• Advertisement

Susenje voca

Proizvodi od voća, od ploda do gotovog proizvoda, iskustva i saveti

Moderator: PoljoForum

Followers: draganpan

Re: Susenje voca

Nepročitan postod marina123 » 30 Jun 2012, 10:35

Poštovanje Torlak,ja nemam voćnjak ali sam sušila šljivu stenlej na starinski način.Imam prijatelje od kojih dobijam šljuve ali da sami naberemo.Prošlog leta sam napravila 50kgr.domaći pekmez.Od druge ture od 200kgr.sve sam osušila na suncu.Evo kako.Izvadite kosku ručno,/šljiva nesme da bude prezrela/podelite na pola i poredjate na plehove da unutrašnjost voća bude od gore.Te plehove ili limove šta već stavite poredjane na suncu podignute od zemlje na jedno pola metra pokrijete starim zavesama da pčele ne nose sok i ostavite na suncu.Uveče sve to pokrijete platnenim čaršavima ili stoljnacima da se ne mokri voće od rose,ujutru rano sklonite čaršave,i tako 2-3 dana.Zatim možete to lepo u kesice pa u zamrzivač fantastično je zimi,imate uvek na stolu,kompot super,kolač super,posno,šta god želite.Nisam rekla kako se šljiva suši vi skupljate gušće a u prazne plehove dodajete nove tako da nakon prvih tri dana svaki dan skupljate osušene a stavljate nove.Obavezno pokrivati zavesom inače sve odnesoše pčele.Baš sam se raspisala idem kod tov.pilića ove vreline me pojedoše.POZDRAV SVIMA.
kaludjer koji je prodao svoj ferari
Korisnikov avatar
marina123
 
Postovi: 108
Pridružio se: 13 Jun 2012, 09:38
Lokacija: leskovac

Re: Susenje voca

Nepročitan postod Jagoda » 30 Jun 2012, 10:41

I mene zanima postupak sušenja voća ( malih količina) po vrstama.
Interesuje me da li se šljive peru pre priprema za sušenje?
Poslednji put menjao Jagoda dana 30 Jun 2012, 21:01, izmenjena samo jedanput
Korisnikov avatar
Jagoda
 
Postovi: 685
Teme: 19
Pridružio se: 19 Feb 2012, 04:10

Re: Susenje voca

Nepročitan postod marina123 » 30 Jun 2012, 14:30

Poštovanje Jagoda ja voće/šljive,kruške,jabuke/sam sušila,ništa nisam prala zato što je taj voćnjak ne prskan,jabuke,kruške ni koštice nisam vadila.Šesto člana porodica u martu nismo više imali,ali poklonila sam oko 2kgr.i kolač je super.Piliće čistim polako prekrupom pa od sutra čista prekrupa,sirće u vodu jutros merila 2 kom.koje sam dohvatila,3,2 i 2,7 pa kako bude nenormalno vruće,od 13-18 samo malo vodu i sve leže dole,kako se sekiram a i ja teško podnosim zbog srca.VELIKI POZDRAV.
kaludjer koji je prodao svoj ferari
Korisnikov avatar
marina123
 
Postovi: 108
Pridružio se: 13 Jun 2012, 09:38
Lokacija: leskovac

Re: Susenje voca

Nepročitan postod Torlak » 30 Jun 2012, 15:20

Сво воће обавезно добро оперем.
Суд у коме је воће налијем хладном водом и овлаш руком проперем од земље ил чега већ,па одатле на млаз воде и свака воћка да прође кроз руку.
Истовремено одвајам петељке,презрело и оно које је закварено.После прања,још док је уцело распрострем кратко на сунцу да се просуши и онда режем.
Сушим или на дасци или на урамљеној мрежи,слично ко што је Маринa описала а ако су плодови сочнији (врло зрели) пресејем ситом мало пшеничног брашна по њима.

-уцело са коштицама (па и са неком петељкама)сушим вишње, трешње и мушмуле
-сечем на полутку:шљиве, мање кајсије и брескве
-на четвртину:мање крушке и јабуке(од њих ни средину са семеном не извадим)

-на кришке ( 0,5-1см.) све веће плодове од горе наведених + дуње.
( све их нанижем на танак канап(1,5-2м.),сатавим у венчић и окачим на жицу).
За ово ми је добродошо стари велики четвороугаони сушач за веш са постољем у средини и пуно попречних канапа.
На почетку сушења (2-3 дана)је битно је да се поставе на сунчано и промајно место.
Касније их преместим у промајну полусенку под тремом и тако могу да остану до касне јесени па и да презиме.

