• Advertisement

Emisija Agro Dan

Pregled značajnijih poljoprivrednih emisija koje se emituju na domaćim TV kanalima

Moderator: PoljoForum

Favorites: Agro Dan, Alen1991
Followers: Perobt

Emisija Agro dan za subotu, 3.11.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 03 Nov 2018, 13:00

Pogledajte današnje izdanje emisije „Agro dan“ i saznajte:

*Na području Srednjeg Banata završena setva pšenice na pedeset hiljada hektara. Usevi posejani u optimalnom roku još uvek nisu dobili dovoljnu količinu vlage, nisu počeli ni da klijaju, a kamoli da niču.

*Pre setve neophodno izvršiti kvalitetnu pripremu zemljišta. Cilj da se očuva vlaga i površinski sloj dovede u optimalno stanje, kako bi se semenu omogućilo nesmetano klijanje i nicanje.

*Cena svinjetine mogla bi u narednom periodu, u jeku priprema slavskih trpeza, da poraste i za 20 odsto. Očekuje se da će cena prasadi, sa trenutnih 160 dinara za kilogram, do kraja godine biti 200 dinara.

*Novosadski Institut BioSens osvojio prvo mesto na prestižnom takmičenju u Keniji, svojim inovativnim rešenjem za smanjenje gladi u Africi. Među članovima žirija bili i predstavnici Fondacije Bila Gejtsa i USAID-a, kao i najveći stručnjaci iz oblasti poljoprivrede.

*Susret sela Srbije održava se u Jasku, u subotu, 3. novembra. Na smotri učestvuje 25 sela iz 12 opština, a kroz manifestaciju se prezentuju i ucrtavaju na karti ruralnog turizma.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2066
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro dan za nedelju, 4.11.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 04 Nov 2018, 02:37

Nedeljni „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

*Ministarstvo poljoprivrede produžilo je na još mesec dana rok za podnošenje prijave za podsticajna sredstava poljoprivrednicima mlađim od 40 godina.

*Udruženje mladih organskih proizvođača iz Pivnica proizvodi više od 50 biljnih vrsta. Imaju sertifikovanu organsku proizvodnju, samostalno proizvode širok asortiman proizvoda i zajednički nastupaju na tržištu.

*Uzgajivači svinja upozoravaju da je zbog niske otkupne cene tovljenika svinjarstvo u Srbiji zapalo u ćorsokak. I u Evropskoj uniji takođe postoje viškovi i ne bi valjalo da deo tog mesa završi kod nas.

*U Zrenjaninu potpisani ugovori sa pčelarima kojima su po konkursu, iz gradskog budžeta, dodeljena sredstava za nabavku pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo.

*Stručnjaci upozoravaju da će navodnjavanje bez stajnjaka plodnu zemlju samo upropastiti, a pojedina istraživanja su pokazala da na našim njivama ima manje od 3% humusa, što drastično utiče na njenu plodnost.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2066
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan ponedeljak, 05.11.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 05 Nov 2018, 10:29

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*U budućnosti će se raditi na tome da se prerađivački kapaciteti izmeštaju iz velikih industrijskih centara i grade tamo gde se proizvode sirovine, izjavio ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović.

*U Srbiji govedarska proizvodnja poslednjih godina na nezadovoljavajućem nivou. Stručnjaci apeluju na državu da dodatno podrži tu granu, proizvođačima omogući pristup evropskim fondovima, uz jasnu strategiju daljeg razvoja.

*Zbog suše, koja traje više od mesec dana, u pojedinim delovima Republike Srpske prolongiran rok jesenje setve pšenice i drugih ozimih kultura. Do sada zasejano tek 50 do 60 odsto površina.

*Iako su prošle godine jabuke najbolje rodile, najviše zasada u Srbiji bilo pod šljivom, gotovo 40 odsto od ukupnog broja, pokazalo istraživanje Republičkog zavoda za statistiku.

*U Futogu za vikend, 19. put za redom, održana tradicionalna kupusijada. Veliki broj izlagača, takmičara i posetilaca uživao u promociji futoškog kupusa, ali i drugih srpskih brendova sa zaštićenim poreklom.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2066
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan utorak, 06.11.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 06 Nov 2018, 10:30

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*U svetu se sve više cene namirnice proizvedene od lokalnih sirovina, odnosno one sa poznatim geografskim poreklom. Očekuje se da će približavanje učlanjenju u Evropsku uniju olakšati izvoz iz Srbije.

