• Advertisement

Emisija Agro Dan

Pregled značajnijih poljoprivrednih emisija koje se emituju na domaćim TV kanalima

Moderator: PoljoForum

Favorites: Agro Dan, Alen1991
Followers: Perobt

Emisija Agro Dan za nedelju, 17.05.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 16 Maj 2020, 21:59

Nedeljno izdanje emisije "Agro dan" donosi:


Posle zastoja u isplati, sredinom nedelje posle povrtara, novac za pomoć zbog epidemije stiže i na račune stočara, najavljuju iz Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine.


Lokalne samouprave uglavnom nezainteresovane za novac koji godinama Pokrajina odvaja na konkursima za pošumljavanje, odgovara predsednik Vojvođanske vlade Igor Mirović na primedbe za smenjenje budžeta baš u ovoj oblasti.


Proizvođači jagoda iz Srema, za razliku od kupaca, oduševljeni cenom, pa planiraju povećanja zasada već iduće godine.


Paprika izašla iz rasada. Proizvođači i ove godine očekuju dobru cenu, od bar 48 za industrijsku ili 55 dinara za sortu slonovo uvo.


U ponedeljak na onlajn panelu „Poljoprivreda posle pandemije“, povodom odlaganja Novosadskog sajma, učestvuju i republički ministar i pokrajinski sekretar za poljoprivredu.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2256
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 18.05.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 18 Maj 2020, 08:32

Emisija ,,Agro dan" za ponedeljak, 18. maj, donosi i ove teme:

Pšenica ovogodišnjeg roda na berzi u Novom Sadu otkupljuje se po ceni od 140 do 147 evra po toni.

Lokalne samouprave širom Srbije obnovile ili raspisale nove konkurse za subvencionisanje poljoprivrednika. Podrška uglavnom osemenjivanju goveda ili za plastenike.

Novosadski sajam poljoprivrede, potvrđeno, održava se od 19. do 25. septembra. Organizatori očekuju dovoljan broj učesnika.

Obrazovani mladi ljudi sve više ostaju na selu. Dobar primer kako iskoristiti znanje, ideje i pomoć lokalne samouprave bračni par Ilevski iz sela Gornje Međurovo kod Niša.

Evropska komisija najavljuje smanjenje upotrebe pesticida na polovinu do kraja decenije. U suprotnom, stradaće svi prirodni oprašivači.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2256
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 19.05.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 19 Maj 2020, 08:41

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

Kriza izazvana pojavom pandemije koronavirusa uticala na veću tražnju za smrznutim voćem. Zbog prekinutih dobavljačkih lanaca širom sveta, priliku dobijaju proizvođači i izvoznici iz Evrope, pa tako i iz Srbije.

Početak berbe na otvorenom, obeležio pad otkupne cene jagoda. Proizvođači tvrde da nakupci netačnim informacijama o tržišnim kretanjima varaju manje proizvođače, a gubitke zbog niže cene, kažu, trpi i država.

Primetan sve veći interes za uzgoj cveća na manjim posedima, u okviru porodičnih gazdinstava. Prošlogodišnji uvoz od 7 miliona dolara, motiv da se uz primenu nauke i udruživanje, podigne domaća proizvodnja cveća.

U Srbiji zvanično registrovano 15.000 pčelara. U 2018. proizvedeno oko 9.000 tona meda, koji često kupuju Nemci, Norvežani i Italijani, pa bi cilj trebalo da bude podizanje godišnje proizvodnje na 12.000 tona.

Grad Novi Sad raspisao Javni poziv za dodelu subvencija za programske aktivnosti udruženja iz oblasti poljoprivrede za 2020. godinu. Ukupno će biti raspodeljeno 10 miliona dinara.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2256
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 20.05.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 20 Maj 2020, 08:34

,,Agro dan" za sredu, 20. maj, donosi i ove aktuelnosti:

Zahteve za podsticaje za nabavku domaćih traktora, umesto do 29. maja, poljoprivrednici će moći da podnesu do 30. juna. Rok produžen zbog otežanih uslova za predaju dokumentacije, u prethodnom periodu.

