• Advertisement

Susenje voca

Proizvodi od voća, od ploda do gotovog proizvoda, iskustva i saveti

Moderator: PoljoForum

Followers: draganpan

Susenje voca

Nepročitan postod draganpan » 06 Feb 2012, 14:20

Zeleo bih da za sopstvene potrebe napravim susaru za voce... sljive, kruske, jabuke. Lako bih napravio susaru ali neznam tehnologiju susenja. znaci: temperatura na pocetku, u toku i na kraju susenja. Ustvari sve ono sto neznam, da bih mogao da osusim malo voca za svoje potrebe na amaterski nacin.
Ako bi neko bio voljan da ovde okaci malo blize upustvo za nas koji nismo te struke, mislim da bi interesovalo jos koga osim mene
Ko hoće naći će način, a ko neće naći će opravdanje
Korisnikov avatar
draganpan
 
Postovi: 1156
Teme: 8
Pridružio se: 01 Dec 2011, 21:20
Lokacija: Raska

Re: Susenje voca

Nepročitan postod Ursus9000 » 08 Feb 2012, 00:00

Evo malog uputstva na YouTubu





Korisnikov avatar
Ursus9000
 
Postovi: 57
Teme: 7
Pridružio se: 17 Dec 2011, 13:29

Re: Susenje voca

Nepročitan postod Ursus9000 » 08 Feb 2012, 00:03

Tehnologija sušenja voća i povrća.

http://polj.uns.ac.rs/Files/tehnologija ... Povrce.pdf
Korisnikov avatar
Ursus9000
 
Postovi: 57
Teme: 7
Pridružio se: 17 Dec 2011, 13:29

Re: Susenje voca

Nepročitan postod draganpan » 08 Feb 2012, 11:22

Hvala Ursuse ali tema je takva da se uvek moze jos po nesto reci pa se nadam da ce se i od ostalih clanova cuti jos o ovoj temi
Ko hoće naći će način, a ko neće naći će opravdanje
Korisnikov avatar
draganpan
 
Postovi: 1156
Teme: 8
Pridružio se: 01 Dec 2011, 21:20
Lokacija: Raska

Re: Susenje voca

Nepročitan postod tine » 08 Feb 2012, 13:09

Slika

Slika
Korisnikov avatar
tine
 
Postovi: 127
Teme: 8
Pridružio se: 02 Dec 2011, 22:41
Lokacija: Zali log

Re: Susenje voca

Nepročitan postod Hanza » 17 Feb 2012, 15:00

Gde su ovde grejalica i ventilator? imam nešto u ovom fazonu, samo od lima, pa je grejalica i ventilator ispod, pa sada muke za čišćenje.
Pozovimo prirodu u svoju baštu, koristimo 6000 godina staru tehnologiju osavremenjenu novim saznanjima.
EM-tehnologija, šta je to?
Korisnikov avatar
Hanza
 
Postovi: 1596
Teme: 67
Pridružio se: 03 Dec 2011, 00:44
Lokacija: Baranda

Re: Susenje voca

Nepročitan postod tine » 17 Feb 2012, 23:58

Isto ispod, a s manje muke se čisti. ;)
Korisnikov avatar
tine
 
Postovi: 127
Teme: 8
Pridružio se: 02 Dec 2011, 22:41
Lokacija: Zali log

Re: Susenje voca

Nepročitan postod rebeljac » 18 Feb 2012, 17:59

поздрав пан! сушаре у кућној радиности у ваљевском крају су од 12 до 18 леса махом липових са зиданим ложиштем и спроводницама у зидовима које проводе не само топлоту него и дим. нешто слично је приказано на линку http://youtu.be/8Mqlnb6ptxc . мале сушаре које се користе за лековито биље нису се показале као добре. озбиљнија домаћинства имају велике, вагонет сушаре са по двадесет рамова на једном вагону који се на шинама гура и извози из сушаре.температура која је у сушари у почетку сушења као и у интензивном сушењу није иста. постоје вентилатори као и термостат који отвара клапне да би се одржала температура. када се више распитам о технологији јавићу.
има и овде неких сличица http://youtu.be/bwM9288WGPk , http://youtu.be/kZAXM4hnUN0?t=6s


