• Advertisement

Emisija Agro Dan

Pregled značajnijih poljoprivrednih emisija koje se emituju na domaćim TV kanalima

Moderator: PoljoForum

Favorites: Agro Dan, Alen1991
Followers: Perobt

Re: Emisija Agro Dan sreda, 13.03.2019

Nepročitan postod Agro Dan » 13 Mar 2019, 10:42

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*U Arilju položen kamen temeljac za fabriku za preradu voća, zajedničku investiciju Srbije i Mađarske. U prvoj fazi u toj fabrici proizvodiće se kaše i voćni koncentrati, dok će se u Mađarskoj raditi dorada.

*Aktivna registrovana gazdinstva, kakvih u Srbiji ima oko 360.000, imaju pravo na kupovinu 60 litara goriva po hektaru, po ceni sniženoj za 20 dinara po litru. Poljoprivrednici nezadovoljni ne samo iznosom, već i terminom određenim za podnošenje prijava.

*Agrohemijska analiza zemljišta osnovni preduslov uspešne poljoprivredne proizvodnje. Uvidom u sastav i kvalitet zemljišta proizvođači dobijaju jasne smernice kako da olakšaju proizvodni proces i podignu nivo prinosa.

*Zakonom o GMO u Srbiji uvedena potpuna zabrana proizvodnje i prometa genetski modifikovanih organizama. Ostaje pitanje kako će u procesu približavanja Evropskoj uniji biti usklađeno zakonodavstvo koje reguliše tu oblast.

*Savez pčelarskih organizacija Srbije poziva da se anonimno prijavi svako saznanje o tome da neko tretira seme suncokreta ili kukuruza zabranjenim neonikotinoidima ili prodaje pesticide uvezene „crnim kanalima”.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2058
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan četvrtak, 14.03.2019

Nepročitan postod Agro Dan » 14 Mar 2019, 10:48

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Treću nedelju zaredom traje pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda. Cena kukuruza smanjena na 15 dinara po kilogramu bez PDV-a, a ponuda pšenice po 22 dinara nije pronalazila kupce.

*Za ratare u Šumadiji vremenski uslovi za prolećnu setvu daleko povoljniji nego u vreme jesenjih poljoprivrednih radova. Očekuje se da površine koje nisu zasejane ozimim usevima, sada zauzmu suncokret i kukuruz.

*Upotreba nedeklarisanog semena i nepoštovanje plodoreda u značajnoj meri doprineli širenju divljeg ovsa. Agromarket za suzbijanje te korovske vrste preporučuje herbicid Pallas 75 WG, koji se može primeniti u usevima pšenice, raži i tritikalea.

*Pušten u rad novi pogon za preradu meda u kanjiškom preduzeću „Tisakoop“. Investicija veća od tri miliona evra obezbeđena uz podršku mađarske Fondacije „Prosperitati“ i sopstvenim ulaganjima „Tisakoopa“.

*Saradnja Srbije i Madjarske konkretizovana početkom izgradnje fabrike za preradu voća u opštini Arilje. Očekuje se da u najpoznatijem malinogorju u Srbiji, na taj način bude ublažen problem niske otkupne cene maline.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2058
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan petak, 15.03.2019

Nepročitan postod Agro Dan » 15 Mar 2019, 11:40

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Potvrde o trajnoj registraciji prestaju da važe 3. aprila. Sva poljoprivredna mehanizacija moraće da prođe tehnički pregled, a stručnjaci procenjuju da će više od 60 odsto traktora ostati neregistrovano zbog neispravnosti.

*Revizijom Zakona o hrani uspostavljen širi opseg nadležnosti Nacionalne referentne laboratorije. Država će, tvrde nadležni, zaokružiti kontrolu celog sistema hrane-od mleka, preko viršli i kobasica, do pesticida i mikotoksina.

*Magareće mleko sve traženije i na domaćem tržištu. Odgajivači te vrste životinja uvideli tržišnu šansu za plasman mleka, ali i preređevina.

*Uporedo sa jenjavanjem prolećnih mrazeva nastupa vreme sadnje jagodičastog voća. Bezvirusni sadni materijal, sa dobrim genetskim potencijalom osnov za zdravu, dobru i profitabilnu proizvodnju.

