• Advertisement

Začinsko bilje

Teme uopšteno vezane za poljoprivredu, vesti, obaveštenja, zakoni, uredbe i ostalo.

Moderator: PoljoForum

Začinsko bilje

Nepročitan postod Plantica » 03 Mar 2016, 17:16

ZAČINSKO BILJE
Upotreba začina i začinskog bilja u kuvanju i pripremanju hrane ima vrlo dugu istoriju. Začini su se nekada upotrebljavali kako bi se smanjio miris ne baš sveže hrane ili za popravljanje ukusa, ne baš ukusne hrane. Danas kada začini i začinsko bilje više nisu toliko skupi, kao što su nekad bili i kada ih može priuštiti svako prosečno domaćinstvo, teško je uopšte zamisliti kuvanje bez njih. Jer, začini i začinsko bilje će svojom raznolikošću mirisa, ukusa i boja oplemeniti svako jelo i učiniti ga posebnim. Danas se začini koriste za pojačavanje ukusa i gastronomskog doživljaja i uživanja u hrani.
Začini su dobar izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma, kalijuma i bakra, vitamina C i vlakana. Sadrže malu količinu soli i vrlo malo holesterola. U našoj ponudi imamo rezane začine u pakovanjima od 20 i 50 g, a od marta imaćemo i sve vrste u saksijama. Standardne saksije su fi 10, ali možemo uraditi i u veličinama koje Vama odgovaraju, shodno Vašim potrebama (dekoracije na stolovima, dekoracije šanka ili samog prostora.
BOSILJAK - GENOVESE Ova začinska i lekovita biljka jelima daje mirisnu i pikatnu notu, a odlično se slaže sa paradajzom, plavim patlidžanom, karfiolom, krompirom. Čest je sastojak preliva za mesa i testenine. Bosiljak (Ocimum basilicum) je odličan antioksidant koji poboljšava varenje i čuva hranu od kvarenja.
BOSILJAK - LIMUN Bosiljak sa svim osobinama `klasicnog` bosiljka uz neverovatan, jak miris limuna. Za one koji vole kombinaciju mirisa limun/bosiljak, prava biljka. Odlican zacin za paradajz salatu, ribu i sve vrste pecenja. Odličan je kao dodatak koktelima Mojito, Gilmet i Martini.
BOSILJAK - GRČKI ima slican ukus anisu,jak i sladak miris. Koristi se kai i sve ostale vrste bosilka, ali služi i kao dekoracija u vašem dvoristu, terasi ili prozoru. Grčki bosiljak ima veoma male listove(manje od 1cm duzine) i maksimalna visina koju dostize je 20cm, loptastog je oblika. Kod nas se koristi kao sredstvo za rasterivanje komaraca.
BOSILJAK - LJUBIČASTI Ljubičasti bosiljak ima kovrdžave listove s lepim nazubljenim rubovima i može se koristiti umesto svojih zelenih rođaka. Privlačan je i kao ukrasna biljka.Listovi bosiljka imaju slatkasto - aromatičan miris i pomalo su oštrog, prijatnog ukusa. Sadrže 0,3-0,8% eteričnih ulja, tanin, saponin i gorke supstance.
BOSILJAK - TAJLANDSKI Prepoznaje se po ljubičastom stablu i cvetićima iste boje. Listovi su nešto uži nego kod ostalih sorti sa jasnim "linijama". Karakterističan mu je slatkast ukus koji daje jelima prilikom spremanja na visokoj temperaturi. Vrlo popularan na Tajlandu i u Vijetnamu.
RUZMARIN Ruzmarin je mediteransko zimzeleno igličasto začinsko bilje intenzivnog mirisa. Dobro se kombinuje s bosiljkom. Ruzmarin dobro podnosi kuvanje. Jedan je od osnovnih začina Mediteranske kuhinje, ali se upoteba proširila mnogo dalje. Koristi se kao začin za ribu, svinjetinu, ovčetinu, meso divljači, sosove, čorbe i marinade. Treba ga pažljivo dozirati jer ima izuzetno intenzivan miris. Preporučuje se za ribe pečene u rerni ili ispod sača. Stavlja se na kuvan i pečen krompir.
ŽALFIJA Žalfiju kao začin treba pažljivo dozirati i s njom ne konkurisati drugim začinima. Ide sa supama, povrćem, sirom, testeninom, ribom, mesom. Probajte je dodati telećoj džigerici ili ražnjićima između komadića mesa. Dobićete autentičan ukus. Prvenstveno se dodaju masnoj hrani, jelima od ovčetine, jagnjetine, svinjskog i guščjeg mesa, mesnim prerađevinama.
MAJČINA DUŠICA Majčina dušica se koristi kao začin za mleveno meso, za mahune i paradajz, jela od povrća. Kao dodatak raznim sosovima i jelima koja se dinstaju, daje miris supama i jelima od ribe. Ide uz jaka jela poput jagnjetine, divljači, zečetine, ali i uz pikantni krompir i povrće. Idealan je dodatak gulašima, a dobro se slaže s paradajzom.
ORIGANO - GRČKI Prvenstveno poboljšava ukus specijalitetima italijanske kuhinje – posebno picama, a dobro ide i uz jela od mesa, salate, čorbe od paradajza, pasulja i graška. Odlično se slaže sa majčinom dušicom, bosiljkom i ruzmarinom, pečurkama, paradajzom i patlidžanom. Aroma se pri kuvanju brzo gubi, pa je najbolje da se doda pri kraju kuvanja.
