• Advertisement

Bio djubrivo

Teme uopšteno vezane za poljoprivredu, vesti, obaveštenja, zakoni, uredbe i ostalo.

Moderator: PoljoForum

Followers: Ivica-le

Bio djubrivo

Nepročitan postod Ivica-le » 17 Sep 2016, 21:15

Pozdrav svima.

Ne bavim se poljoprivredom ali sam upoznao jednog stranca koji hoće da plasira njegov proizvod, bio djubrivo (tečno), na naše tržiše koje proizvodi od kalifornijskih glisti.

Dobio sam pregršt informacija (u vidu načina tretiranja, dobijanja prinosa, sertifikata i nagrada...) od njega, počev od prednosti korišćenja djubriva pa do cene.

Interesuje me, ako je neko koristio 100% prirodno tečno djubrivo dobijeno od kalifornijskih glisti, da li je tačno da se poboljšava najpre kvalitet zemlje, zatim kvalitet same biljke a na kraju i količina roda, tj. prinos? Da li da se upuštam uopšte u ovu priču jer je potrebno otvoriti firmu, registrovati (pretpostavljam) proizvod na našem tržištu pa na kraju tek krenuti sa prodajom?

Hvala unapred,
Ivica
Ivica-le
 
Postovi: 3
Teme: 1
Pridružio se: 17 Sep 2016, 21:04
Lokacija: Leskovac

Re: Bio djubrivo

Nepročitan postod zorancile » 17 Sep 2016, 22:48

Nisam čuo da kod nas ima tako nešto u prodaji?
Inače, na tržištu ima mnogo folijarnih djubriva raznih vrsta i raznog porekla... Ni za jedno od njih ne može pouzdano da se tvrdi da će svima i u svakoj situaciji da poveća prinos. Nekad pomogne a nekad ne.
Najveća tajna uspeha je dobar marketing, a za dobar marketing treba i dobar početni kapital.
Korisnikov avatar
zorancile
 
Postovi: 5653
Teme: 26
Pridružio se: 02 Dec 2011, 17:17
Lokacija: Bašaid, VOJVODINA

Re: Bio djubrivo

Nepročitan postod Ivica-le » 17 Sep 2016, 23:01

Ja šetao po internetu i ovde kod nas iskreno našao raznorazna djubriva, stajnjaka, od kopriva, glistenjaka ali ne i tečnog djubriva od glisti.
Evo jednog dela iz brda materijala koji mi je dao:

"УТИЦАЈ НА ЗЕМЉИШТЕ

Препрат врши мелиорацију и поправља структуру
Земљишта. Велики број микроорганизама оживљава
оранице и повечава њихову плодност.


УТИЦАЈ НА БИЉКЕ

Препарат обезбеџује и балансира исхрану биљака.
Микроорганизми стимулишу клијање, раст и развој биљака и повечавају отпорност биљака на све врсте болести сушу и мраз.
Биљке имају здравији и богато развијен коренов систем, вечи број листова, крошња им је пунија. Једном речју крупнија биљка. Приноси код ових биљака су увечани за 20-40%

УТИЦАЈ НА ПЛОДОВЕ

Плодови су крупнији јарким бојама и са лепшим мирисом и укусом.
Повечава се проценат витамина ''ц '' за 2-7 пута. Плодови дуже остају свежи и лакше подносе транспорт.

МИКРОБИОЛОШКЕ АНАЛИЗЕ
Укупно бактерије………………..125 милијарди / мл.
Амонификатори……………………70 милијарди / мл.
Укупно гљиве……………………………….86 000 / мл
Квасци………………………………..2 милијарде / мл.
Контаминатори…………………………2 000 000 / мл.

