• Advertisement

Emisija Agro Dan

Pregled značajnijih poljoprivrednih emisija koje se emituju na domaćim TV kanalima

Moderator: PoljoForum

Favorites: Agro Dan, Alen1991
Followers: Perobt

Re: Emisija Agro Dan za 26.06.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 26 Jun 2020, 08:35

Ostanite informisani, pogledajte i današnje izdanje emisije ,,Agro dan":

U Srbiji tek 2-3 odsto domaćinstava osigurano od poplava, dok manje od 10 procenata ima ukupno osiguranje imovine. U poljoprivredi statistika nešto povoljnija, pošto država i lokalne samouprave subvencionišu osiguranje.

Izlivanjem Rogačice i Gvozdačke reke u Bajinoj Bašti potpuno uništeni ribnjaci na njihovim obalama. Vodena bujica u tom kraju oštetila i na desetine hektara poljoprivrednog zemljišta, kao i brojne malinjake.

Obilne padavine u proteklih mesec dana odložile najvažnije poljoprivredne radove u Toplici, a značajno će umanjiti i prinose voćarskih i ratarskih kultura. Najvažniji i najobimniji posao - berba višanja, kasni skoro dve nedelje.

Svake godine stotine košnica u Srbiji bude uništeno zbog neodgovornog prskanja useva i voćnjaka. Nedavno stradale pčele u Slatini kod Čačka, a njihov vlasnik sumnja na trovanje insekticidima.

Na ovogodišnjem, 7. Sajmu meda u Paraćinu, izlagači osim meda i ostalih pčelinjih proizvoda, nude opremu i pribor za pčelarenje, kao i suplemente za ishranu pčela. Sajam organizovan na otvorenom.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2285
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 27.06.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 27 Jun 2020, 08:16

Subotnji "Agro Dan" donosi:

Proglašenje stanja elementarne nepogode uslov da Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima započne proces obnove u poplavljenim područjima. Pomoć nije namenjena poljoprivrednim gazdinstvima, jer Zakon o obnovi ne pokriva štetu koja je prethodno mogla biti osigurana.

Iako zbog vlage ima gljivičnih oboljenja na pšenici, zrno nije ugroženo. Stručnjaci kažu da će sa povrćem i voćem, zbog kiše i smenjivanja toplog i hladnog vremena, biti dosta problema sa bolestima.

Obilne kiše u srednjem Banatu odložile žetvu pšenice za prve dane jula. Nakon višemesečne suše u tom području, 80 litara kiše po kvadratnom metru prijalo kukuruzu i suncokretu, koji su u dobrom stanju.

Treći po redu Festival fruškogorskih vina biće održan na Vidovdan, 28. juna na platou ispred Кuće Vojnovića u Inđiji. Najbolji vinari biće nagrađeni, a proizvođači će moći da prisustvuju i vinskoj radionici „Carstvo šardonea”.

Za dane vikenda na rumskom vašarištu biće održana 11. Štraparijada, takmičenje u vuči stabala. I ove godine manifestacija ima međunarodni karakter, a za najuspešnije takmičare pripremljene vredne nagrade.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2285
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 28.06.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 29 Jun 2020, 08:35

„Argo dan“ za nedelju, 28. jun, donosi i ove aktuelnosti:

Na nadoknadu štete mogu da računaju poljoprivrednici iz 27 opština gde je proglašeno vanredno stanje. Najpre se utvrđuje i nadoknađuje šteta na stambenim objektima.

Zbog poleganja pšenice, ratarima pred žetvu stiže savet da obrate pažnju na savremene kombajne kako ne bi povećali rastur roda.

Ruska pšenica srušila prognoze. Zbog povećanja roda u ovoj zemlji, cena hlebnog žita beleži pad na svetskim berzama.

Svađa između voćara i hladnjačara o tome koja višnja spada u koju kategoriju. Kao sudije u Merošine stižu inspekcije Ministarstva poljoprivrede.

