• Advertisement

Proizvodnja paradajza

Iskustva i saveti, vrste i načini proizvodnje

Moderator: Kurkela

Favorites: bokileskovac
Followers: Kornelius, ALEKSA75, Hanza, Dejan Vis, igor980

Proizvodnja paradajza

Nepročitan postod Kurkela » 04 Dec 2011, 20:53

Povrtarska kultura koja zauzima I mesto, u plastenickoj proizvodnji.
Korisnikov avatar
Kurkela
 
Postovi: 5113
Teme: 49
Pridružio se: 03 Dec 2011, 01:05
Lokacija: Zvezd Sabac

Re: Proizvodnja paradajza

Nepročitan postod Kurkela » 07 Dec 2011, 22:38

Korisnikov avatar
Kurkela
 
Postovi: 5113
Teme: 49
Pridružio se: 03 Dec 2011, 01:05
Lokacija: Zvezd Sabac

Re: Proizvodnja paradajza

Nepročitan postod topalovic » 07 Dec 2011, 22:46

Slika
evo esemble od nicersona....
Celi život malo traje,puno uzima,a malo daje.
Zato živi,ne misli na krizu jer život je jedan i nema reprizu!
Srbija je vecna dok su joj deca verna!!!!
Korisnikov avatar
topalovic
 
Postovi: 365
Teme: 7
Pridružio se: 02 Dec 2011, 18:04
Lokacija: Grabovac kod Obrenovca

Re: Proizvodnja paradajza

Nepročitan postod Kurkela » 07 Dec 2011, 22:57

Mondijal

Slika
Korisnikov avatar
Kurkela
 
Postovi: 5113
Teme: 49
Pridružio se: 03 Dec 2011, 01:05
Lokacija: Zvezd Sabac

Re: Proizvodnja paradajza

Nepročitan postod Deda Lala » 16 Dec 2011, 00:14

Препоручио бих да се мало више обрати пажња и на семенарске куће из Италије.Имају квалитетна семена која без адаптирања могу да се сеју код нас.И квалитет и приноси су респектабилни.
Deda Lala
 
Postovi: 412
Teme: 1
Pridružio se: 08 Dec 2011, 00:13

Re: Proizvodnja paradajza

Nepročitan postod Maestro el Grande » 20 Dec 2011, 09:58

Međuredno osvetljenje pri gajenju paradajza

Poslednjih godina, mnogo pozitivnih rezultata postiglo se korišćenjem LED dioda kao izvora međurednog osvetljenja u proizvodnji paradajza. Ova vrsta osvetljenja počela je da se koristi i u proizvodnji drugih kultura. To je izvor svetlosti koji ima veoma pozitivnu budućnost.

U proizvodnji u zaštićenom prostoru, upotreba LED dioda je još uvek u ispitivanju. Postoje brojni proizvođači gde se ovaj način osvetljavanja ispituje, kao i oni koji su već u potpunosti sigurni u prednosti koje pruža ovakav način osvetljavanja. Međutim, postoje i oni proizvođači, koji su sumnjičavi i kojima treba više vremena da se uvere u ove prednosti.

Crvena svetlost LED dioda najviše se koristi od svih vrsta svetlosti ove vrste. Radi postizanja dobrog razvoja biljaka, crvena svetlost LED dioda nije dovoljna. Prema istraživanjima najbolji efekat postiže se sa crvenom, plavom i tamnocrvenom svetlošću LED dioda. Odnos pojedinih vrsta svetlosti zavisi od svake pojedine kulture, kao i od svrhe osvetljavanja. Iako ima mnogo studija o tome da je biljkama potreban mnogo veći spektar svetlosti od samo ovih boja, ipak je utvrđeno da biljke najviše usvajaju crvenu i plavu svetlost. Ponekad, u proizvodnji se koristi belo svetlo LED dioda, a prednost ovog svetla je u tome što može da se koristi i kao osvetljenje za rad radnika. Pored toga, pod ovom svetlošću moguće je i mnogo bolje posmatranje biljaka. Međutim, belo svetlo nije uvek i najefikasnije svetlo za biljke, jer nije najpotrebnije biljkama. Osim boje, veoma je važno obezbediti i vremensko trajanje osvetljenja. Kod LED osvetljenja, tačno je poznata talasna dužina prilikom primene. Ovo je veoma važno, zbog eventualnog prijema svetlosti. Biljke primaju svetlost koja ne zavisi samo od LED dioda, nego i od toga kako su postavljene (udaljenost od biljaka, način instalacije, koliko dioda po određenoj površini, koliko često se pale i gase i dr). Svaki od useva ima specifične zahteve za svetlošću. Ovi zahtevi mogu da se optimalizuju u zavisnosti od potreba proizvođača i zahteva useva. Iz tog razloga su specifični i jedinstveni.