ФИЗИОЛОШКЕ ГРУПЕ МИКРООРГАНИЗАМА
1. Азотофиксатори 86 %
2. Нитрификатори 79%
3. Аеробни целулолитички
микроорганизми 100 %

Лабораториски услови показују микробицидно деловање на следече биљне болести: Пепелницу, пламењачу,краставост у вочарству, Ervinija, Alternarija sp, Fusarium,Botrytis sp, Ventilia pirina,Verticillium sp
.
ХЕМИСКЕ АНАЛИЗЕ

Органске материје........... 65,00 %
Суве материје...................27,00 %
Азот укупно.........................1,80 %
Фосфор Р2О5......................0,42 %
Калијум К2О5......................0,33 %
Железо..............................0,002 %
Калцијум..............................0,10 %
Магнезијум..........................0,03 %
Манган.............................0,0008 %
Цинк.................................0,0001 %
Бакар.................................0,002 %
Рн реакција............:............7,93"

Sad, kao neko ko se stvarno ne razume u ove cifre, koliko ovo može da bude tačno, tj. koliko je ovo zadovoljavajuće da se razmišlja o nekom poslu?
Ivica-le
 
Postovi: 3
Teme: 1
Pridružio se: 17 Sep 2016, 21:04
Lokacija: Leskovac

Re: Bio djubrivo

Nepročitan postod zorancile » 18 Sep 2016, 13:28

Ove cifre su verovatno tačne, to je valjda neka laboratorija ispitala.
Opet kažem, kao i sva ostala folijarna djubriva i ostali bio-stimulatori koji se prodaju, bitan je marketing a ne kvalitet samog proizvoda.
Potraži na forumu temu EM-Tehnologija pa pogledaj koliko je uporan član Hanza da dokaže da su njegovi preparati najbolji na tržištu. On sam reklamira i prodaje preparate.
Ostale poznate firme imaju profesionalne promotere tj prodavce koji idu po terenu, organizuju prezentacije, dele reklamne materijale, obilaze poljoprivrednike po kućama, pojavljuju se u tv emisijama itd... Ali sve to mnogo košta ako planiraš nešto baš veliko da napraviš. Može tu lepo da se zaradi.
Korisnikov avatar
zorancile
 
Postovi: 5653
Teme: 26
Pridružio se: 02 Dec 2011, 17:17
Lokacija: Bašaid, VOJVODINA

Re: Bio djubrivo

Nepročitan postod DakiNS » 18 Sep 2016, 20:25

Da se i ja uključim u temu . Poslednjih 5 godina razvijam proizvodnju bio đubriva u početku za svoje potrebe, jer zemlja koju koristim svrstana je u II b klasu , znači katastrofa . U početku sam sve testirao kod mene u bašti i plasteniku . Postepeno sam usavršavao proizvodnju i počeo dobijati konkretne rezultate u prinosima. Plastenik mi je već sedma godina na istom mestu i analizom je utvrđeno da je zemlja danas kvalitetnija , nego što je bila kad sam ga postavljao , iako ima dve berbe godišnje. Dao sam kolegi da oprska žito koje je jako zaostalo u rastu ,tako da je bilo duplo niže od drugih parcela , posle mi se hvalio da je imao prinos veći nego susedne parcele . Ove godine testirano je na suncokretu , kojega su predlagali da se zaore , i dalo je dobre rezultate . U svemu mi je mnogo pomogao kolega koji je svojevremeno bio šef proizvodnje u azotari. Zbog velike potražnje počeo sam proizvodnju sa 250 litara povećavati na 1000 litara u turnusu. Nemam firmu , niti pakovanje a ni reklamu . Najbolja reklama je što svakome ko dođe poklonim 10 litara - količina za 1 KJ folijarne prihrane , ili 300 litara kap po kap navodnjavanja , pa ako ima rezultata svako od njih će ponovo doći . Mogu se pohvaliti da svi ponovo dolaze jer su rezultati više nego dobri . Rezultati su najvidljiviji na kulturama koje brzo rastu , paradajz , krastavac , pšenica, raž , ječam dok se kod paprike , soje i kukuruza manifestuju nešto kasnije , najčešće na prinosu . Svi koji su uzeli đubrivo savetovani su da na istoj parceli prihrane samo deo biljaka , da bi videli ima li efekta , i svi su dolazili po dodatnu količinu da preprskaju ostatak parcele.
DakiNS
 
