• Advertisement

Emisija Agro Dan

Pregled značajnijih poljoprivrednih emisija koje se emituju na domaćim TV kanalima

Moderator: PoljoForum

Favorites: Agro Dan, Alen1991
Followers: Perobt

Re: Emisija Agro Dan ponedeljak, 03.12.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 03 Dec 2018, 10:32

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Finansijska sredstva opredeljena za Meru 7 i 9, u okviru IPARD programa, moći će da se preusmere na akreditovanu Meru 3, kako novac ne bi ostao neiskorišćen, rečeno na sastanku radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlja 11, 12 i 13.

*Princip poljoprivredne proizvodnje po zahtevima tržišta, odnosno proizvodnja za poznatog kupca, iako trend u svetu, u Srbiji nije dovoljno zastupljen. Od tridesetak uspešnih voćarskih i povrtarskih zadruga, svega tri tako posluju.

*Na poručju Pomoravlja učestale krađe letine, mašina i opreme, tvrde poljoprivrednici. Iako policija reaguje po prijavama, proizvođači često ostaju kratkih rukava, jer moraju privatim tužbama da gone počinioce.

*Rezultati projekta “Šumadijska šljiva”, koji podrazumeva stvaranje zajedničke etikete, recepture i zaštite geografskog porekla rakije šljivovice, predstavljeni na završnoj konferenciji u Beogradu.

*U hladnjačama širom Republike Srpske ima na desetine hiljada tona jabuka i krušaka spremnih za plasman na rusko tržište, ali voćari strahuju da izvoz neće ići po planu.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2059
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan utorak, 04.12.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 04 Dec 2018, 11:03

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Kako bi ubrazala privredni rast, Vlada priprema poslovni ambijent sa ciljem da se umesto sirovina izvoze gotovi proizvodi. Prve analize pokazuju da poljoprivreda spada među najperspektivije oblasti za uvećanje prihoda, jer se može znatno povećati izvoz hrane.

*Za sprovođenje odgajivačkog programa i za poboljšanje stočarske proizvodnje na poljoprivrednim gazdinstvima i uvođenje EU standarda u objekte u kojima se vrši proizvodnja i prerada mleka, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu izdvojio 59 miliona dinara.

*Mađarska Fondacija „Prosperitati“, od 2016. do kraja 2018. godine, u srpsku ekonomiju unela oko 200 miliona evra za pokretanje preko 6.777 projekata. U selu Mužlja, novac za kupovinu kuća sa okućnicama dobilo desetak mladih bračnih parova.

*U Srbiji tek pre nekoliko meseci osnovane dve složene zadruge– jedna u Vojvodini, druga u jugozapadnoj Srbiji. Iz državnog pograma podrške ruralnom razvoju, obe dobile po pola miliona evra.

*Zimski ribolov, uz tradicionalni vojvođanski svinjokolj i takmičenje u nadevanju kobasica, biće održan od 7. do 9. decembra na Tisi, u Novom Bečeju.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2059
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan sreda, 05.12.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 05 Dec 2018, 10:38

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Komisija za zaštitu konkurencije Srbije objavila da je odobrila kompaniji Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata da kupi Poljoprivrednu korporaciju Beograd i njena tri zavisna preduzeća - Eko lab, PKB Agroekonomik i Veterinarsku stanicu PKB.

*Podršku iz državne kase od pet miliona dinara dobila Zemljoradnička zadruga „Utrine-Obornjača“ iz Utrina, u opštini Ada. Bespovratna sredstva biće iskorišćena za nabavku dva analizatora, kojim se određuje kvaletet žitarica.

*Proteklih godinu i po dana zemljoradničke zadruge u Vojvodini uglavnom se bavile upisom društvene svojine u zadružnu. U prevazilaženju brojnih problema na terenu Zadružni savez Vojvodine dao značajan doprinos.

*Proizvođači jabuka u Pomoravlju nisu zadovoljni otkupnom cenom tog voća. Najkvalitetnije jabuke namenjene izvozu trenutno se otkupljuju po ceni od oko 20 evro centi.

*Za pola godine, koliko na Departmanu za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima, Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, radi vinski analizator, urađeno preko 1.000 analiza vina.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2059
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro Dan za četvrtak, 6.12.2018.