у прва два сата се температура подиже до 40 степени. касније се повећава тако да је температура виша за око 5 степени од претходна два сата. нпр. у петом се подиже на55 у седмом на 65, деветом или десетом 70 дванаестом на 75 да би последња три или четири сата, пре вађења, температура била око 80 степени целзијуса. сушење траје између 18 и 24 сата.зависи и каквог је квалитета шљива. ове године тј. прошле шљива се сушила дуже него обично . због величине и шећера који је имала. ово је оквирно, тумачење је једног власника сушаре која има један вагон (капацитет 1000кг) и која је на дрва. произвољно је да када дода једно дрво више, таман када се разгори дође време да се темп. подигне. клапне са вентилатором су ту да расхладе ако треба. мада се то ретко користи. вентилатор ради барем 5 сати за време сушења. старе сушаре са лесама липовим, немају термостате и њихово ложиште је зидано у које се ложи дрво а срповоднице које су озидане кроз зид загревају сушару. ту се одокативном методом одређује колико дрва треба убацити и када подићи температуру. уз одокативну методу ту је метод пипања и узимања узорака из сушаре да би се видело како изгледа шљива. према томе се и ватра повећава или стагнира. најчешће се води рачуна да чљива не почне да ври и капље јер је онда квалитет лошији. кажу: исцурело све што ваља. мало искуства које се стиче радом и биће ко бог.само напред.
каква би тишина настала када би људи говорили само оно што знају!великодушност често прелази у слабост!
Korisnikov avatar
rebeljac
 
Postovi: 1356
Teme: 32
Pridružio se: 02 Dec 2011, 20:20
Lokacija: Београд, Уб, Ваљево,преко Лајковца

Re: Susenje voca

Nepročitan postod cukaneca » 14 Maj 2012, 05:38

http://www.danas.rs/danasrs/srbija/beog ... _id=239903
Tim studenata Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu osmislio je sušaru za voće sa solarnim kolektorom koji je napravljen od iskorišćenih aluminijumskih limenki. Sušara je manjeg kapaciteta i namenjena je individualnim proizvođačima, nema izduvnih gasova i ne zagađuje okolinu. Projekat je nazvan Solagro.
http://vimeo.com/35429301
Korisnikov avatar
cukaneca
 
Postovi: 3136
Teme: 124
Pridružio se: 02 Dec 2011, 16:24
Lokacija: Azanja

Re: Susenje voca

Nepročitan postod Torlak » 29 Jun 2012, 16:29

draganpan je napisao:Zeleo bih da za sopstvene potrebe napravim susaru za voce... sljive, kruske, jabuke.................. mislim da bi interesovalo jos koga osim mene


Намера ми је да ускоро,почев од кајсија и брескви па надаље све што стиже,сушим за своје потребе... и воће и неко поврће.
Хтела бих да га сушим на старински начин (на дасци или на разапетој мрежи,диретктно на сунцу,...да га само заштитм ситном мрежом од инсеката а сочније врсте евентуално само мало да посолим брашном ).
Интересује ме (нигде до сад нисам успела да пронађем) како се котира( по квалитету)овако осушени плод, у односу на плодове сушене у савременим сушарама о којима се говори у предходним порукама.
Молим за помоћ ако неко има било какву информацију или гугл адресу.
Само је Један земљом ходао који ме никад није продао
Torlak
 
Postovi: 529
Teme: 8
Pridružio se: 29 Feb 2012, 20:24
Lokacija: Зајечар

Sledeća

Povratak na Voćarski proizvodi

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju

  • Advertisement