• Advertisement

Emisija Agro Dan

Pregled značajnijih poljoprivrednih emisija koje se emituju na domaćim TV kanalima

Moderator: PoljoForum

Favorites: Agro Dan

Re: Emisija Agro Dan ponedeljak, 14.05.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 14 Maj 2018, 09:16

U današnjem izdanjem emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Republička i pokrajinska vlada nastaviće da podržavaju domaću industriju, kroz subvencije poljoprivrednicima za nabavku mehanizacije. Među proizvođačima značajno mesto zauzima „Majevica

*Proizvodnja povrća u plastenicima može da bude profitabilna, ukoliko se prate trendovi i primenjuju savremene tehnike. Bitan i adekvatan odabir sorti

*Grad i loše vreme nisu naneli veću štetu proizvođačima jagoda u Zapadnoj Srbiji. Ovih dana počela i berba prvih plodova.

*U Privrednoj komori Vojvodine biće održan skup posvećen poboljšanju položaja žena na selu

*Na poljima Instituta „Josif Pančić" u Pančevu počela kosidba bokvice, za nekoliko dana počinje i berba kamilice


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 1933
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan utorak, 15.05.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 15 Maj 2018, 09:24

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan"pogledajte:

*Na domaćem tržištu već trgovano pšenicom „na zeleno“. Mediji prenose da se hlebno zrno plaća oko 14 dinara za kilogram, plus PDV, odnosno oko 113 evra po toni.

*U Pomoravskom okrugu u prethodnih desetak dana palo preko 30 litara kiše po kvadratnom metru, što će itekako prijati ratarskim kulturama. Ipak, na njivama gde nije urađena puna agro-tehnika, ni padavine ne pomažu mnogo.

*U Jablaničkom okrugu ove godine povrćem zasađeno 13.000 hektara, od čega 2.500 pod plastenicima. Povrtari očekuju dobar rod i za sada su zadovoljni otkupnim cenama.

*Proizvodnja voćnih sadnica ponovo jedan od glavnih oslonaca poljoprivrede trsteničkog kraja. Ondašnji proizvođači tržištu isporuče oko osam miliona voćnih sadnica godišnje, a čak 85% odlazi u izvoz, uglavnom u istočnu Evropu i Rusiju.

*Privredna komora Vojvodine i Vojvođanski klaster organske poljoprivrede organizuju poslovne susrete organskih proizvođača i izložbu organskih proizvoda u sredu, 16. maja, u Master centru Novosadskog sajma


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 1933
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan sreda, 16.05.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 16 Maj 2018, 09:17

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Otvoren 85. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu. Posetiocima se predstavlja 1 500 izlagača iz 30 država, a ovogodišnja zemlja partner je Francuska.

*Evropsku uniju ovih dana potresa afera prevara na tržištu hrane i prodaje i neispravnih namirnica- svežeg mesa, mleka za bebe, smrznute ribe. Nadležni u našoj zemlji uveravaju da trulo meso nije stiglo do domaćih trpeza.

*Početna otkupna cena malina u Srbiji, kako saznaju „Novosti“, biće oko 100 dinara za kilogram. Udruženja malinara ističu da će, zbog loših vremenskih uslova rod biti prepolovljen, a od ovogodišnje cene, zavisiće, kažu, dalja sudbina srpske maline.

*Uručeni ugovori poljoprivrednicima koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva na osnovu konkursa za sufinansiranje nabavke sistema za navodnjavanje i opreme za poboljšanje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka na teritoriji Vojvodine u 2018. godini.

*U Šumadiji proizvodnja jagoda i dalje među najisplativijim poslovima u voćarstvu. Ipak, za uvećanje obima proizvodnje, voćarima neophodna snažnija podrška u oblastima plasmana proizvoda i marketinga


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 1933
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan četvrtak, 17.05.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 17 Maj 2018, 09:16

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*U linijske sisteme za navodnjavanje ove godine biće uloženo blizu 30 miliona evra, najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, prilikom posete kompaniji Al Ravafed Srbija, u Gajdobri.

*Ovogodišnji rod voća biće sasvim zadovoljavajući, a i izvoz može da parira intenzivnim ratarskim kulturama. Stručnjaci savetuju voćarima da pažnju usmere na navodnjavanje, pošto samo 7% voćnjaka ima zalivne sisteme.

