• Advertisement

Emisija Agro Dan

Pregled značajnijih poljoprivrednih emisija koje se emituju na domaćim TV kanalima

Moderator: PoljoForum

Favorites: Agro Dan, Alen1991
Followers: Perobt

Emisija Agro Dan za subotu, 12.1.2019

Nepročitan postod Agro Dan » 12 Jan 2019, 03:48

Ekipa emisije “Agro Dan” za danas vam je pripremila sledeće teme:

Domaća poljoprivreda beleži suficit, ali među prvih petnaest najvećih izvoznika i prošle godine bila samo jedna kompanija iz agrarnog sektora. Sa izvozom od oko 119,8 miliona evra, na začelju liste najuspešnijih našla se „Viktorija grupa”.

Vlada Srbije usvojila Uredbu o uslovima i načinu privlačenja direktnih ulaganja u oblasti proizvodnje prehrambenih proizvoda. Uredba se odnosi na dodelu podsticaja za opremu i tehnologiju za veći stepen prerade.

Poljoprivreda, uz industriju i turizam, okosnica strategije razvoja privređivanja u Loznici. Lokalna samouprava, pored ostalog, subvencioniše nabavku poljoprivredne mehanizacije, sistema za navodnjavanje, plastenika, sadnica.

Prošle godine mnogi proizvođači povrća zabeležili značajne gubitke, kao i rast troškova zbog većeg broja tretmana. Korisnici FitoFert đubriva, uz saradnju sa stručnom službom Agromarketa, uspešno prevazišli sve izazove.

Za cveće proizvedeno u Srbiji ima tržišta, ali se cene većine vrsta ne menjaju godinama. Da bi opstali, cvećari nastoje da svoje proizvode učine što dostupnijim kupcima.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2066
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro Dan za nedelju, 13.1.2019

Nepročitan postod Agro Dan » 13 Jan 2019, 13:27

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

*Ministar Milan Krkobabić najavio da će u februaru biti formiran nacionalni tim za spas sela Srbije čime se u ovoj godini nastavlja projekat "500 zadruga u 500 sela"

*Početak godine doneo veoma slab promet na novosadskoj Produktnoj berzi. Uzrok niskog prometa skraćena radna nedelja i produžetak praznika

*U uslovima kada su sušni periodi sve češći kompanija Sindženta nudi ratarima najoptimalnije rešenje – Artežian hibride kukuruza

*Za vinogradare u Šumadiji prethodna godina obilovala teškoćama. Zasadima nisu prijale česte promene vremena i nepogode, a i štetočine i biljne bolesti su uzele svoj danak

*Novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo od 27. do 31. januara na Zlatiboru po 53. put organizuje tradicionalno “Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije”


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2066
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan ponedeljak, 14.01.2019

Nepročitan postod Agro Dan » 14 Jan 2019, 10:45

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Sneg zaštitio useve od niskih temperatura. Poljoprivrednici priželjkuju nove padavine, kako bi se povećao procenat vlage u zemljištu za ozime useve, ali i pred prolećnu setvu.

*Odgajivači svinja samo zajednički mogu da se izbore za bolju poziciju na tržištu, povoljnije uslove prodaje, ali i podizanje nivoa proizvodnje na vlastitim farmama. Sa tom idejom osnovano i udruženje proizvođača svinja “Rača”.

*Proizvođači sireva po tradicionalnim recepturama čuvaju male odgajivače krava otkupljući domaće mleko. Glavnu smetnju za dalji razvoj mini mlekara, tvrde, predstavlja nelegalan uvoz sira.

*Od 1. januara ove godine u Srbiji zabranjen uzgoj životinja radi proizvodnje krzna. Dok udruženja za zaštitu životinja pozdravljaju to zakonsko rešenje, jedan broj odgajivača protestuje.

*Za pčelare lozničkog kraja protekla sezona završena dosta dobro. Ipak, u Pčelarskom društvu Loznica kao najveći problem ističu plasman, pošto na tržištu, kako tvrde, ima puno meda sumnjivog kvaliteta.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2066
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan utorak, 15.01.2019

Nepročitan postod Agro Dan » 15 Jan 2019, 10:44

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Pokretanje procedure za usaglašavanje fitosanitarnih uslova za izvoz pšenice iz Srbije u Egipat, a kukuruza u Kinu i Indiju, od ogromnog značaja za srpsku poljoprivredu, ocenjuju stručnjaci.

