• Advertisement

Emisija Agro Dan

Pregled značajnijih poljoprivrednih emisija koje se emituju na domaćim TV kanalima

Moderator: PoljoForum

Favorites: Agro Dan, Alen1991

Emisija Agro dan za četvrtak, 2.8.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 02 Avg 2018, 00:12

Današnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

*Loše vremenske prilike nisu značajnije uticale na cene poljoprivrednih proizvoda na pijacama. U ukupnim količinama voća i povrća nema velikih oscilacija, pa ni drastičnih cenovnih skokova.

*Za razliku od ratara, voćari ne mogu biti zadovoljni ovakvim vremenskim prilikama, koje su umanjile i prinos i kvalitet voća. Prema rečima stručnjaka, to se posebno odrazilo na kajsiju.

*Trenutna otkupna cena kupine u pojedinim mestima na jugu Srbije iznosi 25 dinara. Nezadovoljni proizvođači tvrde da će takva cenovna politika dovesti do masovnog krčenja zasada.

*Proizvodnja sadnica četinara sve zastupljenija u Srbiji. Ipak, zbog bogate ponude mali proizvođači, orjentisani samo na domaće tržište, ne mogu da ostvare veliku zaradu.

*Šumadijski sajam poljoprivrede ove godine biće održan 15. put na Šumadija sajmu, u Kragujevcu, u periodu od 6. do 9. septembra. Rok za prijavu učesnika do 15. avgusta.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 1998
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro dan za petak, 3.8.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 03 Avg 2018, 00:03

Današnji „Agro dan“ donosi i ove aktuelnosti:

*Srpski ministri trgovine i poljoprivrede zatražili u Ankari povećanje kvote za bescarinski izvoz goveđeg mesa za dodatnih 5.000 tona. Predlog načelno prihvaćen, a konačan odgovor Turske biće poznat nakon konsultacija unutar institucija.

*Iako većina ratarskih kultura u Bačkoj izgleda dobro, velike količine padavina ipak dovele do pojave bolesti i štetočina. Za sada soja najbolje podnosi vremenske prilike, ali stručnjaci upozoravaju da bi mogla biti ugrožena, ukoliko se kiša nastavi.

*Centar za robotiku Instituta “Mihajlo Pupin” eksperimentalno sprovodi projekat pametnog korišćenja zemljišta, na poljoprivrednom dobru Nikole Lončara, u sremskom selu Belegiš.

*Proizvođači kupine u ražanjskom kraju zadovoljni ovogodišnjim rodom i kvalitetom tog voća. Ipak, više od 90 odsto zasada ostalo neobrano, jer se zbog niske otkupne cene, ne isplati plaćanje berača.

*Previše kiše nije pogodovalo vinogradima. Međutim, stručnjaci tvrde da veću opasnost predstavljaju zapušteni zasadi, na kojima je u niškom kraju registrovano prisustvo fito plazme.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 1998
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro dan za subotu, 4.8.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 04 Avg 2018, 15:39

Pogledajte i današnje izdanje emisije „Agro dan“:

*Ekstremno toplo vreme devastiralo polja pšenice širom severne Evrope. Cena pšenice porasla za više od 20 odsto na evropskom i američkom tržištu u protekle tri nedelje, usled rastuće zabrinutosti u pogledu globalnih zaliha.

*Žetva ozimih strnina u Pomoravskom okrugu uglavnom završena, sem na manjim površinama u despotovačkoj i rekovačkoj opštini. Ovogodišnji rod ispod proseka.

*Kišovita godina omogućila bolestima i štetočinama da eksplodiraju i time naprave veliku štetu povrtarima. Krompir nije dobro podneo takve vremenske prilike u celoj zemlji, pa ni u Južnobačkom okrugu.

*Udar groma u selu Vrnčani, usmrtio celo stado rasnih ovaca, na imanju domaćina Bogića Adamovića. To se dogodilo u četvrtak, kada je olujno nevreme praćeno jakom kišom i grmljavinom, zahvatilo više sela u gornjomilanovačkom kraju.

*Na teritoriji opštine Arilje proglašena vanredna situacija usled nepogoda koje su prouzrokvane jakim i obilnim padavinama. Klizišta oštetila infrastrukturu, puteve, pomoćne objekte, pa se sada užurbano radi na čišćenju i delimičnoj sanaciji.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 1998
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro dan za nedelju, 5.8.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 05 Avg 2018, 01:03

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

*Žetva pšenice nakon 40 dana, završena, a u Udruženju Žita Srbije procenjuju rod na 3,3 miliona tona. Cena pšenice na svetskim berzama raste, što pogoduje izvozu, bez obzira na nešto niži kvalitet zrna zbog čestih kiša.