*Adekvatnim izborom preparata i pravovremenim tretmanom, može se sprečiti infekcija koštičavog voća monilijom. Agromarket proizvođačima nudi i sredstva za suzbijanje vaši, pepelnice i šupljikavosti lista breskve.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2058
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro Dan za subotu, 16.03.2019

Nepročitan postod Agro Dan » 16 Mar 2019, 02:08

Pogledajte i današnje izdanje emisije “Agro dan":

*Povrće u Srbiji za 33,7 % skuplje nego pre godinu dana, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Promene u navikama potrošača, ali i manja ponuda, neki od glavnih razloga za rast cena

*Agregat za proizvodnju struje na sunčevu energiju, koji pokreće pumpu za navodnjavanje, omogućava daljinsku kontrolu uz pomoć telefonske aplikacije. Upotreba IT tehnologije u poljoprivredi donosi sigurnije ekonomske efekte nego klasična proizvodnja

*Veterinarska inspekcija sprovela vanredni inspekcijski nadzor u Starim Banovcima kod svih osoba i subjekata za koje je od Centra za kontrolu i prevenciju bolesti dobila obaveštenje da su mogući izvori trihineloze

*Za razliku od prethodnih godina, malinari ove sezone, pre bilo kakvih poljoprivrednih radova, počinju pregovore oko cene crvenog zlata. Ukoliko ne budu zadovoljni ishodom, najavljuju proteste

*U okviru kampanje „Mesec zaštite pčela", u Skupštini Vojvodine održan drugi okrugli sto. Tom prilikom istaknuto da je resorni sekretarijat za dve i po godine, zajedno sa pčelarima iz Vojvodine, u pčelarstvo uložio oko 90 miliona dinara


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2058
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro Dan za nedelju, 17.3.2019

Nepročitan postod Agro Dan » 17 Mar 2019, 10:01

Ekipa emisije “Agro Dan” za danas vam je pripremila sledeće teme:

*Na početku prolećnih radova, glavna briga poljoprivrednika usmerena na obezbeđivanje novca za nabavku goriva, semena, mineralnih đubriva, sredstava za zaštitu biljaka i druge namene

*Skupština Srbije usvojila izmene i dopune Zakona o bezbednosti hrane, kojim naša zemlja dobija širi opseg nadležnosti za državnu Nacionalnu referentnu labaratoriju za analizu mleka, ali i druge hrane

*I ove sezone na tržištu prisutan hibrid suncokreta novije generacije – Edison, kompanije Syngenta. Poboljšana genetika omogućila otpornost i visok potencijal rodnosti

*Na Agronomskom fakultetu u Čačku održano 24.Međunarodno savetovanje o biotehnologiji. Predstavljeno 126 naučnih radova

*Površine pod krompirom u Srbiji sa 41.000 hektara spale na 28.000. Prosečan prinos kod nas 14 tona po hektaru, u svetu i do 70 tona godišnje


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2058
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan ponedeljak, 18.03.2019

Nepročitan postod Agro Dan » 18 Mar 2019, 10:49

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Poljoprivrednici sve više apliciraju za dodelu sredstava po različitim konkursima za dodelu lokalnih, državnih, ali i podsticaja iz IPARD-a. U Ministarstvu poljoprivrede ističu i subvencije za dizel gorivo, koje bi vremenom trebalo da postanu još upotrebljivije

*Izvoz goveđeg mesa iz Srbije u poslednje četiri godine beleži stalni rast. Prošle godine izvezeno dvostruko više nego lani

*Fabrika pesticida u Bačkom Petrovcu Agromarket grupe zadovoljava najstrožije tehničke, tehnološke i ekološke propise, a proizvodi preparate koji su veoma cenjeni na tržištu.

*Grad Kruševac već godinama izdvaja značajna sredstva za agrar. Za 2019. godinu planirano oko 43 milona dinara za različite vrste mera u poljoprivredi

*Na osnovu trenutnog stanja voćnih zasada u smederevskom kraju i povoljnih vremenskih uslova, ove sezone očekuje se optimalan rod


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2058
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan utorak, 19.03.2019

Nepročitan postod Agro Dan » 19 Mar 2019, 10:36

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*U poljoprivredi trenutno aktuelna prolećna setva. Prema računici vojvođanskih ratara, biće za oko 15% skuplja u poređenju sa prethodnom godinom, pre svega zbog cene đubriva.

*Prolećni radovi u poljoprivredi Vojvodine najobimniji u toku godine, ali i sa najvećim potrebama ulaganja. Na skupu „Finansiranje poljoprivrede uz podršku države u 2019. godini“, predstavljene podsticajne mere i uslovi krediranja.

*Poslednjih godina uzgoj autohtonih rasa svinja doživljava preporod. U centralnoj Srbiji, posebno u brdsko planinskim krajevima, sve zastupljenije farme domaće crne svinje- moravke.

*U periodu vegetacije biljaka i voća sprovodi se i prskanje protiv štetočina i bolesti. Međutim, zbog nemara i neznanja, pesticidima se uništavaju i pčele.

