. Ista meta - isto rastojanje važiće, po svemu sudeći, i kada je u pitanju sejanje takozvane „tavanke“.

Kako bi sami određivali pravila svog poslovanja, Udruženje povrtara iz Glogonja planira da preraste u zadrugu. Ove godine i povrće, ali i troškovi veći, pa je zarada povrtara slična onoj iz prethodnih godina.

Sopstvena proizvodnja prerađevina ključ je uspeha i u gajenju koza. Primer privatna mlekara s juga Srbije, nastala iz gazdinstva, s koje stiže čak i čisti žuti sir od kozjeg mleka.

Do nove godine na području Prokuplja akcija besplatne analize zemljišta, a zatim i savetovanja kako primeniti agrotehničke mere. U Topličkom okrugu analiza još bitnija s obzirom na veliku kiselost oranica.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2378
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 06.10.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 06 Okt 2020, 08:35

Emisija ,,Agro dan" za utorak, 6. oktobar, donosi:

Pred početak setve ozimih strnina, ima dovoljno vlage za kvalitetnu pripremu zemljišta. Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, stručnjaci ratarima savetuju da ne žure sa setvom i da obavezno koriste deklarisano seme.

Šećernom repom ove godine zasejano 36.000 hektara, znatno više nego lane. U jednoj od fabrika za preradu, "Helenik Šugar" u Crvenki, planiraju dnevnu proizvodnju od oko 1.100 tona šećera, evropskog kvaliteta.

U laboratoriji Poljoprivredne stručne službe u Rumi u toku besplatna analiza zemljišta. Šestu godinu za redom, rumska lokalna samouprava iz opštinskog budžeta finansira analizu, a biće obrađeno 2.200 uzoraka.

U Srbiji prvi put definisani uslovi i način korišćenja oznake „posno” na prehrambenim proizvodima. Dopunom pravilnika preciznije određeno i korišćenje oznake koja se odnosi na hranu bez glutena.

Udruženje za proizvodnju organske hrane „Eco Energy“, u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Sombora, organizovalo 15. Međunarodni „Festival organske i etno-hrane i pića, domaće radinosti i folklora“.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2378
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 07.10.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 07 Okt 2020, 08:28

Ostanite informisani, pogledajte i današnje izdanje emisije ,,Agro dan":

U četvrtak će početi izvoz jabuke iz Srbije u Indiju, najavio ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović. Prvi, probni kontigent od osam kontejnera biće poslat brodom ka lukama u Indiji.

Reprodukcionom centru goveda mesnate rase angus, u Srpskom Кrsturu, uručen sertifikat „Farma dobre poljoprivredne prakse“. Uspešan rad farme sa oko 500 grla, značajno pomogla država raznim subvencijama.

Novosadski sajam uručio priznanja za najbolje rezultate u prerađivačkoj industriji, agrobiznisu, nauci u poljoprivredi, zanatstvu…Za najuspešnije poljoprivredno gazdinstvo izabrana „Pčelinja klinika“ iz Bačkog Novog Sela.

U selu Donji Dušnik, podno Suve planine, opština Gadžin Han planira rekonstrukciju bazena sa rečnom vodom, kao jedan od potencijala za razvoj seoskog turizma. U planu i izgradnja turističkog kompleksa.

Iako ove godine nije održana najveća trubačka manifestacija u Guči, brojni domaći turisti posetili Dragačevo. U tom kraju sve bolja ponuda i sve više ljudi počinje da se bavi etno turizmom.
[/i]


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2378
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 08.10.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 08 Okt 2020, 08:32

„Argo dan“ za četvrtak, 8. oktobar, donosi i ove aktuelnosti:

Jedan od najuticajnijih poljoprivrednih portala “Fresh plaza” prenosi da bi na indijskom tržištu jabuke iz Srbije mogle da budu alternativa za poljske, čija cena naglo raste. Indija inače troši više od 2 miliona tona godišnje.