*Pivo iz Srbije drugo najpopularnije na tržištu Evropske unije, kada je reč o ukupnom uvozu piva iz zemalja van EU za 2017. godinu, pokazali podaci evropske službe za statistiku.

*“Mokrin house", koji jе Privrеdna komora Vojvodinе nagradila "Kapijom uspеha", dobar primer kako se privrеda i poslovanjе vraćaju u sеla, ali i obogaćujе društvеni život u malim srеdinama.

*U topličkom kraju šljiva ove godine odlično rodila, a uoči početka berbe, voćari strahuju za cenu i otkupljivače. Stručnjaci upozoravaju da preradni i prihvatni kapaciteti, iako uvećani, ipak nisu dovoljni, naročito u rodnim godinama.

*Ove godine u manifestaciji “Dani otvorenih dvorišta”, koju sporvode turističke organizacije Kragujevca, Batočine, Rače, Rekovca i Topole, učestvovalo 107 domaćinstava. Cilj da se uređenjem dvorišta podstakne i razvoj seoskog turizma.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 1998
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro dan za ponedeljak, 6.8.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 06 Avg 2018, 15:08

Prvo ovonedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

*Iako su klimatski uslovi u regionu gotovo isti, vreme se na ukupan rezultat naše privrede najviše odrazi zbog velikog udela poljoprivrede u BDP-u.

*Mada još nije dovoljno zastupljena, u Srbiji primetan porast interesovanja za organskom poljoprivrednom proizvodnjom.

*Uslovi za bavljenje govedarstvom u Srbiji nisu dobri, ali u nekim krajevima zemlje, poput svilajnačkih sela, domaćini ne odustaju.

*Drozofila suzuki ili azijska voćna mušica predstavlja sve veću pretnju proizvođačima takozvanog mekog voća.

*Jedna od glavnih pretnji pčelinjim društvima je parazit varoa. Pčelari se na razne načine bore da svoje košnice održe čistim.


youtu.be Video from : youtu.be
Poslednji put menjao Agro Dan dana 07 Avg 2018, 01:36, izmenjena samo jedanput
Agro Dan
 
Postovi: 1998
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro dan za utorak, 7.8.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 07 Avg 2018, 01:36

U najnovijem izdanju emisije „Agrodan”, pogledajte:

*Automatski sistem protivgradne zaštite, kao pilot projekat, biće najpre instaliran u Radarskom centru Valjevo, koji brani teritoriju površine skoro 590.000 hektara.

*Opština Merošina Republičkom hidrometeorološkom zavodu uputila zahtev za formiranje dve nove protivgradne stanice, kako bi se povaćala efikasnost odbrane od gradonosnih oblaka koji stižu sa teritorije Prokuplja.

*U Vojvodini, povrtari sve češće počinju proizvodnju krastavaca kornišona. Ugovoren otkup i jasno precizirana pravila sa inostranim kupcem, ali i veliki procenat roda prve klase, omogućavaju dobru zaradu.

*Mnogi proizvođači malina u Bačkoj zbog niske otkupne cene odustali od berbe i pustili da propadne inače dobar rod. Ovih dana cena pala sa 90 na 70 dinara za maline koje se ne klasiraju, dok se one iz mašinske brebe prodaju za 45 dinara.

*Subvencije za proizvođače koji se bave organskom poljoprivredom veće od onih u konvencionalnoj proizvodnji. Organskim proizvođačima na raspolaganju i sredstva iz IPARD fonda.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 1998
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro dan za sredu, 8.8.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 11 Avg 2018, 01:36

"Agro dan" za sredu, 8. avgust donosi:

*Klimatske promene se ozbiljno osećaju u sektoru poljoprivrede, koja je "fabrika pod vedrim nebom". Stručnjaci predlažu što više useva sejati u jesen, kako bi se do juna ili početka jula obezbedio siguran rod.

*Ova godina nepovoljna za pčelare u Zapadnobačkom okrugu, a loše vremenske prilike uglavnom razlog smanjenog prinosa meda. Suncokretova paša, glavna u ovom kraju, totalno podbacila zbog svakodnevne kiše.

*Prodaja veštačkog meda pod etiketom pravog predstavlja veliki problem za sve pčelare u Srbiji, ali i za potrošače koji su dovedeni u zabladu da kupuju prirodni proizvod. Sistemsko rešenje ovog problema još uvek ne postoji.

