• Advertisement

Emisija Agro Dan

Pregled značajnijih poljoprivrednih emisija koje se emituju na domaćim TV kanalima

Moderator: PoljoForum

Favorites: Agro Dan, Alen1991
Followers: Perobt

Re: Emisija Agro Dan

Nepročitan postod Agro Dan » 05 Nov 2019, 11:20

Emisija "Agro dan" za utorak, 5. novembar, donosi:

Članovi Proizvodne grupe, tovljači i uzgajivači kvalitetnih goveda, okupljeni u Udruženju „Agroprofit”, zadovoljni odlukom države da produži razmenu junadi za merkantilni kukuruz. Očekuje se da će rok biti do 15. decembra.

U poslednje tri godine, u proseku 40-oro ljudi pogine zbog učešća u saobraćajnim nezgodama sa poljoprivrednim mašinama, a oko 400 bude povređeno. Ispravna i adekvatno obeležena mehanizacija neophodna, kako se nesreće ne bi dešavale.

Iako za pokretanje proizvodnje cveća nisu potrebne velike površine, u toj oblasti nedostaju edukacija, organizacija i interesno povezivanje, smatraju pojedini ekonomisti. Za mlade ljude dobar početni korak može biti diploma inženjera hortikulture.

Neadekvatna upotreba pesticida i tretman komaraca jeftinijim preparatima prave nemerljive štete pčelarima u Srbiji. Zakon o sredstvima za zaštitu bilja uveo nove restrikcije i bolju kontrolu, ali neophodno svaki slučaj trovanja blagovremeno prijaviti.

Na prvom Etno sajmu zdrave hrane u Prijepolju učestvovalo 15 izlagača iz tog grada, Nove Varoši i Priboja. Organizatori zadovoljni odzivom i očekuju da manifestacija zaživi i postane tradicionalna.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2150
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 6.11.2019.

Nepročitan postod Agro Dan » 06 Nov 2019, 11:32

Emisija "Agro dan" za sredu, 6. novembar, donosi:

Inspekcije Ministarstva poljoprivrede, od početka godine do septembra, obavile preko sto hiljada redovnih i vanrednih kontrola. Sa tržišta povukli hranu nebezbednu za potrošače, najčešće zbog nedostatka sledljivosti i isteka roka trajanja proizvoda ili nepropisnog deklarisanja.

Država ne raspolaže preciznim podacima gde se sve skladišti pšenica u Srbiji, pošto trenutno ne postoji popis silosa i podnih skladišta. Stručnjaci ističu neophodnost da se utvrdi tačno stanje prostora za skladištenje žita, koje utiče na kvalitet zrna.

U Srbiji ima potencijala da se produktivnost u proizvodnji pšenice i kukuruza unapredi za 20 odsto. To bi značilo prinos od 10 miliona tona godišnje, procenjuju Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Mali proizvođači poljoprivrednih proizvoda iz Kosjerića, okupili se u internet zadrugu "Naša kooperativa". Cilj projekta da na lokalnom tržištu mesto nađu proizvođači iz te sredine i putem elektronske zadruge ponude svoje proizvode.

U finalu Susreta sela Srbije, koje organizuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije 50. put, proglašena najuspešnija sela u pet kategorija, prema broju stanovnika. Za pola veka susreta čak 12 sela pobednika potpuno nestalo.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2150
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 7.11.2019.

Nepročitan postod Agro Dan » 07 Nov 2019, 14:22

Emisija "Agro dan" za četvrtak, 7. novembar, donosi i ove teme:

Poljoprivrednici koji se bave organskom poljoprivredom mogu da računaju na veće podsticaje u 2020, posebno za biljnu proizvodnju. U ministarstvu očekuju da u narednih pet godina pod organskom proizvodnjom bude pet odsto od ukupnih obradivih površina.

Proizvođači futoškog kupusa imaju šansu da korišćenjem najnovijih biopreparata, narednih sezona ostvare organsku proizvodnju. Prelaskom na biološki način uzgoja, proizvođači ovog srpskog brenda mogli bi da ostvare znatno veći profit.

Na preko 15.300 hektara poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Vršca, u toku poslednji deo komasacije. Više od 6.000 vlasnika biće uvedeno u nove posede, a za sada, oko 4% njih, imalo prigovor na raspodelu zemljišta.

Premiranje mleka po kvalitetu počeće u drugoj polovini naredne godine, najavio ministar Branislav Nedimović. Uzorci na osnovu kojih će se određivati premija, uzimaće se dva puta mesečno, a do tada je potrebno izmeniti Zakon o podsticajima .

Susret kozara “Kumane 2019” ove godine biće odžan po peti put, u subotu 9. novembra. Tema susreta udruživanje odgajivača koza i formiranje krovne organizacije na nivou Republike Srbije.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2150
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 8.11.2019.

