• Advertisement

Emisija Agro Dan

Pregled značajnijih poljoprivrednih emisija koje se emituju na domaćim TV kanalima

Moderator: PoljoForum

Favorites: Agro Dan, Alen1991
Followers: Perobt

Re: Emisija Agro Dan za 24.07.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 24 Jul 2020, 08:51

Ostanite informisani, pogledajte i današnje izdanje emisije ,,Agro dan":

Do kraja godine trebalo bi da bude usvojen novi zakon o oznakama geografskog porekla. Jedna od izmena podrazumeva da proizvodi koji se ne proizvode poslednjih sedam godina, izgube taj status.

Od oko hiljadu hektara malinjaka u opštini Brus, organska malina uzgaja se u 30 odsto zasada. Oko 80 odsto roda izvozi se širom Evrope, a ove sezone otkupna cena se kreće od 220 do 250 dinara po kilogramu.

Sremski povrtari uglavnom opredeljeni za proizvodnju nekoliko različitih kultura kako bi konstantno bili prisutni na tržištu. Ovih dana za prodaju pristiže celer, koji je dobro rodio, a doneće i dobru zaradu.

Savez pčelarskih organizacija Srbije pozvao pčelare na preliminarnu prijavu meda za plasman preko Pogona u Rači. Ubrzo nakon te objave porasla otkupna cena bagremovog meda kod drugih otkupljivača.

Pčelinjaci u okolini Kikinde zatrovani šestu godinu za redom. Ovoga puta nije zabeležen pomor kao prošle godine, već stradanje velikog broja pčela izletnica, zbog čega je sezona ponovo dovedena u pitanje.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2298
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 25.7.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 25 Jul 2020, 08:15

Subotnji "Agro Dan" donosi:

Završena berba borovnice u Srbiji. Dobra cena i stalna potražnja na tržištu, razlog što zasadi tog voća ubrzano niču, ali zbog visokih ulaganja, od 35.000 – 50.000 evra po hektaru, važno ispoštovati sve savete stručnjaka.

Ove sezone, dobru cenu ima organska kupina, pošto potražnja nadmašuje ponudu. Srbija po proizvodnji tog voća među liderima u svetu, ali u našoj zemlji ima tek oko dva odsto organskih zasada kupine.

I ove godine, značajne površine u Sremu zauzele lubenica i dinja. Bez obzira na ulaganja i puno posla, poljoprivrednici od te proizvodnje ne odustaju, što zbog tradicije, što zbog zarade koju donosi.

Raspisan drugi krug Javnog oglasa za prikupljanje pisanih ponuda za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji grada Kraljeva. Cena po hektaru od 6.000 do 30.000 dinara.

Da bi plastenička proizvodnja bila uspešna, plastenici moraju adekvatno da budu pripremljeni. Setva slačice, koja se nakon nicanja zaore, dobro dođe kao zelenišno đubrivo, a uspešno rešava i problem nematoda.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2298
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 26.07.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 27 Jul 2020, 08:41

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

Svaki uzorak mora biti ispitan istog dana, svedoče zaposleni iz niškog Veterinarskog specijalističkog instituta. Potvrda stručnosti i dobre organizacije i podatak da do sada niko iz ovog Instituta nije zaražen Covidom 19.

Kukuruz šećerac sve traženiji na domaćem tržištu. Prvi klipovi skinuti početkom jula, a sukcesivna sadnja omogućava berbu i u narednom periodu.

Kako bi se izborili sa klimatskim promenama i sve jačim sušama, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije počelo izradu Nacionalne strategije za navodnjavanje.

Petrovača, belovača, crvena ranka, bolujača, metlaš - najbolje su domaće sorte rakijske šljive. One su inače rezultat višedecenijske genetike koju su primenjivali srpski seljaci, ističu biolozi.

3 tone sakupljenog ambalažnog otpada od pesticida - dokaz je uspeha ovogodišnje akcije kod sremskomitrovačkih poljoprivrednika. Ministarstvo obećalo još veću pomoć lokalnim vlastima radi kupovine dodatne opreme.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2298
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 27.07.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 27 Jul 2020, 08:46

Emisija ,,Agro dan" za ponedeljak, 27. jul, donosi i ove teme:

Rod pšenice u čačanskom području veći za 20 odsto nego prošle godine, objavljuju stručnjaci. Cena u prodaji trenutno i 20 dinara po kilogramu.

