• Advertisement

Orah

Iskustva i saveti, vrste i načini proizvodnje

Moderator: PoljoForum

Favorites: MILUTINOVIC MILAN
Followers: baggio, darknula, SaleZmaj

Orah

Nepročitan postod Era » 27 Dec 2011, 00:04

Vreme je da se pokrene i tema o orahu...


Grupa autora: Osobine novosadskih sorti i selekcija oraha
http://scindeks-clanci.nb.rs/data/pdf/0 ... 01229K.pdf


Milisav Mitrović: Pomološko-biološke osobine bugarskih sorti oraha u uslovima Čačka
http://scindeks-clanci.nb.rs/data/pdf/0 ... 04121M.pdf


Grupa autora: Ispitivanje otpornosti oraha na niske temperature i prouzrokovače bolesti
http://scindeks-clanci.nb.rs/data/pdf/0 ... 01155G.pdf
Korisnikov avatar
Era
 
Postovi: 354
Teme: 19
Pridružio se: 02 Dec 2011, 20:29
Lokacija: 43,51 N; 19,54 Е

Re: Orah

Nepročitan postod pole » 27 Dec 2011, 00:49

Odlicna tema......potrebna je :-bd
I ja volim JAGODE......?
http://www.youtube.com/watch?v=r7FfO08R8iI" onclick="window.open(this.href);return false;
Korisnikov avatar
pole
 
Postovi: 153
Pridružio se: 11 Dec 2011, 14:03
Lokacija: Duvaniste Sabac

Re: Orah

Nepročitan postod zupa100 » 27 Dec 2011, 08:55

Pa, pošto ste pokrenuli temu oraha, evo odmah i mene. Jako sam zainteresovan za ovaj deo foruma.

Naime, pre osam godina sam posadio 25 oraha, kupljenih u institutu u Čačku. Cena kalemljenog oraha je bila 15 eura. Tada sam kupio 4 vrste oraha, čije sam nazive skinuo i negde ostavio da bih znao koje su sorte, ali je to s vremenom izgubljeno negde po ćoškovima.

Orasi su bili u dobroj kondiciji, međutim te prve godine su se dva odmah osušila, tako da sam naredne posadio na njihova mesta dva "divljaka", koji su uzeti od nekog dobrorađajućeg starog oraha. Sada su ti divljaci, za 20-30% napredniji od kalemljenih.

Sadnice su počele sa rađanjem u 6-oj godini, iako sam primenjivao sve agrotehničke mere. Orano je svake jeseni, rasturano đubrivo oko njih po svim pravilima, i naravno da nisam dozvoljavao korovu da napreduje. Pošto su se sada značajno raširili, oko njih samih prskam protiv korova.

Pošto sam napomenuo da ne znam sorte kupljenih sadnica, jako me je interesovalo kakav će biti plod. Imam ih i duguljastih i okruglih, ali jedna im je osobina. Svi su jako krupni, lagani za krcanje, jer im je kora mekana i tanka.

Za početak je ovo dovoljno, možda jedna slika, kako je to izgledalo ove godine. B-)

Slika
Bolje junački pobeći, nego kukavički poginuti!
Korisnikov avatar
zupa100
 
Postovi: 1041
Teme: 13
Pridružio se: 02 Dec 2011, 21:48
Lokacija: Aleksandrovac Župski

Re: Orah

Nepročitan postod Srdjan Zorz » 27 Dec 2011, 12:42

I mene ova tema interesuje jer planiram 1 he. da posadim sledece jeseni.Za sad sam posadio 2 kom na kraju vocnjaka da imam blize kuci.Kalemljeni su i placeni 9e kom.Kako kaze prodavac trebalo bi da prorode do 5 godine jer je kalem 2god.
Moja web stranica http://poljodomacin.com/
Korisnikov avatar
Srdjan Zorz
 
Postovi: 1010
Teme: 20
Pridružio se: 12 Dec 2011, 17:46
Lokacija: Petka,Pozarevac