Nepročitan postod Agro Dan » 11 Nov 2019, 11:20

Emisija "Agro dan" za petak, 8. novembar, donosi i ove teme:

Ukupne subvencije države u 2020. Iznose 95,4 milijarde dinara. Procentualno, najveći deo pripašće oblasti poljoprivrede. Agrarni budžet orijentisan je razvojno i investiciono.

Opadanje stočnog fonda je trend koji se beleži i u delu zlatiborskog kraja. Među glavnim razlozima su činjenica da je seosko stanovništvo sve starije kao i ekonomska neisplativost.

Aktuelne radove ratari u Braničevskom okrugu privode kraju. Setva ozimih stranih žita obavljena je na 85 do 90 odsto planiranih površina.
Glogonjski baštovani formirali udruženje u okviru koga svakog poslednjeg vikenda u oktobru organizuju „Dane povrtara – glogonjska jesen“, a razmatraju i mogućnost osnivanja zadruge.

Ove godine "Dani caribrodske šušenice" održaće se 16. i 17. novembra, i to na dve lokacije u gradu, a kako se očekuje, preko 250 izlagača imaće priliku da se predstavi mnogobrojnim turistima.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2150
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 9.11.2019.

Nepročitan postod Agro Dan » 11 Nov 2019, 11:24

Subotnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

Proizvodi sa geografskom oznakom porekla mogu biti pokretači razvoja lokalne i regionalne ekonomije, malih i velikih proizvođača, čuvari tradicionalnih tehnika proizvodnje i kulturnog nasleđa – najvažnija je poruka sa skupa „Original iz Srbije“.

U najpovoljnijim rokovima zasejano manje pšenice nego ikada tokom poslednje decenije. Neophodno je dostići bar donju granicu od 500.000 herktara.

U Zrenjaninu održan sastanak poljoprivrednika, predstavnika lokalne samouprave i resornog Ministarstva.

Loša godina za proizvodnju krompira u brdsko - planinskim selima u okolini Arilja, pokolebala je mnoge proizvođače. Proizvodnja mora da se nastavi jer podizanje novog zasada u slučaju prekida, poprilično košta.

Velika gastronomska manifestacija „Noć Ukusa“ biće održana u petak, 15. novembra od 18:00 sati pa sve do ponoći, na Đeram pijaci.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2150
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 10.11.2019.

Nepročitan postod Agro Dan » 12 Nov 2019, 13:18

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

Srpska pšenica po kvalitetu zaostaje samo za ruskom, ocenjuju stručnjaci. Međutim, za prodor na nova tržišta neophodno razvrstavanje po kvalitetu i precizna evidencija skladišnih prostora.

Nizak vodostaj Dunava, kao i neizvesnost o daljoj prohodnosti plovnog puta, doprineli smanjenoj aktivnosti na robno-berzanskom tržištu. Blagi pad cena žitarica obeležio ovu nedelju na novosadskoj berzi.

Republička direkcija za robne rezerve kupiće nešto više od 8.000 tona merkantilnog kukuruza ovogodišnjeg roda. Kupovina će se vršiti po ceni od 16 dinara sa PDV-om, posredstvom Produktne berze u Novom Sadu.

Zemljoradničke zadruge suočene sa nelojalnom konkurencijom na tržištu. Kao najveću smetnju navode činjenicu da mnoga registrovana gazdinstva posluju u „sivoj zoni“, ne plaćaju porez, a ostvaruju podsticaje iz budžeta.

U toku predaja uzoraka prirodne domaće rakije za 19. međunarodni Nikoljdanski festival rakije, u Senti. Na jednom od najprestižnijih festivala u Srbiji i regionu, očekuje se oko 500 uzoraka rakije proizvođača iz Srbije i okolnih zemalja.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2150
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 11.11.2019.

Nepročitan postod Agro Dan » 13 Nov 2019, 15:13

Emisija "Agro dan" za ponedeljak, 11. novembar, donosi i ove teme:

Paljenje strnjišta, ove jeseni, posebno u Vojvodini, imalo daleko veće razmere nego ikada do sada. Stručnjaci napominju da se tako uništava najplodniji sloj zemljišta i preporučuju zaoravanje žetvenih ostatataka.

Ministarstvo poljoprivrede usvojilo izmene pravilnika o kvalitetu jaja, koje se, između ostalog, odnose i na označavanje. Datum roka trajanja otiskuje se na pakovanje jaja za vreme postupka klasiranja ili odmah nakon toga.

Domaći izlov i proizvodnja obezbeđuju, po slobodnoj proceni, oko 12 miliona kilograma ribe godišnje. U Srbiji se pojede oko 32 miliona kilograma, što znači da blizu 65% ribe stiže iz uvoza.