Postovi: 31
Teme: 1
Pridružio se: 02 Maj 2015, 10:31
Lokacija: Novi Sad Serbia

Re: Bio djubrivo

Nepročitan postod zorancile » 18 Sep 2016, 23:38

Daki, na kojoj bazi je djubrivo? Bakterije (azotofiksatori) ili mikroelementi?
Korisnikov avatar
zorancile
 
Postovi: 5653
Teme: 26
Pridružio se: 02 Dec 2011, 17:17
Lokacija: Bašaid, VOJVODINA

Re: Bio djubrivo

Nepročitan postod Ivica-le » 19 Sep 2016, 11:55

Hvala na odgovorima.
DakiNS pretpostavljam da dobijaš djubrivo od glisti.
Ovaj proizvodjač od koga sam dobio one informacije proizvodi tečno djubrivo isključivo od kalifornijskih glisti preradom stajnjaka. Taj povećani prinos koji ti navodiš dovoljna je informacija ili da se bolje izrazim dovoljno je povećanje prinosa u odnosu na standardna hemijska djubriva, da se krene sa ovakvim poslom.
Čitam u zakonu i pravilnicima da je potrebno dosta toga da se odradi pre nego što se uopšte krene sa ovakvim poslom pa zato najviše i merim i premeravam da li da rizikujem sve to pre nego uopšte dodjem do prvog uvoza.
Ivica-le
 
Postovi: 3
Teme: 1
Pridružio se: 17 Sep 2016, 21:04
Lokacija: Leskovac

Re: Bio djubrivo

Nepročitan postod DakiNS » 19 Sep 2016, 20:59

Đubrivo koje proizvodim je kombinacija prirodnog đubriva korisnih zemljišnih bakterija i mikroelemenata. Zastupljeno je sve što je potrebno jednoj biljci za pravilan razvoj . Ima tu i stajnjaka i glistenjaka i korisnih bakterija , verovatno zbog toga ima i rezultata. Pošto to nije moja struka , a na moju sreću imam prijatelje , tehnologe , biologe i mikrobiologe , iskoristio sam njihovo znanje i iskustvo za proizvod. Što se tiče registracije , koliko znam u zakonu ne postoji mogućnost registracije tekućeg biološkog đubriva. Sama registracija firme , proizvoda patentiranje , izgradnja proizvodnog pogona, zaštitni znak i svi ostali troškovi , premašuju moje finansijske mogućnosti . Istina dobio sam ponudu jednog italijana koja mi nije odgovarala , pa sam se odlučio da nastavim sa dosadašnjom praksom. Što se tiče tekućeg đubriva od glistenjaka , mislim da je to običan kompostni čaj , ima klipova negde na forumu kako se proizvodi.
DakiNS
 
Postovi: 31
Teme: 1
Pridružio se: 02 Maj 2015, 10:31
Lokacija: Novi Sad Serbia

Re: Bio djubrivo

Nepročitan postod Deda Lala » 30 Sep 2016, 20:20

Ivica-le,приметио сам да су набројане и плесни и гљивице што је добро јер у многим сличним "ђубривима "тога нема или нису ни тражени па нису ни набројани.Има код тебе основна недоумица ,раствор компоста насталог као фекални продукт калифорнијских глиста се прави на лицу места непосредно пре употребе или дан два пре употребе(али онда морамо да знамо да се смањује позитиван ефекат корисности ).Објашњење је врло комплексно па не бих да замарам читатељство.
Том странцу(ако је то и заиста) предложи да отвори представништво код нас а да ти будеш представник са платом и да имаш буџет за рекламу и трошкове ....овако све би било на твој трошак а кајмак би обрао странац.
Само мала дигресија на ово је да у околини Београда постоји фирма која има на лагеру око 24 тоне глистењака којег нико неће или би га купили али у бесцење.
Deda Lala
 
Postovi: 412
Teme: 1
Pridružio se: 08 Dec 2011, 00:13


Povratak na Poljoprivredne teme

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju

  • Advertisement