*Prve analize pupoljaka ranostasnih voćnih vrsta pokazale znatne štete, naročito u lokalitetima gde je došlo do naglih promena temperature. Pojedine sorte trešnje izmrzle i do 70 odsto.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2058
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan sreda, 20.03.2019

Nepročitan postod Agro Dan » 20 Mar 2019, 10:43

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Ozimim usevima pšenice i šećernoj repi, kao i predstojećoj setvi kukuruza, suncokreta i soje, pogodovale bi obilnije padavine u aprilu i maju. Procenat vlage u zemljištu u Vojvodini najniži u poslednjih šest, sedam godina.

*Na nišavskim poljima pod ozimim strnim žitima, iz dana u dan slika se menja. Proizvođači strahovali od eventualnog izostanka nicanja ili čak od izmrzavanja, ali su povoljni vremenski uslovi tokom zime doprineli nicanju useva.

*Za visoke i stabilne prinose pšenice neophodne obaviti dva fungicidna tretmana. Prvi namenjen isključivo zaštiti lisne mase, dok se drugi obavlja u vreme cvetanja, radi zaštite klasa.

*Prepune hladnjače i izuzetno niske cene jabuke ozbiljno ugrožavaju ovu proizvodnju. Tome znatno doprineo neodgovorni reeksport jabuke, kojim je ugrožen bescarinski izvoz u Rusku Fedreaciju, gde su odlazile najveće količine našeg plasmana.

*Razvojna agencija Vojvodine pozvala sve proizvodne kompanije iz Srbije i regiona da prijave učešće na događaju "Dаn dobаvljаčа - Agrobiznis 2019", koji će biti održan 9. aprila u Kongresnom centru "Master" u Novom Sadu.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2058
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan četvrtak, 21.03.2019

Nepročitan postod Agro Dan » 21 Mar 2019, 10:51

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Nadležne inspekcije svakog meseca od 2013. prilikom uvoza proveravaju 1.000 uzoraka hrane. Objedinjavanje kontrole bezbednosti primarnih proizvoda na granici, ubrzalo protok roba, pogotovo svežeg voća i povrća, tvrde nadležni.

*Sigurna i stabilna proizvodnja hrane nemoguća bez navodnjavanja. Lista projekata, uz finansiranje iz Abu Dabi fonda, proširena i na drugu fazu razvoja navodnjavanja, na blizu 70.000 hektara u Banatu, Bačkoj i Sremu.

*Zbog nemogućnosti da na vreme uzoru svoje njive, poljoprivrednici u Nišavskom okrugu zasejali za 20 posto manje površina pod pšenicom. Uprkos tome, procenjuje se da će hlebnog žita biti dovoljno.

*Na finalnom IoT takmičenju, u konkurenciji elektroinženjerskih i programerskih firmi, maturantii Prve kragujevačke gimnazije osvojili treće mesto svojim sistemom za alarmiranje na pojave bolesti i automatizovanu prihranu u poljoprivredi.

*Ovogodišnji, 14. Festival vina "Vinofest Vršac 2019" u organizaciji Turističke organizacije tog grada, biće održan 22. i 23. marta, u velikoj sali hotela "Srbija".


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2058
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan petak, 22.03.2019

Nepročitan postod Agro Dan » 22 Mar 2019, 10:34

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Procenjuje se da stotinak hiljada ljudi u Srbiji radi sezonske poslove u poljoprivredi, od čega 95 % nije prijavljeno. Novi zakon treba da uvede red u tu oblast, ali i državi da donese prihod za koji je do sada bila zakidana.

*Nedavno održan susret naših prerađivača i svetskih proizvođača savremenih mašina i opreme, pokazao koliko zaostajemo u primeni tehnike i tehnologije. Ipak, ispostavilo se da imamo svoje adute.

*Hibrid suncokreta novije generacije – Edison, kompanije Syngenta, u 2018. dokazao visok potencijal rodnosti, sa ostvarenim prinosima od preko četiri i po tone hektaru.

*Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, opštine Arilje, proizvođača i prerađivača voća, sastali se sa predstavnicima Udruženja privrednika Japana. Predstavljeni im srpski proizvodi od malina, borovnica, višanja i kupina, koji bi mogli da se izvoze u tu zemlju.

*Nakon dugogodišnjeg nagađanja koliko tačno košta proizvodnja jednog kilograma sveže maline, usaglašen iznos od 139,3 dinara. Malinari očekuju da hladnjačari uvaže procenu Radne grupe za malinu prilikom formiranja otkupne cene.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2058
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

PrethodniSledeća

Povratak na Poljoprivredne emisije

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

  • Advertisement