Usevi u Zapadnobačkom okrugu trenutno u solidnom stanju. Ipak nezahvalno prognozirati ovogodišnji rod pšenice, pošto će prinose umnogome odrediti padavine do kraja maja, pogotovo u fazi nalivanja zrna.

Zbog nedostatka vlage u zemljištu, u problemu svi usevi u Pomoravskom okrugu. Posebno ugrožene njive gde nije sejano deklarisano seme, niti primenjena puna agrotehnika, upozoravaju stručnjaci.

Državne robne rezerve, u saradnji sa pet klanica, uspešno završile prijem junadi, u razmeni za merkantilni kukuruz. Za preradu preuzeto oko 3.000 grla, a stočari dobili 15,90 kg kukuruza za kilogram žive mere junadi.

Kako Savez pčelarskih organizacija Srbije upozorava, krajem aprila ove godine uvezena prva ozbiljna količina meda. Neophodno napraviti domaći brend, tvrde u SPOS-u, da bi se odupreli jeftinim uvoznim medovima.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2256
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 21.05.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 21 Maj 2020, 08:32

„Agro dan“ za četvrtak, 21. maj, donosi:

Neke delove Srbije pogodilo olujno nevreme, praćeno krupnim gradom. Pričinjena materijalna šteta na usevima, objektima i putevima, a iz pet radarskih centara ispaljeno više od 740 protivgradnih raketa.

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo javni poziv za podsticaje za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne biljne proizvodnje u 2020. godini. Na raspolaganju ukupno 700 miliona dinara.

Opština Stara Pazova i Poljoprivredna stručna služba iz Sremske Mitrovice organizuju besplatnu kontrolu prskalica i atomizera. Sem zbog efikasne zaštite useva, akcija važna i radi očuvanja životne sredine.

Pad populacije pčela u posledjne vreme tema koja sve više zabrinjava. Kako bi se podigla svest i javnost edukovala o važnosti ovih insekata, svake godine obeležava se Svetski dan pčela.

Srednja škola "Radoš Jovanović Selja" u Prokuplju spremna za prijem nove generacije učenika. Baštini dugogodišnju tradiciju u obrazovanju za oblast poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2256
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 22.05.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 22 Maj 2020, 08:32

Ostanite informisani, pogledajte i današnje izdanje emisije ,,Agro dan":

Jagoda na domaćim pijacama početkom berbe dostizala cenu i do 400 dinara, a u izvozu do pet i po evra. Poslednjih dana cena prepolovljena, a razlog ponuda većih količina na tržištu, objašnjavaju nadležni.

Stanje u malinjacima šaroliko, ocenili predstavnici tima Ministarstva poljoprivrede, nakon obilaska zasada u Arilji i Ivanjici. Kako ističu, za razvoj ove grane ključna saradnje države, struke i proizvođača.

U cilju ekonomskog osnaživanja porodica na selu, opština Nova Varoš će, u saradnji sa udruženjem „Zlatni breg“ obezbediti agrotehničku podršku i 100.000 sertifikovanih sadnica, za podizanje zasada maline.

Neizvesna situacija zbog pandemije korona virusa, navešće mnoge da se ove godine odluče za domaći turizam. Prognoze govore da aktuelna kriza može doprineti popularnosti seoskog turizma, a interesovanja već ima.

“Šumadijski sajam poljoprivrede“ u Kragujevcu biće održan od 3. do 6. septembra. Najveća jesenja smotra agrara južno od Save i Dunava, prepoznatljiva po broju izlagača i posetilaca i brojnim stručnim izložbama.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2256
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 23.05.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 23 Maj 2020, 08:28

Subotnji ,,Agro dan" donosi i ove teme i aktuelnosti:

Srbija u 2019. uvoz vina platila 30 miliona dolara. Zato u vinogradarstvu i proizvodnji vina imperativ mora biti povećanje obima proizvodnje i poboljšanje kvaliteta, poručuju iz Nacionalnog tima za preporod sela Srbije.

Čupanje mladica breskve, jabuke ili šljive da bi se zasadila jagoda, nije neuobičajena slika u domaćim voćnjacima. Ove sezone, zbog rekordne cene, očekuje se da interesovanje za uzgoj te voćke, dodatno poraste.