Re: Orah

Nepročitan postod dfiskal » 27 Dec 2011, 17:22

Srdjane...vadi te divljake ima da se izmeleze ovog sveta..i to nisu divljaci garant..Nego ovi ruski sa Urala...sto ih nosila ruska vojska,za vreme II svet.rata, za klopu ...kao "zadnji obrok"..."zarazena" cela Srbija sa njima...sitni kostunjavi...sa tvdom opnom...vadi ih i bacaj ...msm..moj savet...ne mora da znaci da sam u pravu...ali vidi...Ostavi cistu sortu na "plantazi"...Ni drvo od njih nije dobro..doboro je za vatru...nema namestaja od njih...znam radio sam u drvnoj industriji...opet vidi ..da ne gresim dusu...Opet kazem video si kao se orezuje orah...Sklonis sve ukucane da ne gledaju...ti uzmes 1-2 Xanax-a ili Bromazepana,dobro se izplaces, i naravno odes u WC da se "istovaris,ili ti useres od tuge, " ,posle toga dobro tusiranje hladnom vodom, i 2-3 vinjaka posele Bromazepana...opet plakanje...hahhah,Na kraju krenes 'radikalno'..kao na onom filmu kojeg si ...nadam se video...druga rezidba u pinom plodu...hahahha...i nitroglicerin pod jezik...zbog stresa...hahhaha i opet 1-2 Bromazepana i .05L vinjaka (mala sala- ne prepurucuje se ...ovo je sala..sala...Zabranjano je mesati ovu vrst lekova sa alkoholom...itd) ...Inace..."plantaza " je za primer..bar one slike koje sam video...
Ostale slike oko oko oraha..ima rezedbi pre pocetka vegetacije...jbg...: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... T8yKC7juY#!
Iiiii..sta kaze baba Milja(u narodu poznata kao baba Kurana)...odseces im vrhove i orasi zagule q..ac..Eto vids kako zagulise...ima ih cak i na zemlji ..ovo je rezidba na "zeleno"...slicna je i na pocetku vegetacije...Ponavljam..gledaj kako rade...ako ti je zao...Bromazepan..dobro plakanje..tusarianje...vinjak...rezidba...opet plakanje....pa vinjak...gledanje ovog priloga..pa opet Bromazepan...itd...sta reci drugo...

Misa Zapisnicar
Post coitus omni annimali tristae est! (Posle snosaja sve zivotinje su tuzne!)
Korisnikov avatar
dfiskal
 
Postovi: 329
Teme: 1
Pridružio se: 05 Dec 2011, 08:53
Lokacija: Velika Plana (Sumadijsko - Branicevski okrug)