Uskoro u Banatu sledi žetva spelte, sve popularnije u zdravoj ishrani. Klas manje bujan nego prošle godine, ali konačna procena o rodu nakon žetve.

Uspešni povrtari tvrde da se izgradnja sopstvene hladnjače može isplatiti i za godinu dana. Na taj način produžavaju vek plasmana povtarskih kultura i do nekoliko meseci.

Moravka, jedna od autohtonih rasa svinja u Srbiji, otpornija od drugih i daje zdravije meso. A odgajivačima u njenom očuvanju pomaže i država subvencijama i do 27 hiljada po grlu.

Domaće digitalne kompanije sve više istražuju i nude nova dostignuća i za poljoprivrednike. Veliku popularnost već stekle aplikacije za praćenje stanja biljaka i za savetovanje u odgajanju jabuka.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2298
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 28.07.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 28 Jul 2020, 08:47

Emisija ,,Agro dan" za utorak, 28. jul, donosi:

Vlada Rusije odobrila ratifikaciju ugovora o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije. To predstavlja veliku šansu za prehrambenu industriju i dodatno tržište za domaće poljoprivredne proizvode.

Očekuje se izuzetna godina u pogledu roda najznačajnijih kultura, kojih će biti i za izvoz. Ukoliko okolnosti budu zahtevale, država će organizovati nove mere podrške za poljoprivredu, izjavio ministar Branislav Nedimović.

Jako olujno nevreme praćeno gradom pogodilo ivanjička sela i nanelo veliku materijalnu štetu. I u opštini Knić oštećeni objekti, putevi, mostovi, aktivirala se klizišta, a od poplava i grada stradali usevi.

Ribarstvo u Srbiji još uvek nedovoljno razvijeno, ali svakako može biti dobar izvor prihoda. U požeškom selu Godovik, jedan mladi proizvođač dokazuje da proizvodnja ribe ima šansu na ovim prostorima.

Pri kraju suncokretova paša, najvažnija u Južnobanatskom regionu. Ove sezone trajala kraće nego obično, ali pčelari iz okoline Pančeva zadovoljni prinosima meda, koji trenutno ima cenu od 650 dinara.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2298
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 29.07.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 29 Jul 2020, 08:38

„Argo dan“ za sredu, 29. jul, donosi i ove aktuelnosti:

Proizvodnja jakih alkoholnih pića u destilerijama, posebno šljivovice prepečenice, može da bude veoma isplativ posao. Neophodno obezbediti kvalitet, kvantitet i kontinuitet, da bi se više vrednovao taj vrhunski proizvod.

Prolećni mrazevi obrali kajsije u čačanskom kraju, a najveći proizvođači žutog zlata iz sela Miokovci, ostali bez 90 odsto roda. Sudeći po trenutnom stanju, ove sezone dobro će proći proizvođači jabuka, procenjuju stručnjaci .

Postrna sadnja kupusa za mnoge Sremce način da dobro zarade. Ali, za kvalitetan rod sve agrotehničke mere moraju biti urađenje na vreme, pa ovih dana treba obaviti zaštitu rasada od štetočina, evidentiranih u regionu.

U junu i julu, za razliku od gradova, popunjenost smeštaja u ruralnim sredinama između 65 i 100 odsto, zavisno od destinacije, proizvoda i usluga. Sistem vaučera dao pozitivne rezultate u Vojvodini.

Epidemija korona virusa i one najhrabrije naterala da razmišljaju o Srbiji kao destinaciji za odmor. Sve više gostiju odlučuje se za etno domaćinstva, a među traženije lokacije upisala se i Požega sa svojim selima.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2298
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 30.07.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 30 Jul 2020, 08:37

Ekipa emisije “Agro Dan” za danas Vam je pripremila sledeće teme:

Srbija ima potencijal za proizvodnju krompira, koji nije dovoljno iskorišćen. Tokom prvih pet meseci ove godine, uvezeno oko 10.000 tona, u vrednosti od 4,4 miliona evra, kažu u Regionalnoj privrednoj komori Sombor.

Zahvaljujući kooperantskim firmama iz Nemačke, proizvodnja kornišona postala izuzetno isplativa. U čačanskom kraju više od 400 domaćinstava ostvariće siguran prihod, koji se kreće i do nekoliko hiljada evra.

Tovno govedarstvo u Srbiji poslednjih godina u ekspanziji. Za uspešan uzgoj najvažnija dostupnost jeftinih, a kvalitetnih hraniva, dobra genetika i pravilan, nepreuranjen pripust goveda, savetuju stručnjaci.