Zakupcima zemlje u selu Boka kod Zrenjanina nepoznati počinilac herbicidom „total“ namerno uništava useve.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2285
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 29.06.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 29 Jun 2020, 14:10

Emisija ,,Agro dan" za ponedeljak, 29. jun, donosi i ove teme:

Sa zakašnjenjem na vojvođanskim poljima počela žetva ječma. Prinosi manji od prošlogodišnjih a ratari nezadovoljni i otkupnom cenom.

Tri vinarije u Srbiji proizvode organsko vino. Prednost, kažu proizvođači, pored zdravlja jeste i to što od ovakvog vina glava uopšte ne boli.

Za 10 godina za četvrtinu manje poljoprivrednih penzionera u Srbiji. Razlog migracije, ali i mala primanja.

Zarada od izvoza jabuka rekordna. U prvom kvartalu za prosečno 0,73 evra po kilogramu, Srbija na inostrana tržišta plasirala oko 72 hiljade tona ovog voća.

Iako je pre tri godine prebacio i tri tone, proizvođači iz Srednjeg Banata ove godine zadovoljni rodom lešnika i do 2 i po tone.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2285
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 30.06.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 30 Jun 2020, 14:40

Današnji “Agro dan” donosi:

Prvi otkosi pšenice pali u Banatu, a tokom ove nedelje očekuje se intenziviranje žetve. Za sada, otkupljivači nude 17 dinara po kilogramu ili dogovor za žito boljeg kvaliteta, iako će rod biti nešto manji nego lane.

Toplički voćari užurbano počeli sa berbom višanja, koja u ovom kraju kasni dvadesetak dana. Učestale kiše i velika količina vlage uticale i na slab kvalitet ovogodišnjeg roda, koji sadrži oko 12 odsto suve materije.

Gradonosni oblaci prethodnih dana nisu zaobišli ni Vojvodinu. U Erdeviku, usled obilnog grada stradali usevi, a procene govore da će u ovom vinogardarskom kraju za više od 2/3 biti umanjen rod grožđa.

U Srbiji postoje odlični uslovi i veliki neiskorišćeni potencijali za razvoj lovnog turizma. Neophodno da država olakša registraciju lovišta, poveća podsticaje za uzgoj divljači i omogući duži zakup državnog zemljišta.

Na rumskom vašarištu, proteklog vikenda održana 11. Međunarodna štraparijada. Blizu 40 učesnika iz Srbije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine nadmetalo se u vuči stabala u lakoj, srednjoj i teškoj kategoriji.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2285
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 01.07.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 01 Jul 2020, 09:02

Ekipa emisije “Agro Dan” za danas vam je pripremila sledeće teme:

Upravni odbor Zadružnog saveza Vojvodine predlaže da Republička direkcija za robne rezerve otkupi 250.000 - 300.000 tona merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda, po ceni od 21,06 din/kg. To bi, kažu, uticalo na formiranje otkupne cene koja bi u većoj meri pokrivala proizvodne troškove.

Dok otkupljivači i hladnjačari tvrde da cenu višnje određuje kvalitet, proizvođači traže reakciju države, jer ponuđenih 25 dinara po kilogramu ne obezbeđuje nikakvu zaradu. Problem predstavlja i to što podizanje zasada u prethodnom periodu nije pratila izgradnja hladnjača.

Poplave opustošile malinjake, a prema prvim procenama, u Arilju uništeno oko 60 odsto zasada. Nabujala Moravica odnela tone najkvalitetnije srpske maline i načinila ogromne štete, a pojedini proizvođači ni naredne godine neće imati šta da uberu u svojim zasadima.

Tradicionalna 21. Sremska kulenijada proteklog vikenda održana u Erdeviku, uz učešće preko stotinu izlagača. Stručni žiri među 59 takmičara za apsolutnog pobednika proglasio kulen iz porodične manufakture Vojnović iz Kuzmina.