Na svetskom nivou, kruška četvrto voće po masovnosti prozvodnje, posle jabuke, breskve, kajsije. Iako u Srbiji postoje dobri uslovi za uzgoj te voćne vrste, proizvodnja podmiruje tek pet odsto potreba tržišta.

Podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje po košnici pčela traje do 31. maja. Pčelarima ove godine na raspolaganju bespovratna sredstva u iznosu od 800 dinara po košnici.

U toku bagremova pčelinja paša, jedna od najprofitabilnijih u pčelarstvu. Pčele ometaju povremene kiše tokom poslednjih dana, no više od toga, pčelare brine često i nekontrolisano prskanje bilja.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2256
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro Dan za nedelju, 24.05.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 24 Maj 2020, 08:38

Ekipa emisije “Agro Dan”za danas vam je pripremila sledeće teme:

Protivgradna odbrana sprečila veće štete na skoro milion hektara, objavljuje Republički hidrometeorološki zavod. Ispaljeno skoro hiljadu raketa a najviše, kao nikada do sada, na području Kruševca.

Od šteta u Srbiji osigurano samo 12 odsto poljoprivrednih površina. Najveći uzrok nepoverenje i neznanje.

Zbog poslednjih većih padavina, a pre toga suše, povećan broj štetočina na oranicama u Sremu.

U najvećem malinogorju Srbije kvalitet zasada potpuno različit, pa iz Ministarstva poljoprivrede apeluju na malinare da više koriste ponuđenu besplatnu pomoć stručnjaka.

Izvoz sadnica voća iz Kule ove godine skočio za trista odsto. Srpske sadnice tražene širom Evrope i Rusije.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2256
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 25.05.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 25 Maj 2020, 08:44

Prvo ovonedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

Dok je deo Srbije poharao grad i jaka kiša, u Vojvodini pšenici fali još padavina. Najugroženije hlebno žito u Banatu.

Toplo, vrelo leto sa temperaturama iznad proseka. Manje padavina. Moguće oluje. To je prognoza za dobar deo Evrope, pa i za Srbiju.

Salmonele u pilećem mesu nema u Srbiji, prema podacima nadležnih službi. U Hrvatskoj zbog prisustva ove bakterije povučena pileća prsa iz “Lidla”.

Stenice, i zelene i smeđe, sve više prete poljoprivrednim kulturama na njivama Srbije. Njihovo suzbijanje veoma teško.

Opština Inđija sređuje vodovod i posipa šljunkom atarske puteve uz dodatnu pomoć novca iz pokrajinske kase. Za ove namene Vojvodina odvojila 42 miliona dinara.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2256
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 26.05.2020

Nepročitan postod Agro Dan » 26 Maj 2020, 08:31

Emisija ,,Agro dan" za utorak, 26. maj, donosi i ove teme:

Berba jagode na otvorenom polju, u nekadašnjoj prestonici tog voća, selu Begaljica, nadomak Grocke, već počela. Cena u otkupu 120 i 150 dinara, a plodovi odlaze na rumunsko, poljsko i tržište Republike Srpske.

Država mora da ima odgovarajuće garancije za nekoliko desetina strateških poljoprivrednih proizvoda, smatra ministar Milan Krkoababić. On podržava zahtev malinara da se utvrdi otkupna cena maline od 1,75 evra.

Ni vanredno stanje, ni koronavirus, nisu omeli vinogradare iz okoline Blaca, da obave redovne poslove u vinogradima i podignu nove zasade. Ovaj kraj prepoznatljiv po prokupcu, autohtonoj sorti od koje se prave najbolja vina.

Bagremova paša osnovna, pa kada bagrem da loš prinos, ostale paše ne mogu da nadoknade taj gubitak. U mnogim delovima Srbije očekivanja pčelara nisu velika, ali ima i onih koji se mogu pohvaliti dobrim rezultatima.

Zbog nestašice na domaćem tržištu, Srbija godišnje u proseku uveze oko 36 hiljada tona ribe, vrednosti oko stotinu miliona dolara. Podizanje manjih ribnjaka, uz odgovarajuće podsticaje, način za rešavanje ovog problema.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2256
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

PrethodniSledeća

Povratak na Poljoprivredne emisije

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

  • Advertisement