*Kompanija „Ekopatent“ ove godine obeležava 10 godina uspešnog rada. Organska folijarna đubriva i zemljišne rehumatore, koje proizvodi i distribuira, predstavlja i na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

*Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, raspisao Konkurs za dodelu sredstava iz Budžetskog fonda za šume Vojvodine, u cilju povećanja šumovitosti, širenja mreže šumskih puteva i unapređivanja rasadničke proizvodnje.

*Sredinom 19. veka u Srbiji bilo više od 7.000 vodenica. Među retkima koje i danas rade je vodenica porodice Radisavljević, u Pomoravskom okrugu, stara od 160 do 180 godina.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 1933
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan petak, 18.05.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 18 Maj 2018, 09:33

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Poljoprivreda-jedan od glavnih potencijala Srbije, koji treba vratiti na nekadašnji nivo. Na svetskoj agrarnoj mapi, naša zemlja poznata po proizvodnji kukuruza, jabuke, maline, suncokretovog ulja, soje, pšenice...

*U većini žitorodnih krajeva ratari imali sreće s vremenskim prilikama. Ječam, poput pšenice i uljane repice dobro podneo zimu, pa su na većini parcela usevi trenutno u dobrom stanju.

*Uz stalno smanjenje setvenih površina i ukupnog roda, u pet poslednjih godina uvoz krompira u Srbiju čak 26 miliona dolara veći od izvoza. Da bi se zaustavio pad proizvodnje neophodna pomoć države.

*Povrtari sve češće odlučuju da u plastenicima za oprašivanje cvetova koriste bumbare. Takav način rada donosi zdravije plodove i veće prinose.

*Proizvođačima trenutno najisplativija višnja. U decembru 2016. cena se kretala oko 90 centi, a već u martu prošle godine dostigla iznos od 1.80 evra po kilogramu.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 1933
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro dan za subotu, 19.05.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 19 Maj 2018, 22:49

Današnji „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

*Srbija načinila veliki napredak u poljoprivredi i Evropska unija će ostati otvorena za saradnju, jer postoji veliki potencijal u toj oblasti, izjavili evropski zvaničnici tokom posete Sajmu poljoprivrede, u Novom Sadu.

*Broj zaposlenih u poljoprivredi biće manji za 41,8% u ovoj godini, u odnosu na 2000. pokazuju podaci Međunarodne organizacije rada, koje prenosi Makroekonomija. Pad broja zaposlenih u agraru ukazuje na brzinu depopulacije naših sela.

*Oblast poljoprivredne proizvodnje u Srbiji još uvek nedovoljno uređena, pre svega po pitanju rejonizacije, ali i angažovanja radne snage. Samo u Ariljski kraj, u sezoni berbe malina, dolazi po nekoliko hiljada sezonskih radnika.

*Počelo rasađivanje paprike na otvorenom polju, koje se u našim krajevima obično obavlja polovinom maja, odnosno kada prođe opasnost od poznih mrazeva. Proizvođači s juga očekuju dobar rod.

*Na Novosadskom poljoprivrednom sajmu ove godine izloženo 1.600 grla stoke, stotinak više nego lane. Već po tradiciji Dan stočara okupio najveći broj posetilaca, a kao i obično najveću pažnju privlačili su najveća i najteža grla.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 1933
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Emisija Agro dan za nedelju, 20.5.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 20 Maj 2018, 00:14

Nedeljno izdanje emisije „Аgro dan“ donosi:

*Velika je tražnja za organskim proizvodima na globalnom tržištu, a velike su i mogućnosti da se ova privredna grana osnaži i svrsta među vodeće u našoj zemlji

*Za subvencije u poljoprivredi opština Trstenik ove godine izdvojila 39 miliona dinara. Zainteresovani mogu da računaju na pomoć u više agrarnih oblasti

*U Podrinju sve više ljudi koji se odlučuju za pčelarstvo. U Udruženju pčelara samo u Loznici je oko 80 pčelara, a za većinu njih proizvodnja meda jedini je izvor prihoda

*U Srbiji na većim ili manjim površinama uzgaja se oko 30 povrtarskih kultura. Iako je aktuelna i proizvodnja u plastenicima zastupljenija je ona na otvorenom, jer iziskuje manja ulaganja

*Uzgajivači zečeva u Srbiji primljeni u grupaciju za stočarstvo PKS pa mogu da konkurišu za državnu pomoć. Iznos podsticaja još uvek nepoznat


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 1933
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan ponedeljak, 21.05.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 21 Maj 2018, 09:31

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Žene na selu neravnopravna i marginalizovana grupa, a rodni jaz u poljoprivredi doprinosi odumiranju sela. Organizovane aktivnosti usmerene ka razvoju položaja žena, mogu da zaustave negativne trendove i osnaže agrar u celini.