MAJORAN Majoran jelima daje intenzivan i aromatičan ukus. Koristi se za jela od paradajza, gulaše, supe, čorbe, salate i kuvano belo meso. Zbog intenzivne arome upotrebljava se u malim količinama u kombinaciji sa drugim začinima. Dobro se slaže sa majčinom dušicom i poboljšava varenje svih masnih i jačih jela. Izvanredno se slaže sa šargarepom, kupusom i krastavcem. U Nemačkoj je nezaobilazan u proizvodnji kobasica.
NANA - PITOMA Nana, kao začinska biljka, je najčešći dodatak kuvanom pasulju. Koristi se u voćnim salatama od jabuka i grožđa. Kao začin mogu se koristiti i sveži listovi. Listovi se koriste za pripremanje čaja i koktela ili kao začin za jela od mesa i ribe. Neizostavna je u pripremi jagnjetine, a povrću daje posebnu aromu. Omiljena je posebno leti jer hladi i osvežava. Najvažnija upotreba mente je za slatka jela, voćne salate, čaj, sirup i kakao, a posebno za čokoladu i bombone.
NANA - MARGARITA je vrsta NANE sa prelepim mirisom i jakom aromom, list joj je jako zelen, a pri krajevima ide u ljubičasto. Odličan je za dekoraciju jela, posebno za poslastice i koktele. U pripremi poslastica sigurno nećete pogrešiti ako Margaritu dodate voću poput pomorandže, limuna, ananasa i dinje, dok kombinaciji sa čokoladom malo ko može odoleti. Kokteli Margarita. Mai Tai, Royal Mint su nezamislivi bez Nane Margarite.
NANA - MOJITO Mojito Kubana, nadaleko čuvena vrsta , jer je nezamenljiv dodak čuvenog MOJITO koktela. Jaka aroma, sa izraženom oštrinom preperminta. Listovi su svetlo zelene boje. Preporuka da zbog arome obavezno isprobate i u koktelima “Golden Mondey” i “Grasshoper”.
NANA - CHOCOLATE Ukusan nagoveštaj čokolade i nane ili pepermint kolačić. Prelepog izgleda i jakog ukusa. Koristi se za dekoraciju kolača posebno od čokolade i višnje, takođe i u kotelu “Kariba Cruise”.
NANA - ORANGE Jos jedna prelepa vrsta Nane, sa perfektnim mirisom (miris koji oplemenjuje). Korsti se za voćne salate, koktele (La Palma, Florida), dekorisanje poslastica, alkoholnih pica. Ovo leto će biti bogatije za ovih nekoliko novih vrsta Nana.
PERŠUN FRANCUSKI Peršun ima nisku kalorijsku vrednost, a izuzetno je bogat mineralima i vitaminima. To ga svrstava u red visokokvakitetnih namirnica i lekovitih biljaka. Peršun se koristi u supama, čorbama, varivima i salatama. Listove stavljati na kraju kuvanja. Pored izuzetnog ukusa daje jelima I lepu boju koja oplemenjuje svako jelo. Može poslužiti I kao dekoracija na tanjiru.
PERŠUN List je bogat vitaminom C, provitaminom A, vitaminima grupe B, i retkim vitaminom B12 (koji je značajan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i izuzetno važan vegetarijancima) i mineralima (u 100 grama peršunovog lista ima oko 1630 miligrama minerala, a pola od toga je kalijum, a ostalo gvožđe, kalcijum, mangan, magnezijum i bakar). Iako se neki od visokovrednih sastojaka neće izgubiti prilikom termičke obrade, nutricionisti savetuju da bar dve trećine peršuna koji nameravamo da unesemo putem ishrane budu u svežem stanju.
KORIJANDER Od korijandera se kao začin koriste i list i plod. Predstavlja sjajan začin za ribu. Korijander je takođe najzastupljeniji sastojak karija. Koristi se za supe, jela od povrća i dinstano meso. Lišče starijih biljaka se koristi za salatu, ili uz jela od sira. Osim što se koristi za pripremu slanih jela kao meso, kobasice, sosevi i povrće, korijander se koristi za kompote, za božične kolače, marinade u kojima se kuva sipa ili hobotnica.
SELEN Listovi i stabljike selena su aromatični, ukusa sličnog celeru; njime se može obogatiti ukus čorbi i paprikaša. S obzirom na to da aroma selena dobro podnosi duga krčkanja, za razliku od celera, koristi se za vegeterijanska jela, kuvani pirinač, nadeve za povrće i za aromatizovana pečenja. Sveži listovi se mogu dodati salatama i povrću. U narodnoj medicini se koristi protiv probavnih smetnji, poremećaja organa za varenje i disanje.
MATIČNJAK Listovi matičnjaka koriste se kao začin za supe, obične i voćne salate, sosove, marinade i kolače. Listove matičnjaka ne treba kuvati da ne bi izgubili miris. Dodaju se pri kraju kuvanja, ali se mora voditi računa o količini, jer u većim količinama matičnjak može biti toksičan. Koristi se i za pripremu jela od ribe. U mnogim zemljama matičnjak se koristi kao bezalkoholni napitak sa limunom i sa sokovima od višanja i ribizli. Zbog svog mirisa nota limuna, matičnjak se može koristiti i umesto limuna.
Korisnikov avatar
Plantica
 
Postovi: 8
Teme: 3
Pridružio se: 03 Mar 2016, 12:41
Lokacija: Beograd

Povratak na Poljoprivredne teme

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju

  • Advertisement