od zupa100 » 12 Jan 2015, 11:57
Isplativost sadnje se vec nazire, nadam se da nisam uopste pogresio, mala ulaganja - ogromna korist. Gledajuci okolne "divljake" koji nisu nesto narocito rodili (valjda zbog lose godine), meni se zadrzao verovatno ceo rod. Iz 15 komada koji su stari 10 godina, imao sam cetiri puna dzaka oraha, iz svakog je ocisceno cca 6 kgr. cena na nasoj lokalnoj pijaci 850 dinara. Da sam tonu imao, sve bih prodao za 5 minuta. Verovatno bi cena bila i veca, ali i nakupci se ugradjuju deo.
Sa povecanjem roda u narednim godinama, i kad drugih 15 pocnu da radjaju, trazicu sam direktnog kupca. Jer, sta raditi kad severac pocne da duva, krckas polako u toploj prostoriji, a pare uzmes kada nemas kao vocar zasta uzeti.
Kada sam kupovao u institutu u Cacku, savetovali su me da stablo od stabla nema manju udaljenost od 10 metara. Meni se tada cinilo sasvim pristojna daljina. Posle 10 godina se kajem sto bar jos 2 metara nisam udaljio. Sada se skoro pa dodiruju.
Necu ih dirati, kasno je, a posto su to dva reda na suprotnim krajevima parcele, ispasce to skoro pa dobro.
Moj savet je da sadnja bude 15 x 12 metra za vece parcele.
Bolje junački pobeći, nego kukavički poginuti!