*Svetske cene hrane u julu pale za 3,7 odsto, u odnosu na prethodni mesec. To je najveći mesečni pad od decembra prošle godine, saopštila Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

*Fondacija “Ana i Vlade Divac” u saradnji sa opštinom Knjaževac, raspisala konkurs za dodelu bespovratnih sredstava mladim poljoprivrednicima. Pomoć uključuje nabavku stoke, materijala za rad, opreme za razvoj aktivnosti, građevinskog materijala za poljoprivredne objekte.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 1998
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro dan za četvrtak, 9.8.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 11 Avg 2018, 01:46

Pogledajte i današnje izdanje emisije „Agro dan“ i saznajte:

*Povećana tražnja podigla cenu pšenice na svetskim berzama. Kupci iz inostranstva poslednjih dana više traže našu pšenicu, bez obzira na lošiji kvalitet, ali je problem nizak vodostaj Dunava.

*Vremenske prilike negativno se odrazile na organsku poljoprivredu, posebno na proizvodnju povrća. Previše padavina smanjilo prinose, a doprinelo pojavi i širenju bolesti i korova.

*Svaki dinar uložen u agrar, poljoprivredna gazdinstva i zadrugarstvo višestruko se vraća u ekonomskom smislu, ali kroz opstanak i revitalizaciju sela Srbije, izjavio ministar Milan Krkobabić, nakon obilaska zadruge u Blacu kojoj su dodeljena državna sredstva.

*Grad Zrenjanin raspisao konkurs za ostvarivanje prava korišćenja bez plaćanja i naknade poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za 2019. godinu. Upućen i redovan poziv za dodelu državnog zemljišta vlasnicima gazdinstava i stočarima po pravu prečeg zakupa.

*U cilju očuvanja tradicije kraja i ove godine u Beloj Palanci, po 13.put, biće održani ,,Dani banice”. Manifestacija u proseku okuplja oko tri stotine učesnika iz svih krajeva Srbije, ali i iz okolnih zemalja.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 1998
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro dan za petak, 10.8.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 11 Avg 2018, 01:52

Današnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

*Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio fabriku za preradu mesa Srem Šid, kao primer uspešne privatizacije i plasmana govedine u Tursku. Tom prilikom najavio veće subvencije za prerađivačku industriju.

*Ministarstvo privrede objavilo tender za prodaju imovine Poljoprivrednog kombinata "Beograd" (PKB), sa početnom cenom od 104,5 miliona evra. 10. septembar rok za prijavu zainteresovanih kupaca.

*Iako prevashodno poznat po govedarstvu, svilajnački kraj poslednjih godina prepoznatljiv i po sve većem broju ovčara. U resavskom području dominantna rasa virtemberg, trenutno najisplativija za proizvođače.

*Poslednjih godina evidentan problem sa otkupnom cenom i nestabilnim plasmanom kupine, zbog kog je ove sezone više od 90 odsto zasada ostalo neobrano. Problemi proizvođača tog voća bili glavna tema i na sedmim po redu Danima kupine u Ražnju.

*Srbija na sedmom mestu u svetu po proizvodnji višanja i na čak trećoj prema vrednosti izvoza. Agrostručnjaci naglašavaju da je gajenje višanja veoma izdašno, a nisu potrebna naročito velika ulaganja u zasnivanje zasada.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 1998
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro dan za subotu, 11.8.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 11 Avg 2018, 01:56

Pogledajte i subotnje izdanje emisije „Agro dan“:

*Najveći prerađivač i otkupljivač suncokreta u Srbiji objavio akontnu cenu za otkup od 23,6 dinara plus PDV, dok će konačna, kažu, biti formirana spram kretanja na tržištu. Prošle godine akontne cene iznosile od 33 do 36 dinara sa PDV-om.

*Kompanija iz Turske koja je glavni uvoznik mesa u tu zemlju, planira da ove godine iz Srbije uveze do 6.000 tona govedine, a sledeće 10.000 tona. Turci veoma zadovoljni kvalitetom goveđeg mesa u Srbiji.

*Ovčari u Južnobačkom okrugu veoma teško uspevaju da prodaju robu, a nezadovoljni su i trenutnom cenom od 240 dinara. Iako je mrtva sezona, veruju da je glavni razlog pada cene i interesovanja, povećan uvoz.

*Očekuje se da uskoro i Srbija, poput Evropske unije, u potpunosti zabrani primenu neonikotinoida na otvorenom prostoru. U međuvremenu, Savez pčelarskih organizacija Srbije poziva da se anonimno prijave sve sumnje o upotrebi nedozvoljenih preparata.

*Pčelari iz Svilajnca nezadovoljni ovogodišnjim prinosom meda. Loši vremenski uslovi glavni razlog za manje prinose od očekivanih, pre svega, iz bagremove paše.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 1998
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

PrethodniSledeća

Povratak na Poljoprivredne emisije

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

  • Advertisement