Proizvođači koji uzgajaju dvorodu malinu nastavili berbu, koja će trajati sve do prvih mrazeva. Zahvaljujući otkupnoj ceni koja za ovu vrstu dostiže rekordnih 220 dinara, sezonu ocenjuju kao veoma uspešnu.

U Aleksandrovačkoj Župi završava se berba belih sorti grožđa, a u odnosu na prošlu, ova godina namučila vinogradare. Zbog loših vremenskih uslova prinos upola mani, ali grožđe ima dobar kvalitet.

U Srbiji oko 80.000 tona krompira godišnje propadne, zbog neuslovnog skladištenja. Neophodno podstaći investicije u moderna skladišta, kako bi se zaustavilo smanjenje proizvodnih površina i umanjila zavisnost od uvoza.

Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje „Serbia organica“ 10. okrobra ponovo organizuje besplatnu posetu sertifikovanim organskim imanjima. Predviđen obilazak proizvođača u okolini Lajkovaca i u Sopotu.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2378
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 09.10.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 09 Okt 2020, 08:38

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

Sa njiva skinuto tek nešto više od trećine roda kukuruza - najviše u Banatu skoro polovina, a u Centralnoj Srbiji tek oko 10 odsto. Stručnjaci godinu ocenjuju kao rekordnu, sa ukupnim prinosom od oko osam miliona tona.

U jeku jesenje sezone poljoprivrednih radova, aktuelno uklanjanje biljnih ostataka na njivama. Ministarstvo zaštite životne sredine još jednom upozorava na veliku štetnost i pogubne posledice paljenja strnjike.

U prvih sedam meseci, iz Srbije izvezeno mlevene paprike u vrednosti od 2.000.000 evra. U Zapadnobačkom okrugu izvoz zanemraljiv, iako kvalitet koji ostvaruju mali proizvođači ukazuje na znatno veći potencijal.

Gradska uprava u Kikindi saopštila da se zahtevi za subvencije mogu podneti najkasnije do 15. oktobra. Za kreditnu podršku i refundaciju troškova neškodljivog uklanjanja uginulih životinja rok do 1. decembra.

Pokret gorana Novog Sada, u petak i subotu, 9. i 10. oktobra, organizuje “Cvetnu pijacu”. Pored cveća, sadnica i opreme za hortikulturu, biće izložen med, zdravstveno-bezbedna hrana i proizvodi starih zanata.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2378
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 10.10.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 10 Okt 2020, 08:34

Subotnje izdanje emisije "Agro Dan" donosi:

Afrička kuga svinja u Srbiji pod kontrolom, a nadležne sužbe na dnevnom nivou preduzimaju sve mere preventive, kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Evropska agencija za bezbednost hrane prethodno označila Srbiju kao zemlju visokog rizika od pojave te bolesti.

Radi podizanja svesti i ukazivanja na značaj prevencije afričke svinjske kuge, pokrenuta velika kampanja u devet zemalja Jugoistočne Evrope, uključujući Srbiju. Komunikacija usmerena ka grupama i pojedincima koji imaju kontakt sa domaćim i divljim svinjama.

Prema planu Uprave za agrarna plaćanja, do kraja godine biće raspisana još tri javna poziva u okviru IPARD programa. Za traktore će biti izdvojeno oko 620 miliona, a za mehanizaciju i izgradnju, kao i za preradu, na raspolaganju će biti oko 2,5 milijardi dinara.

Uz mehanizaciju, dobijenu od Fondacije Ana i Vlade Divac, učenici završnih razreda poljoprivredne škole „Ljubo Mićić“ iz Požege, olakšaće i unaprediti proizvodnju. Donaciju nedavno dobilo 17 đaka.

Međunarodni Dan prokupca, najvažnije autohtone sorte vinove loze u Srbiji, ove godine biće obeležen od 10. do 15. oktobra, raznim događajima u više gradova, kao i velikom kampanjom na društvenim mrežama.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2378
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 11.10.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 12 Okt 2020, 08:24

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove aktuelnosti:

Program za preporod sela Srbije će biti preda mnom kada budem pisala ekspoze, izjavila premijerka i mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić. U programu preporučene mere od besplatne dodele zemlje mladim parovima do formiranja razvojne agrarne banke.