*Pojedini stočari u Šumadiji u najavljenom povećanju izvoza junećeg mesa iz Srbije u Tursku vide šansu da povećaju broj grla u tovu. Ipak, naredne korake oprezno planiraju.

*Opština Požega će iz budžeta za 2019. godinu izdvojiti 15 milona za direktno subvencionisanje poljoprivrednih prozvođača. Iz opštinske uprave najavljuju da bi nekadašnja fabrika za preradu voća - Budimka uskoro trebalo da dobije novog vlasnika.

*Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u 2018. izvršila 6.071 kontrolu prehrambenih proizvoda biljnog porekla, uključujući i alkoholna i bezalkoholna pića. U 641 slučaju konstatovane nepravilnosti.

*Iako Srbija ima povoljne klimatske uslove za uzgoj leske, godišnje se potroši oko devet miliona dolara na uvoz lešnika, uglavnom iz Turske. Poslednjih godina primetno povećano interesovanje za sadnju ovog voća.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2066
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan sreda, 16.01.2019

Nepročitan postod Agro Dan » 16 Jan 2019, 10:33

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede propisalo obavezan upis svih katastarskih parcela na kojima se obavlja poljoprivredna proizvodnja. Dopunjen i Šifarnik biljne proizvodnje.

*Sneg koji je u Šumadiji pao proteklih dana dobro došao ozimim kulturama. Stručnjaci ističu da bi najbolje bilo da se zadrži što duže, ali i da bude novih padavina.

*Za uvoz elitnog i drugog kvaliteta semena krompira, Srbija godišnje troši oko tri miliona evra. Domaće sorte - jelica, dragačevka i univerzal – gotovo iščezle sa srpskih njiva.

*U okviru Sporazuma o bescarinskom izvozu u Tursku najveću pažnju privukao deo koji se odnosi na plasman junećeg mesa. Međutim, izuzetno velik značaj imaju i odredbe o plasmanu suncokreta i suncokretovog ulja.

*Za agrar i ruralni razvoj u budžetu grada Šapca opredeljeno 164 miliona dinara, od čega više od 68 miliona za subvencije u različitim oblastima. Ove godine poseban program za pčelare i jedan koji se odnosi na navodnjavanje u ratarstvu.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2066
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan četvrtak, 17.01.2019

Nepročitan postod Agro Dan » 17 Jan 2019, 10:34

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Agrarni budžet za 2019. godinu iznosi 51,7 milijardi dinara, odnosno za oko sedam milijardi više nego prethodne godine. Struktura finansiranja u poljoprivredi znatno izmenjena.

*Rod voća ove godine biće manji od pet do osam odsto, procenjuju stručnjaci. Razlog to što prošle godine, zbog niskih otkupnih cena, nije primenjena neophodna zaštita, pre svega malina i šljiva.

*Obilne snežne padavine nisu naškodile višegodišnjim zasadima u Šumadiji, već pomogle da se raskvasi zemljište kome je nedostajalo vlage. Najveću opasnost po voćnjake trenutno predstavljaju glodari.

*Cena tovljenika u Mačvi, u poslednjih mesec dana, menjala se više puta. Kilogram žive vage otkupljivači plaćaju 120 dinara, a ako se na isplatu čeka mesec dana, onda je cena nešto viša.

*Dodatni izvor zarade, naročito u zimskim mesecima, može predstavljati uzgoj bukovača. Te pečurke rastu u džakovima punjenim slamom, a odgovaraju im vlažni podrumi i temperature od oko 10 stepeni.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2066
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan petak, 18.01.2019

Nepročitan postod Agro Dan » 18 Jan 2019, 10:31

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Sa 12,5 miliona tona uvoza pšenice godišnje, Egipat najveći kupac te žitarice u svetu. Sporazum sa tom državom, velika šansa domaćeg agrara, ali i obaveza za prilagođavanje zahtevima probirljivih kupaca.

*Razvojni fond Vojvodine raspisao Konkurs za dugoročne kredite za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, radi stvaranja uslova za intenziviranje agrarne proizvodnje i podizanje efikasnosti i konkurentnosti individualnih poljoprivrednih gazdinstava.

*Od 1. marta poljoprivrednici u obavezi da obnove registraciju gazdinstava u Upravi za trezor. Neophodno prijaviti sve promene, biljne kulture koje se proizvode, kao i vrste životinja koje se uzgajaju.

*Na području Timočke krajine godišnje se pregleda oko 3.000 uzoraka mesa divljih svinja, a u 10 slučajeva otkrije se trihineloza. Stručnjaci apeluju na individualne proizvođače da obavezno kontrolišu svinjsko meso, nakon klanja.