Omiljeni novosadski festival vina “Interfest” biće održan od 9. do 11. jula na Trgu slobode. Broj učesnika biće manji, zbog izostanka stranih proizvođača i pandemije virusa korona, ali će veliki broj domaćih vinara zadovoljiti ukuse i najprobirljivijih vinoljubaca.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2285
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 02.07.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 02 Jul 2020, 08:36

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

Prinosi pšenice u Vojvodini od 2, u proseku 4, ali i 10 tona na oglednim poljima. Ratari ipak zadovoljni malom vlagom u zrnu, što će im, kako najavljuju, omogućiti da pšenicu lageruju do neke povoljnije otkupne cene.

Ječam odlično rodio ove godine širom Srbije, a u Mačvi najmanji rod po hektaru čak 7 tona. Kvalitet zrna takođe odličan.

Dok proizvođači višnje traže da ih neko zaštiti od otkupljivača, otkupljivači tvrde da ni oni ne mogu mnogo da zarade. A na višnji, posebno oblačinskoj, ne zarađuje se i zbog niske cene ovog našeg voća na inostranom tržištu.

Energija sunca, vetra, bio mase i geotermalna energija pokazali su se kao oblici obnovljivih izvora energije koji mogu da se eksploatišu u Vojvodini - rezulat je dvogodišnjeg IPA projekta.

U Vrdniku kod Iriga i meštani i posetioci tokom vikenda uživali na Vidovdanskom saboru - u promociji rukotvorina, muzike, poezije, kulinarstva i dobrih vina.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2285
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 03.07.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 03 Jul 2020, 08:28

Emisija ,,Agro dan" za petak, 3. jul, donosi:

Ratari u okolini Novog Sada privode kraju žetvu ječma, a počelo i skidanje pšenice. I dok je ječam dobro rodio, prinos hlebnog žita biće manji za oko 10 odsto.

U lozničkom kraju slabiji rod i malina i višnje zbog lošeg vremena. Višnje dobro rodile, ali na nekim stablima pola ploda nije čak ni za branje.

U Mačvi počela berba prvih domaćih paprika iz plastenika. Zbog kašnjenja u vegetaciji, povrtari zakasnili i da uhvate veće cene na početku sezone.

Vojvodina i mađarska županija Bač-Kiškun posle dve godine rada napravili „Dunavsku vinsku rutu“. Projekat preko IPA fonda vredeo oko 380 hiljada evra.

Za titulu najboljih na trećem Festivalu fruškogorskih vina u Inđiji borilo se 30 vinarija, a najbolja od najboljih Vinarija „Majorski“ iz Stare Pazove.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2285
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 04.07.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 04 Jul 2020, 08:44

Subotnje izdanje emisije "Agro Dan" donosi:

Ove sezone očekuje se proizvodnja pšenice od 2.668.000 tona, odnosno 5,3 % veća nego lane. Republički zavod za statistiku objavio podatke o očekivanoj proizvodnji prema stanju useva na dan 23. maja ove godine.

Požnjevena pšenica zdrava, fuzarijuma ima tek u tragovima, ocenjuju stručnjaci nakon prve nedelje žetve. Trenutna vlaga zrna iznosi oko 13 odsto, a hektolitar se kreće izmedju 79 i 81.

Berba maline nosi rizik po zdravlje vlasnika malinjaka i sezonskih radnika. Epidemija korona virusa zahteva veći oprez pri izboru radne snage, ali i društvenu odgovornost sezonaca tokom boravka u Arilju i Ivanjici.

Pogon „NAŠ MED“ u Rači, svečano otvoren 17. juna, sa plasmanom na veliko trebalo bi da krene u avgustu. SPOS poziva sve pčelare da prijave tačne količine meda na koje pogon može da računa narednih meseci.

Sedma po redu kosačka moba u Кamenoj Gori biće održana u nedelju 12. jula. Osnovni cilj organizatora da turističku ponudu Prijepolja obogate sadržajima koji narodne običaje čuvaju od zaborava.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2285
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Prethodni

Povratak na Poljoprivredne emisije

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

  • Advertisement