U izradi Zakon o socijalnom prеduzеtništvu, u kojem će posebna pažnja biti posvećena еkonomskom osnaživanju žеna, istakao ministar za rad Zoran Đorđević povodom Međunardonog dana seoskih žena.

Na Produktnoj berzi cena kukuruza zabeležila rast od 4, pšenica za skoro 3 i po, a sojino zrno za 1,2 odsto. Na skok cena uticala povećana potražnja izvoznika, pa je celokupna trgovina veća za 40 odsto.

Zelena agenda za Zapadni Balkan bitan deo Investicionog plana za ovaj deo Evrope koji je nedavno usvojila Evropska komisija, rečeno na Mikser festivalu u Beogradu.

Svakom čoveku ispred kuće raste biljka za njegovu bolest. To je bila ideja vodilja sveštenika iz Humske eparhije čiji su čajevi od lekovitih trava, koje parohijanima deli besplatno, mnogima pomogli.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2378
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 12.10.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 12 Okt 2020, 08:46

Prvo ovonedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

Prinosi kukuruza u južnobačkom okrugu solidni, procenjuju ratari. I pored suše na početku i hladnog proleća, sa hektara će biti pokupljeno u proseku 10, a na nekim oranicama i 15 tona ove žitarice.

Najpre zbog suše i malo vlage u zemljištu, a onda intenzivnih padavina, pšenica u opasnosti da bude kasno posejana. Stručnjaci pozivaju ratare da taj posao obave što ranije.

U Temerinu Pokrajinska vlada i Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada osnovali Nacionalni istraživačko-obrazovni centar "Agro kampus“. Centar će, kao prvi te vrste u Srbiji i regionu, primenjivati inovativne tehnologije u poljoprivredi.

Za sada otkupljeno malo junadi i pored dodatne subvencije države. Razlog što ova sjajna mera za sada nije dala veliki efekat, ocenjuju u Udruženju „Agroprofit“, suženo tržište klaničara.

Nemačke vlasti ponovo zatvorile kompaniju Tenis zbog masovnije pojave zaraze korona-virusom. Ovaj put klanice, sa velikim brojem radnika iz istočne Evrope, zatvorene na 22 dana.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2378
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 13.10.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 13 Okt 2020, 08:38

Emisija ,,Agro dan" za utorak, 13. oktobar, donosi i ove teme:

Ratari nastoje da iskoriste optimalno vreme za setvu pšenice, a kiše samo na kratko odlažu najvažniji jesenji posao u poljioprivredi. Agronomi savetuju proizvođače da koriste isključivo deklarisano seme.

Zbog odličnog tehnološkog kvaliteta, proso zaslužuje veće površine na vojvođanskim njivama. Kao prednost u proizvodnji stručnjaci navode stabilne prinose u sušnim uslovima, uz ista ulaganja kao za kukuruz ili sirak.

Primer povrtara iz okoline Odžaka dokaz da se naši poljoprivrednici po prinosu krompira mogu meriti, pa i nadmašiti kolege iz Holandije. Znanje i ulaganje, uz poštovanje agrotehnike, donose rod od 75 tona po hektaru.

Pored najviših standarda u preradi, u Mirosaljcima kod Arilja jedna hladnjača otišla i korak dalje. Hologramom garantuje kupcima srpsko poreklo maline, sorte vilamet i miker, bez mogućnosti reeksporta iz drugih zemalja.

Pčelari imaju zakonsku obavezu da dva puta godišnje prijave brojčano stanje pčelinjih zajednica svojoj veterinarskoj stanici, tj. ovlašćenom obeleživaču. Između 1. i 31. oktobra prijavljuje se broj košnica koje ulaze u zimovanje.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2378
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

PrethodniSledeća

Povratak na Poljoprivredne emisije

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

  • Advertisement