Воће никад не сушим у Зајечару већ код мојих у селу.Никад га после шушења нисам одлагала у замрзивач.
....и ко што рекох,мене сада занима....
Torlak je napisao: како се котира( по квалитету)овако осушени плод, у односу на плодове сушене у савременим сушарама о којима се говори у предходним порукама.
Само је Један земљом ходао који ме никад није продао
Torlak
 
Postovi: 529
Teme: 8
Pridružio se: 29 Feb 2012, 20:24
Lokacija: Зајечар

Re: Susenje voca

Nepročitan postod marina123 » 30 Jun 2012, 16:08

Jedno novo iskustvo što se tiče pranja voća.Ja isto sušim na periferiji ali moram u zamrzivač jer nemam uslova za napolje.Voće berem rukama,nikada nisam prodala ni gram jer nas šestoro to zbrišemo.Nisam čula za brašno pa mi je to interesantno,jeli to radite kada je voće prezrelo.POZDRAV.
kaludjer koji je prodao svoj ferari
Korisnikov avatar
marina123
 
Postovi: 108
Pridružio se: 13 Jun 2012, 09:38
Lokacija: leskovac

Re: Susenje voca

Nepročitan postod Torlak » 30 Jun 2012, 18:27

Не презрело, такво шмуљнем још у пребирању ,него у случају када су веће и меснатије полутке.
Ово са брашном је остао рецепт још од моје баке, не знам ни сама сад због чега је тако радила,ал засигурно знамо да јесте.
Питаћу мајку,можда она зна која је сврха тога(да се побрашњује).
п.с
Није ни мени за продају већ да знам којим начином сушења му се боље очувају хранљиви састојци па да мењам ако је наука дошла до бољег решења. :-h
Само је Један земљом ходао који ме никад није продао
Torlak
 
Postovi: 529
Teme: 8
Pridružio se: 29 Feb 2012, 20:24
Lokacija: Зајечар

Re: Susenje voca

Nepročitan postod Torlak » 20 Jul 2012, 15:08

Torlak je napisao:Питаћу мајку,можда она зна која је сврха тога(да се побрашњује).

Да не останем дужна,....питала сам али ни она не зна прецизно већ само нагађа :(
Само је Један земљом ходао који ме никад није продао
Torlak
 
Postovi: 529
Teme: 8
Pridružio se: 29 Feb 2012, 20:24
Lokacija: Зајечар

Re: Susenje voca

Nepročitan postod Jagoda » 20 Jul 2012, 15:21

Torlak je napisao:
Torlak je napisao:Питаћу мајку,можда она зна која је сврха тога(да се побрашњује).

Да не останем дужна,....питала сам али ни она не зна прецизно већ само нагађа :(


Zaključak se sam nameće. Po logici, brašno sprečava curenje soka iz voća,jednostavno ga 'zasuši'. Vazduh i sunce odrađuju dalji proces sušenja.
Korisnikov avatar
Jagoda
 
Postovi: 685
Teme: 19
Pridružio se: 19 Feb 2012, 04:10

Re: Susenje voca

Nepročitan postod Torlak » 20 Jul 2012, 16:21

Јест`,тако некако и мајка објасни.
Ја баш волим да воће оставим у већим и дебљим комадима и овако, са побрашњивањем,остане унутра "меснато" и не стврдне се и не уквари.
Од таквих комада ни не кувам компот већ их само мало потопим у хладну воду и буде права посластица .
Само је Један земљом ходао који ме никад није продао
Torlak
 
Postovi: 529
Teme: 8
Pridružio se: 29 Feb 2012, 20:24
Lokacija: Зајечар

Re: Susenje voca

Nepročitan postod Jagoda » 20 Jul 2012, 17:08

@ Torlak, što se tiče brašna probajte ovo: Kada punite paprike ili tikvice, umesto 'poklopca' od paradajza, krompira, ili čim već zatvarate punjene paprike, malo ih pospite brašnom - tanak sloj.
Korisnikov avatar
Jagoda
 
Postovi: 685
Teme: 19
Pridružio se: 19 Feb 2012, 04:10

PrethodniSledeća

Povratak na Voćarski proizvodi

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

  • Advertisement