Oko 60 pčelara i voćara učestvavlo u radu trećeg okruglog stola na temu borbe protiv trovanja pčela, održanog u Bosilegradu. Na osnovu predloga biće formirana konačna strategija Saveza pčelarskih organizacija Srbije i Odbora za zaštitu pčela.

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope, 14. Sajam etno hrane i pića, biće održan od 23. do 26. novembra, u Hali 3 Beogradskog sajma.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2150
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 12.11.2019.

Nepročitan postod Agro Dan » 13 Nov 2019, 15:17

Emisija "Agro dan" za utorak, 12. novembar, donosi i ove teme:

U toku izrada pravilnika koji će poljoprivrednicima, koji ne podležu programu IPARD, omogućiti nabavku traktora iz nacionalnih mera. Podrška za kupovina traktora do 60 kilovata biće namenjena manjim gazdinstvima.

Protekle sedmice, u Vojvodini palo oko 25 litara kiše po kvadratnom metru. Prema rečima stručnjaka, dovoljno da se pokvasi suv površinski sloj zemlje i podstakne nicanje pšenice zasejane u optimalnom roku.

Iako novembar predstavlja uobičajen period za sadnju voćaka, klimatske promene zahtevaju dodatan oprez. Stručnjaci savetuju da se ne žuri, jer mnoge vrste nisu završile vegetaciju i pripremile se za zimsko mirovanje.

I pored svih problema u ribarstvu, u Vojvodini se beleži prava ekspanzija malih ribnjaka. Pokrajinska vlada u protekle tri godine investirala oko 120 miliona dinara u razvoj proizvodnje ribe.

Više od 50 kozara iz čitave Srbije, na 5. skupu odgajivača, u selu Kumane, osnovalo Udruženje, radi lakšeg rešavanja problema. Zajednički cilj i stvaranje regionalnih brendiranih prerađevina od kozjeg mleka.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2150
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 13.11.2019.

Nepročitan postod Agro Dan » 13 Nov 2019, 15:20

Današnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

Predlogom budžeta za 2020. godinu, srpskom agraru namenjene približno 52 milijarde dinara. Ministar Branislav Nedimović najavljuje uvećan iznos subvencija za krave za proizvodnju teladi sa 25.000 na 40.000 dinara.

Prinosi kukuruza i pšenice u Srbiji pokazuju jasan trend porasta. Prihodi od izvoza mogli bi premašiti 200 miliona dolara, ali uz prethodna ulaganja u skladištenje žitarica i logistiku.

Protekle ekonomske godine Srbija izvezla 2,7 miliona tona kukuruza. Zbog niskog vodostaja Dunava, trenutno u toku velika borba izvoznika da inokupci ne odustanu od zaključenih ugovora.

Sledece godine opština Arilje će za poljoprivredu izdvojiti nešto više od 12 milona dinara. Predstavnici opštine kažu još uvek nedovoljno za sve potrebe, ali trenutno nema mogućnosti da se opredeli više novca.

Formiranjem Fonda za razvoj turizma mnoga seoska turistička domaćinstva na teritoriji opštine Dimitrovgrad, dobila priliku da bespovratnim sredstvima unaprede svoje turističke kapacitete i poboljšaju kvalitet smeštaja.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2150
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan za 14.11.2019.

Nepročitan postod Agro Dan » 15 Nov 2019, 15:16

Emisija "Agro dan" za četvrtak, 14. novembar, donosi i ove teme:

Najviše novca iz agrarnog budžeta za 2020, ukupno 40,5 milijardi dinara, biće potrošeno na subvencije, 900 miliona više nego ove godine. Na veće podsticaje mogu da računaju vinari, stočari i organski proizvođači.

Predstavnicima vojvođanskih zadruga uručeni ugovori o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu opreme i sistema za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i prerađivačkih kapaciteta. Ukupna vrednost investicija iznosi 150 miliona dinara.

Na svim ribnjacima u Srbiji u toku jesenji izlov. Vlasnici ribnjaka suočeni sa problemom, pošto se na stalno otvoren konkurs za ribare niko ne javlja, a broj kradljivaca ribe stalno raste.

Mala i srednja poljoprivredna gazdinstva nemaju mnogo šansi za opstanak bez udruživanja. Taj oblik organizovanja posebno važan za žene u ruralnim sredinama, uglavnom, uključene u svakodnevne poslove u domaćinstvu.

Levački kraj nekada bio poznat po starim zanatima, vinskom putu, srednjovekovnim manastirima i netaknutoj prirodi. U nameri da se ti potencijali iskoriste, Lokalna akciona grupa planira da poveže turizam i lokalne proizvođače.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2150
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

PrethodniSledeća

Povratak na Poljoprivredne emisije

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

  • Advertisement