*Novac iz pretpristupnog IPARD fonda, namenjenog poljoprivredi i ruralnom razvoju, velika šansa za povećanje konkurentnosti domaćeg agrara. Ipak, poznavaoci prilika ocenjuju da nam povlačenje sredstava za sada slabo ide.

*Puštena u rad nova crpna stanica "Kaloča", u Adi, kao deo prve faze realizacije projekata iz Abu Dabi fonda, vrednih ukupno oko 13 miliona evra, koji će omogućiti navodnjavanje novih 37 hiljada hektara obradivog zemljišta u Vojvodini.

*Na Beogradskom festivalu hrane predstavilo se 80 domaćih izlagača. Manifestacijumotvorili ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i američki ambasador Kajl Skat.

*Uprkos lošim vremenskim uslovima i stalnoj borbi protiv bolesti grožđe ove godine u Šumadiji solidno rodilo. Proizvođači relativno zadovoljni sa oko 120 dinara po kilogramu, koliko se trenutno ceni kvalitetno grožđe većine stonih sorti.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2066
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro dan za sredu, 7.11.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 07 Nov 2018, 10:42

„Agro dan“ za sredu, 7. novembar donosi i ove teme:

*Boje, ukusi i mirisi Srbije, lepo upakovani u ambalažu koja sugeriše da je u pitanju zdrava hrana – preduslov za put do stranog kupca. Do kraja godine Vlada će izaći sa novim paketom podrške za prehrambenu industriju, koji će obuhvatiti i male proizvođače.

*Suša usporila setvu i u šabačkom kraju i povećala troškove. Iako je zemlja suva, stručnjaci poljoprivrednicima savetuju da ne čekaju padavine, već da setvu obave što pre, a preporučuju i valjanje useva.

*Zaštićeni prostori osiguravaju intenzivnu i kombinovanu proizvodnju povrća van sezone, veću kontrolu na prisustvo bolesti i štetočina, uz primenu biološke kontrole. Za rentabilnost i ekonomičnost, značajna i smena biljnih vrsta tokom godine.

*Savez pčelarskih organizacija Srbije saopštio da je završen proces akreditacije laboratorije za proveru kvaliteta meda na Hemijskom fakutetu u Beogradu. Pčelari članovi organizacije plaćaće 30 % nižu cenu analiza.

*Skupi reprometerijal i energenti otežavaju poljoprivrednu proizvodnju u Šumadiji. Kada se izbore sa tim problemima, poljoprivrednike čekaju nove prepreke, poput niske cene proizvoda i neogranizovanog otkupa.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2066
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan četvrtak, 08.11.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 08 Nov 2018, 10:33

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Razvoj turizma, kroz promociju zdrave prirodne hrane, za Srbiju može biti unosniji od klasičog izvoza, smatraju stručnjaci.

*Cena junećeg mesa na domaćem tržištu raste, jer smo počeli značajnije da ga izvozimo, ali i zato što nema dovoljno goveda.

*Ovčarstvo u Srbiji ima budućnost i može da donese više nego dobar profit, ali je problem što se mladi slabo opredeljuju za ovaj vid proizvodnje.

*Zagajička brda, devastirana u požarima izazvanim paljenjem žetvenih ostataka na okolnim njivama.

*Otvorena prva ekološka prodavnica u Srbiji, u kojoj će se primenjivati ekološki sistem komercijalnog hlađenja.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2066
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro dan za petak, 9.11.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 09 Nov 2018, 12:15

Pogledajte i današnje izdanje emisije „Agro dan“:

*Kosovska carinska služba počela da primenjuje odluku o dodatnom oporezivanju od 10 odsto, na uvoz proizvoda iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine. Obim robe koja se iz Srbije plasira na Kosovo i Metohiju vredan četiri stotine miliona evra godišnje.

*Voćarima u Šumadiji ove godine nisu bili naklonjeni ni vremenski uslovi, ali ni uslovi na tržištu. Skoro sve vrste voća prodavale se po izuzetno niskim cenama.