*XI Državni pčelarski sajam sa međunarodnim učešćem biće održan 9. i 10. februara, na Beogradskom sajmu. Iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije najavljuju kompleksan prodajni, izložbeni, obrazovni, promotivni, privredni i turistički sadržaj.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2066
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan

Nepročitan postod Agro Dan » 19 Jan 2019, 13:06

Ekipa emisije “Agro Dan” za danas vam je pripremila sledeće teme:

*Domaći organski proizvodi skoro pet puta skuplji nego uvozni. Trgovci spremni da otkupe organsku hranu i ponude potrošačima, ali moraju biti ispunjena tri uslova: "količina, kvalitet i kontinuitet"

*Ministarstvo poljoprivrede finansira izradu elaborata i dobijanje sertifikata, kao i neophodne laboratorijske analize za zaštitu geografskog porekla. Proizvođači, odnosno udruženja, koja žele da zaštite svoje proizvode imaju pravo i na sredstva iz lokalnog budžeta

*Početkom januara ove godine završen trogodišnji zakonski ciklus prijavljivanja nepokretnosti zemljoradničkih zadruga. Većina uspela da dokaže svoje vlasništvo, ali ima i onih koje još uvek nisu okončali taj posao.

*Pčelarenje selidbom košnica ima prednosti, ali i mana. Za uspešnu pašu najvažnije da društva budu adekvatno pripremljena, a lokacija pažljivo odabrana

*U kikindskim voćnjacima započela zimska rezidba, najvažniji posao u ovom periodu godine. Voćari bi posebnu pažnju trebalo da obrate na realan odnos prinosa i porasta, savetuju stručnjaci
Agro Dan
 
Postovi: 2066
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro Dan za subotu, 19.1.2019

Nepročitan postod Agro Dan » 19 Jan 2019, 13:08

Ekipa emisije “Agro Dan” za danas vam je pripremila sledeće teme:

*Domaći organski proizvodi skoro pet puta skuplji nego uvozni. Trgovci spremni da otkupe organsku hranu i ponude potrošačima, ali moraju biti ispunjena tri uslova: "količina, kvalitet i kontinuitet"

*Ministarstvo poljoprivrede finansira izradu elaborata i dobijanje sertifikata, kao i neophodne laboratorijske analize za zaštitu geografskog porekla. Proizvođači, odnosno udruženja, koja žele da zaštite svoje proizvode imaju pravo i na sredstva iz lokalnog budžeta

*Početkom januara ove godine završen trogodišnji zakonski ciklus prijavljivanja nepokretnosti zemljoradničkih zadruga. Većina uspela da dokaže svoje vlasništvo, ali ima i onih koje još uvek nisu okončali taj posao

*Pčelarenje selidbom košnica ima prednosti, ali i mana. Za uspešnu pašu najvažnije da društva budu adekvatno pripremljena, a lokacija pažljivo odabrana

*U kikindskim voćnjacima započela zimska rezidba, najvažniji posao u ovom periodu godine. Voćari bi posebnu pažnju trebalo da obrate na realan odnos prinosa i porasta, savetuju stručnjaciyoutu.be Video from : youtu.be
Poslednji put menjao Agro Dan dana 20 Jan 2019, 09:48, izmenjena samo jedanput
Agro Dan
 
Postovi: 2066
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro Dan za nedelju, 20.1.2019

Nepročitan postod Agro Dan » 20 Jan 2019, 09:40

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

Jedan od glavnih problema naše poljoprivrede su investicije. Velika imanja nastoje da smanje troškove ulaganja, jureći za što većim profitom, a mala nemaju novca ni za prostu reprodukciju

U jeku pripreme prolećne setve, poljoprivrednici uveliko računaju kako najjeftinije da nabave seme i repromaterijal. Plaćanje rodom nakon žetve se ne isplati. Zato mnogi rešenje vide u zaduživanju

Hibrid Neostar CLP kompanije Sindženta garantuje dobre prinose i visok sadržaj ulja u suncokretu

U okviru projekta „Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji“, koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, započeta je realizacija unapređenja pčelarstva u Mačvanskom i Kolubarskom okrugu

Grad Užice svoje poljoprivrednike usmerava ka organskoj proizvodnji hrane i za sada su pomogli da se otvore dve tezge na zelenoj pijaci. Velika pažnja posvećuje se i pčelarima


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2066
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

PrethodniSledeća

Povratak na Poljoprivredne emisije

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

  • Advertisement