*Zakon o sezonskim radnicima bi tokom leta trebalo da uđe u skupštinsku preceduru. Nadležni očekuju da novi propisi sezoncima omoguće zaštitu, poslodavcima jednostavnu i brzu prijavu radnika, a državi konačno uvođenje reda u tu oblast.

*U opštini Prokuplje aktivno samo sedam od devetnaest protivgradnih stanica. U ovom, pretežno voćarskom kraju, proizvođači očekuju da lokalna samouprava, u saradnji sa državnim organima, hitno normalizuje stanje.

*Izložba „Vojvodina Gastro Region" prvi put upriličena na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, u Novom Sadu. Priliku za predstavljanje dobilo 30 malih proizvođača pića i hrane iz Vojvodine.

*Projekat "U susret razvoju organske poljoprivrede u Zlatiborskom, Raškom i Podunavskom okrugu" promovisao proizvođače organskih i tradicionalnih proizvoda iz tog dela Srbije.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 1933
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan utorak, 22.05.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 22 Maj 2018, 09:40

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Subvencije koje se tiču tova i mehanizacije država će isplatiti najkasnije do sredine juna. Ove godine primljeno skoro 65.000 zahteva za podsticanje tova, ili 50 odsto više nego lane, izjavio ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović.

*Proteklog vikenda u selu Kumane, u opštini Novi Bečej, održani treći po redu Ovčarski dani. Pored izložbe rasnih grla i rukotvorina, organizovano i takmičenje u pečenju jagnjadi, šišanju ovaca i staroj čobanskoj igri- činganje.

*Tokom 85. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu, kompanija Viktorija logistik svojim partnerima i klijentima prezentovala dogovor o uslovima, po kojima ove godine vrši otkup uljarica.

*Otkupna cena maline, koja će ove godine najverovatnije biti 100 do 120 dinara po kilogramu, naterala mnoge da odustanu od zasada. Nepogode dodatno otežavaju situaciju, naročito u zapadnoj Srbiji, gde će rod biti i do 30 odsto manji

*Poslednjih godina trstenički kalemari polako se vraćaju na put stare slave. Trenutno tržištu, domaćem, ali i zemalja regiona, godišnje isporuče do 10 miliona kalemova.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 1933
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

Re: Emisija Agro Dan sreda, 23.05.2018

Nepročitan postod Agro Dan » 23 Maj 2018, 09:36

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Ponudu i usluge 1.500 izlagača, iz 60 zemalja, na 85. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu videlo oko 140.000 posetilaca. Izlagači veoma zadovoljni nastupom, dogovorenim poslovima i prodajom.

*Cilj indijske kompanije “Tafe” da u narednih pet godina u Srbiji proizvodi 5.000 traktora godišnje i ispuni neophodne uslove za izlazak na tržište Ruske Federacije. Vlada Srbije pružiće svu neophodnu pomoć u realizaciji tog plana.

*Interesovanje za novac iz predpristupnih fondova Evropske unije sve veće. Iskustva drugih zemalja pokazuju da je apsorpcija sredstava u početku mala, dok sistem ne profunkcioniše na pravi način.

*Mesec dana ostalo do berbe malina u Arilju i okolini, glavnom malinogorju Srbije. Prvim oglasima već se traže sezonci- berači ovog voća, iako je za takve „javne pozive” neuobičajeno rano.

*Nove biljne kulture, koje se u Srbiji pojavljuju sporadično, uglavnom ne prolaze zapaženo. Ukorenjene navike i dobro poznavanje tehnologije proizvodnje postojećih biljnih vrsta, sprečavaju poljoprivrednike da se upuste u nešto novo.


youtu.be Video from : youtu.be
Agro Dan
 
Postovi: 1933
Teme: 2
Pridružio se: 15 Feb 2013, 13:11
Lokacija: Novi Sad

PrethodniSledeća

Povratak na Poljoprivredne emisije

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

  • Advertisement