Re: Orah

Nepročitan postod cukaneca » 18 Jan 2012, 13:48

O komercijalno isplativosti sadnje oraha sve se više priča. Pogoto kada se uzme u obzir cena koju dostiže jedan kilogram očišćenog oraha a kreće se od 800-1000 din po Beogradskim pijacama, dok na lokalnim dostiže cenu od 600-700 din. Kalemljeni orah može da rodi već od treće godine ali to su mali prinosi. Ukoliko je orah razmnožen iz semena, počinje da rađa od osme ili čak dvanaeste godine. Prinos oraha se kreće od 50-70 kg po stablu, odnosno 4000-7000 kg po hektaru. Što se tiče fizioloških osobina oraha, cvetanje se odvija od treće dekade aprila do kraja prve dekade maja. Što se tiče oprašivanja, ono se obavlja isključivo vetrom. Rese oraha su specijalne građe i vetar ih lako pomera i iz njih istresa polen koji se takođe vetrom raznosi. Plodovi sazrevaju u toku septembra meseca. Najznačajnije bolesti oraha: Antraknoza oraha. Ovu bolest izaziva gljiva Gnomonia leptostyla. Ispoljava se na svim zeljastim delovima oraha, a prvi simptomi se ispoljavaju u proleće (krajem maja), na lišću u obliku pega sivkaste boje. U vlažnim uslovima patogen se širi, broj pega se povećava i veći deo lista se osuši. Na plodovima se javljaju crne pege što dovodi do opadanja. Pozne zaraze dovode do toga da kod obolelih plodova jezgro potpuno pocrni. Suzbijanje. Dva prskanja, u maju i junu mesecu, daju dobre rezultate jer se infekcija tada ostvaruje. Mogu se koristiti preparati iz grupe ditiokarbonata-mankogal, ditan ili dodin, i obavezno prskanje bakarnim preparatima u vreme zimskog mirovanja. Bakteriozna pegavost oraha. Ova bolest se javlja na nadzemnim delovima oraha. Na listu i lisnoj peteljci nastaju sitne, okruglaste ili uglaste pege, koje se spajaju u veće nekrotične površine mrke boje. Na letosrastima se javljaju crne pruge i oboleli letorasti venu. Na plodovima se ispoljava u vidu sitnih okruglastih pega koje su u početku vodenaste a kasnije ulegnute i mrke. Karakterističan znak ove bolesti je pojava bakterijskog eksudata koji se u vidu sivkaste skrame pojavljuje na obolelim organima. Suzbijanje. Pre svega je važno koristiti zdrave sadnice. Rezidbom treba uklanjati sve zaražene biljne delove kao i njihovo iznošenje iz zasada i spaljivanje. Preporučuje se korišćenje bakarnih preparata čak i nekoliko puta u zavisnosti od padavina u toku infekcionog perioda. Štetočine oraha. Orah je potrebno štititi protiv jabukinog smotavca i lisnih vašiju najčešće. Treba obaviti dva tretmana, prvi krajem maja i početkom juna a drugi u julu-avgustu mesecu. Od insekticida se mogu koristiti Konzul, Nurel D, Fenitrotion, Vantex. Broj tretiranja se kreće od tri do pet u zavisnosti od vremenskih uslova, odnosno padavina što ga takođe čini isplativim za sadnju. Prilikom tretiranja pridržavati se uputstva za upotrebu i propisanih koncentracija. Mihailović Tamara dipl. ing.
Korisnikov avatar
cukaneca
 
Postovi: 3138
Teme: 124
Pridružio se: 02 Dec 2011, 16:24
Lokacija: Azanja

Re: Orah

Nepročitan postod FruitBoy » 18 Jan 2012, 17:14

Dugovečnost zasada je takođe bitna stavka!
Meni je pored svega, jako interesantna kombinovana sadnja oraha i kajsije! :)

Strpljenje je moć. Vremenom i dudov list postaje svila!
Korisnikov avatar
FruitBoy
 
Postovi: 136
Teme: 6
Pridružio se: 03 Dec 2011, 18:17
Lokacija: Sombor, Srbija

Re: Orah

Nepročitan postod zorancile » 18 Jan 2012, 17:16

Župa, koja je visina tih oraha? Da li su žbunasti ili samo tako izgledaju na slici?
Korisnikov avatar
zorancile
 
Postovi: 5596
Teme: 26
Pridružio se: 02 Dec 2011, 17:17
Lokacija: Bašaid, VOJVODINA

Re: Orah

Nepročitan postod ivanm » 21 Jan 2012, 11:05

Gde se mogu dobiti sertifikovane sadnice oraha ?

Moj prijatelj je zainteresovan za postavljanje plantaže orah pa mora da se krene od početka. Najpre gde se može nabaviti kvalitetni sadni materijal, potom brdo informacija o sadnji i tako dalje.
Korisnikov avatar
ivanm
 
Postovi: 959
Teme: 30
Pridružio se: 03 Dec 2011, 00:00
Lokacija: Пожаревац и Гај (општина Ковин)

Re: Orah

Nepročitan postod FruitBoy » 23 Jan 2012, 20:21

Pored dobro pripremljene parcele za sadnju, moraš imati i dobar sadni materijal. Pored toga, raspored glavnih sorti i sorti oprašivača mora da bude adekvatan, tj pravilan.
Dobar sadni materijal može se pronaći na institutu za voćarstvu u Novom Sadu, s tim da bi se sadnice morale zakazati unapred, jer je prosto nemoguće u jesen kupovati sadnice, jer ih tada već "razvuku" tj kaparišu!

Strpljenje je moć. Vremenom i dudov list postaje svila!
Korisnikov avatar
FruitBoy
 
Postovi: 136
Teme: 6
Pridružio se: 03 Dec 2011, 18:17
Lokacija: Sombor, Srbija

Sledeća

Povratak na Voćne vrste

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 8 gostiju

  • Advertisement