Nepročitan postod Agro Dan » 06 Dec 2018, 10:42

Pogledajte i današnje izdanje emisije “Agro dan”:

*Srbija već ispunila kvotu za izvoz goveđeg mesa u Tursku od 5.000 tona u vrednosti od 25 miliona evra. Ministar poljoprivrede očekuje da u 2019. godini kvota bude povećana na 10.000 tona.

*Osnovni cilj odgajivačko-selekcijskog rada u stočarstvu, stvaranje nove generacije, koja će po svojim proizvodnim rezultatima nadmašiti prethodne i ispoljiti veće proizvodne efekte u produkciji mleka i mesa.

*U toku zime i proleća Srbija potroši oko sto miliona evra za uvoz ranog povrća. Izdatak bi se mogao smanjiti ukoliko bi se, uz pomoć države, znatno povećale površine pod staklenicima i plastenicima, koji sada zauzimaju samo oko 15.000 hektara.

*Zanatsko, kraft pivo, sve zastupljenije i u Srbiji. Rast popularnosti među potrošačima rezultat povećanog interesovanja, pre svega, mladih da se oprobaju u pravljenju tog napitka.

*Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika, kao pridruženi član evropskog veća, učestvuje na svečanosti povodom 60 godina postojanja te institucije. Mladi srpski poljoprivrednici predstavili svoje proizvode i razmenili iskustva sa kolegama iz EU.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2059
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro Dan za petak, 7.12.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 07 Dec 2018, 01:05

Sedmo decembarsko izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

*Ministar Milan Кrkobabić, potpisao ugovore o dodeli bespovratnih sredstava prvim složenim zadrugama u Srbiji. Ovim se složene zadruge, finansijskim sredstvima, osnažuju sa ciljem da postanu nosioci privrednog razvoja svojih okruga.

*Rast cene pšenice u regionu doveo je i do povećanja cena brašna u Srbiji. Od jula ove godine brašno poskupelo oko 20 odsto.

*Za razliku od proizvođača iz drugih grana poljoprivrede, povrtari su uglavnom zadovoljni sezonom - prinosima, kvalitetom, ali i cenama.

*Naučna dostignuća ubrzavaju ukupan ekonomski razvoj naše zemlje, istakao predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na otvaranju sajma "Nauka za privredu" na Novosadskom sajmu.

*Nova tehnološka rešenja i inovativni pristup u privređivanju neophodni za društveni i ekonomski razvoj kojim će se obezbediti smanjenje zagađenja i očuvanje resursa.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2059
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro Dan za subotu, 8.12.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 08 Dec 2018, 03:39

Subotnji “Agro dan” donosi i ove aktuelnosti:

*Dosadašnja kvota za izvoz goveđeg mesa iz Srbije u Tursku povećana za 40 odsto, potvrdio minstar poljoprivrede Branislav Nedimović.

*Od naredne godine biće dostupni vaučeri za sezonske radnike, odnosno njihova elektronska prijava. Ta novina posebno značajna za radnike u poljoprivredi.

*Dva udruženja proizvođača malina iz Ivanjice najavila protest za 14. decembar. Malinari nezadovoljni otkupnom cenom.

*Poljoprivredni proizvođači u Pomoravlju, posebno u sezoni skidanja letine, sve teže nalaze radnike.

*U toku dostava rešenja za naknadu za odvodnjavanje za poslednja tri kvartala 2018. godine. Uz to, dostavlja se i obaveštenje o dugovanjima.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2059
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro Dan za nedelju, 9.12.2018.

Nepročitan postod Agro Dan » 09 Dec 2018, 00:54

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

*Klanična industrija "Srem" iz Šida ispunila kvotu od 5.000 tona za izvoz govedine na tursko tržište. U toku priprema za narednu godinu i povećanje izvoza.

*Ulazak Srbije u Evropsku uniju podrazumeva i složene promene u proizvodnji, preradi i prometu mleka, kako bi se dostigli strogi standardi te velike zajednice.

*Hibrid Neostar CLP kompanije Syngenta garantuje dobre prinose i visok sadržaj ulja u suncokretu.