*Divlja ruža zahvalna za uzgoj, a s obzirom na sve veću potražnju za šipurkom na našem tržištu - i zarada je sigurna. Za podizanje jednog hektara zasada potrebno od 2.500 do 3.000 evra.

*Rezultat brojnih prijava protiv firme Irikom zbog plasmana meda sumnjivog kvaliteta, rezultirao donošenjem dve pravosnažne sudske presude, sa zabranom obavljanja delatnosti. Međutim, presude nisu izvršene niti je to više moguće zbog zastarelosti.

*Ćevabdžinice i restorani koji budu želeli da prave i prodaju leskovački roštilj moraće da imaju sertifikat Privredne komore Srbije. Leskovac zvanično postao nosilac žiga koji štiti ovaj brend.youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2066
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro dan za subotu, 10.11.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 10 Nov 2018, 02:43

Pogledajte i subotnje izdanje emisije „Agro dan“:

*Potprеdsеdnik Pokrajinskе vladе Đorđе Milićеvić izjavio da ćе Pokrajinska vlada nastaviti da podržava izbеgla lica i tim povodom su po prvi put dodеljеna bеspovratna srеdstva u ukupnom iznosu od 20 miliona dinara za kupovinu 20 sеoskih kuća sa okućnicom izbеgličkim porodicama.

*Gradski sekretar za privredu Milinko Veličković uručio sertifikate učesnicima uspešno završene obuke za pčelare. Grad Beograd ove godine izdvojio podsticajna sredstva u oblasti pčelarstva i to za nabavku opreme u vrednosti od dvadeset miliona dinara.

*Proizvodnja krompira u Pčinjskom okrugu najzastupljenija u brdskoplaninskim predelima. Dobra agrotehnika i silikatno humsko zemljište učinili su svoje, pa su se ove godine prinosi kod individualnih proizvođača kretali oko 40 tona po hektaru.

*Iako je konvencionalna poljoprivredna proizvodnja u Srbiji i dalje primarna, sve je više onih koji, makar za sopstvene potrebe, počinju da se bave i organskom.

*Povrtarski proizvođači u Prigrevici ističu da je celokupan rod povrća bio odličan zahvaljujući dobrim vremenskim uslovima, ali odlične okolnosti su potražnja i dobre cene na domaćem tržištu.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2066
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro Dan za nedelju, 11.11.2018.

Nepročitan postod Agro Dan » 11 Nov 2018, 12:08

Nedeljni „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

*Opština Ivanjica pospešuje poljoprivrednu proizvodnju. Iz budžeta izdvojena značajna sredstva, preko 30 miliona dinara.

*Setva strnih žita u Šumadiji zbog vremenskih uslova još uvek nije počela. Mnogi poljoprivrednici razmišljaju i da odustanu od ovogodišnje setve pšenice jer su ambari puni prošlogodišnjeg roda.

*Protekla sezona za pčelare u Šumadiji bila je uspešna. Prinosi meda prosečni, cena otkupa prihvatljiva.

*Nedostatak radne snage, koji je posebno izražen kod organske proizvodnje, koči razvoj domaće poljoprivrede.

*U Stopanji kraj Trstenika 25. novembra održaće se po 13. put Poljoprivredni sajam. Ovu manifestaciju do sada posetilo više od 70.000 ljudi, a na izložbenom prostoru promovisalo se preko 500 brendova.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2066
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan ponedeljak, 12.11.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 12 Nov 2018, 10:41

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Rok za predaju zahteva za odobravanje poljoprivrednih kredita produžen do 1. decembra

*Polovina sredstava od zakupa poljoprivrednog zemljišta troši se nenamenski, pokazalo istraživanje Ekološkog centra "Stanište" iz Vršca

*Obrazovanje i ostanak mladih na selu jedan je od glavnih preduslova za uspešan razvoj agrara

*Uz stalna ulaganja i u opremu, ali i u znanje, proizvodnja meda može biti veoma isplativa

*Među opasnostima od kojih se van sezone moraju zaštiti voćnjci ozbiljnu pretnju predstvaljaju i zečevi.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 2066
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

PrethodniSledeća

Povratak na Poljoprivredne emisije

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

  • Advertisement