Spas od visokih temperatura, ali i aktuelne pandemije, mnogi građani traže na izletištima i planinama. Roštiljanje na otvorenom, često se, međutim, otrgne kontroli, pa vatra zahvati nisko rastinje, a neretko i šumu.

Udruženje sportskih ribolovaca „Barica“ nastavlja sa uređenjem jezerceta nadomak Gradskog bazena u Inđiji. Nedavno postavljen video nadzor u cilju očuvanja lokacije, koja sada predstavlja pravu prirodnu oazu.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2298
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 31.07.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 31 Jul 2020, 08:40

Emisija ,,Agro dan" za petak, 31. jul, donosi i ove teme:

Zbog nestašice na domaćem, ali i svetskom tržištu, otkupna cena maline minimum 210 dinara. Stručnjaci to ocenjuju kao kratkoročnu dobit za proizvođače jer drastično smanjen rod može da dovede do novih problema.

U Srbiji pod borovnicom oko 2.000 hektara, a to voće uglavnom se izvozi u Rusiju i Holandiju. Uzgoj borovnica veoma zahtevan i skup, ali cena od 5,5 do 6,5 evra po kilogramu, opravdava visoka ulaganja u proizvodnju.

U zasadima jabuke, u ovom periodu, pretnja lisne vaši, grinje i smotavci, dok vinogradari treba da obrate pažnju na pojavu pepelnice. Svako kašnjenje u zaštiti, može se loše odraziti na prinos i kvalitet roda.

U selu Nakovo, epidemija zaustavila izgradnju zelene oaze, u čijem centru će biti jezero. Do sada uloženo oko 20 miliona dinara, a do kraja naredne godine trebalo bi da bude u funkciji novo mesto za odmor i rekreaciju

U prvoj nedelji avgusta planirana nova volonterska akcija čišćenja Iriškog venca. Takozvanu "Hajku na smeće" organizuje Udruženje "Ekotopija", a mogu se pridružii i zainteresovani građani.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2298
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 01.08.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 01 Avg 2020, 08:34

Subotnje izdanje emisije "Agro Dan" donosi:

Evropska komisija Srbiji dala dozvolu za izvoz sadnica i sadnog materijala na tržište Evropske unije. Vrhunski kvalitet domaćih sadnica voća, razlog za donošenje takve odluke, kažu u Ministarstvu poljoprivredepoljoprivrede.

Uprkos otežanim uslovima poslovanja usled pandemije, prodaja traktora zabeležila blagi rast u prvoj polovini ove godine, u odnosu na isti period lane. Porastu prodaje doprineli i podsticaje za nabavku novog traktora.

Sezona bostana u regionu Srema trenutno u punom jeku. Bostan manje rodio nego lane, ali zadovoljavajuća cena, koju sada ima, može da pokrije manjak prinosa, tvrde proizvođači.

Lokalna samouprava opštine Кanjiža finansira besplatnu hemijsku analizu plodnosti zemljišta. Predviđeno da se u laboratoriji Poljoprivredne stručne službe Senta obave analize 338 uzoraka zemljišta.

Odeljenje za poljoprivredu, turizam i društvene delatnosti opštine Vladimirci objavilo Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za iskopavanje bunara u 2020. godini. Za jedan bunar maksimalno 3.750 evra, bespovratno.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2298
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 02.08.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 03 Avg 2020, 08:31

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme:

Srpske maline više neće prolaziti dodatne kontrole u Evropskoj uniji. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je to rezultat primene dodatnih mera zaštite i higijene.

Zatišje na Produktnoj berzi u Novom Sadu. Povećana ponuda, a smanjena tražnja pšenice i kukuruza, što se odrazilo i na cene. Ječam, ipak, beleži rast.

Veliki stočari obezbeđuju siguran i isplativ plasman useva upotrebom u ishrani mlečnih krava. Za jedno grlo potrreban 1 hektar.

Kupci spremni da na pijacama bagremov med plate i 1.000 dinara. Pored manje ponude zbog slabije ispaše pčela, tome doprinela i veća tražnja za medom i pčelinjim proizvodima.

Puštanjem na slobodu jelena i srna ispod planine Čemerno, započet projekat obnove ove divljači, koja na ovom području nije viđena skoro četiri decenije.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2298
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

PrethodniSledeća

Povratak na Poljoprivredne emisije

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju

  • Advertisement