*Zemljoradničke zadruge u u Srbiji se nalaze u specifičnom položaju. Za tržište se bore i sa individualnim proizvođačima, ali i velikim korporacijama.

*U Srbiju ulazi neoznačena hrana sa genetski modifikovanim organizmima, tvrde protivnici GMO. Država poručuje da su kontrole ciljane i efikasne.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2059
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro Dan za ponedeljak, 10.12.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 10 Dec 2018, 03:41

Prvo ovonedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

*Ove godine državne podsticaje dobile 72 zadruge. Novac će biti uplaćen najkasnije do 15. decembra, najavio ministar Milan Krkobabić u Doljevcu.

*Saglasnost Ministarstva poljoprivrede za licitaciju državnog zemljišta Opština Šid očekuje početkom naredne nedelje. Istovremeno, u Sremskoj Mitrovici, završen prvi krug licitacije.

*Za obnavljanje poljoprivredne mehanizacije u Vojvodini dostupni podsticaji države, ali i pokrajine. Kroz te mere već uloženo 2,6 milijardi dinara.

*Proizvodnja povrća trenutno isplativija od ratarskih kultura. Nestabilne cene problem i u ovoj grani poljoprivrede.

*Tokom zime veoma važno da se voćnjaci kontrolišu, i, ako je potrebno, zaštite od štetočina.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2059
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro Dan za utorak, 11.12.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 11 Dec 2018, 00:15

Pogledajte i današnje izdanje emisije „Agro dan“:

*Kvalitet pšenice lošiji nego prethodnih godina zbog čega mlinska industrija ima velike probleme da proizvede kvalitetno brašno. Udruženje „Žitounija” pokrenulo inicijativu za uvođenje posebnih podsticaja za proizvođače najkvalitetnije pšenice, takozvanih poboljšivača.

*Godina na izmaku nije bila naklonjena ratarima u Pomoravlju. Uz loše uslove za jesenju setvu, proizvođači imali problema i sa žetvom ozimih useva. Jedino rod kukuruza bio odličan.

*Ograničene mogućnosti povećanja zemljišnog poseda poljoprivrednih gazdinstava čini da se velike i efikasne mašine koriste vrlo nerentabilno. Zato se farmeri u ekonomski i agrarno najrazvijenijim državama udružuju, sa ciljem da smanje troškove ulaganja.

*U Srbiji jedino voćarstvo ostvaruje napredak. Da ta delatnost u agraru daje najbolje rezultate, vidi se po broju novih zasada i po prinosima u voćnjacima koji najmanje variraju, tvrde stručnjaci.

*I pored gotovo idealnih uslova za uzgoj pojedinih voćarskih i povrtarskih kultura, kao i za stočarstvo, sve manje zainteresovanih za agrar u ivanjičkim selima. Prema rečima proizvođača, glavni razlog nesigurnost otkupa i velike cenovne oscilacije.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2059
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro Dan za sredu, 12.12.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 12 Dec 2018, 02:28

Pogledajte i dvanesto decembarsko izdanje emisije „Agro dan“:

*Izvoz goveđeg mesa i podsticaji države podstakli tov junadi u Srbiji. U sledećoj godini, subvencije po grlu biće uvećane sa 10.000 na 15.000 dinara, što će unaprediti i povećati proizvodnju pocerskih stočara.

*Svake godine na tržište izlaze savršeniji, složeniji i opremljeniji modeli traktora. Zahvaljujući tehnološkim inovacijama i digitalizaciji sve su više prilagođeni udobnosti i potrebama upravljanja traktoriste.

*Sedam godina zaredom u najvećoj banatskoj opštini kasni licitacija za zakup državne zemlje. Procenjuje se da će ratarima u arendu biti ponuđeno između 13.000 i 14.000 hektara.

*Zadrugarstvo u Vojvodini danas u velikoj ekspanziji. Prošle godine bespovratna sredstva države iskoristile četiri, a ove godine 19 zadruga, odnosno jedna složena.

*Zahvaljujući dobroj saradnji sa Poljoprivrednom savetodavnom stručnom službom Jagodina, proizvođači iz Pomoravlja postižu sve bolje prinose.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2059
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

PrethodniSledeća

Povratak na Poljoprivredne emisije

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

  • Advertisement