Kod paradajza u uslovima Holandije je potrebno od 250 - 280 mikromola svetlosti po biljci. U većem delu godine to nije moguće postići. Pri kombinaciji LED dioda sa standardnim osvetljenjem moguće je postići osvetljenje od 280 mikromola, koje je usmereno direktno prema biljkama. Oslobađanje toplote od LED dioda je mnogo puta manje, nego kod natrijumovih lampi sa visokim pritiskom. Pri korišćenju ove vrste svetla, proizvođači i tokom zimskog perioda mogu da dostignu količinu svetlosti koja se dobija u letnjem periodu. Tu se podrazumeva korišćenje standardnih sijalica, ali i LED dioda između redova biljaka. Pošto vrh biljaka paradajza zahteva veću količinu toplote, potrebe za ovom toplotom se ostvaruju iz normalnih svetiljki, koje se montiraju na krovnu konstrukciju.

Slika

Od standardnog svetla biljka paradajza dobija oko 125 mikromola po biljci svetlosti. Postavljanjem LED dioda između biljaka se dobija dodatna količina svetlosti. Od jednog vata normalne svet-losti dobija se 1,72 mikromola svetlosti, a od jednog vata svet-losti od LED dioda 1,93 mikro-mola svetlosti. Na osnovu ovog pokazatelja, može se zaključiti da se korišćenjem Led dioda smanjuju troškovi u proizvodnji paradajza. Na oglednim staklenicima je postignut efekat da je 1 mikromol svetlosti iz LED dioda 1,46 puta efektivniji od 1 mikromola svetlosti iz natriju-movih sijalica.

Dalja istraživanja kompanije „Philips" odvijaju se u pravcu adekvatnog hlađenja lampi. Obično se predlaže hlađenje vazduhom za svaku specifičnu lokaciju. Za potrebe hortikulture prave se svetiljke koje treba da rade na temperaturama od 25°C ili manjim.

Preuzeto iz: Holland horticulture technology review
Savremeni povrtar, broj 39, str. 8, 2011.

;)
"Godine prolaze, prolaze u nizu - Dalje smo od mladosti, a starosti blizu - Prijatelju drži se, drži nedaj se - Još sto leta, mladi smo, još ne predaj se!"
Korisnikov avatar
Maestro el Grande
 
Postovi: 332
Teme: 58
Pridružio se: 01 Dec 2011, 09:02
Lokacija: skoro Beograd

Re: Proizvodnja paradajza

Nepročitan postod Deda Lala » 20 Dec 2011, 22:22

Леп чланак,нема шта.Није наведено само да се фотосинтеза одвија при светлу одређене таласне дужине која може да варира само 8 нанометара. И још нешто није наведено а то је да светлост треба да буде што више фотоемитујућа .Шта год то значило.
Код нас је употреба ЛЕ диода скоро па мислена именица,толико су скупе.У "белом" свету је сасвим другачије.Код нас се ретко користи додатно осветљавање за продужење дана а камо ли за главно светло кад су дани без видљивог сунца.Повртари нека смисле како да остваре уштеду потрошње струје која је реално могућа. Наравно, одређена сума новца мора да се потроши.Добит која се оствари продајом повртарских производа вишеструко премашује уложена новац.
Deda Lala
 
Postovi: 412
Teme: 1
Pridružio se: 08 Dec 2011, 00:13

Re: Proizvodnja paradajza

Nepročitan postod Miladin » 20 Dec 2011, 23:50

Pošto ja već imam natrijumove sijalice snage 400 w sam sebi postavljam pitanje dali da ih i dalje upotrebljavam u proizvodnji rasada iz prostog razloga zato što puno troše struje. A da bi to koristili u daljoj proizvodnji mislim da bi sva zarada otišla na struju. Evo samo jedan primjer moga ispitivanja. Imam istrument za mjerenje svetlosti i kad je sunčan dan on pokazuje oznaku JAKO + a na oblačnom danu sa upaljenom sijalicom od 400w da bi bila oznaka JAKO + instrument moram da poturim svega 20cm ispod sijalice drugim riječima ako hoćemo zamjenu za sunce morala bi biti sijalica jedna do druge. Tako da upotrebu sijalica u proizvodnji mi možemo samo sanjati.
Korisnikov avatar
Miladin
 
Postovi: 136
Teme: 3
Pridružio se: 04 Dec 2011, 22:42
Lokacija: Bijeljina

Re: Proizvodnja paradajza

Nepročitan postod Deda Lala » 21 Dec 2011, 22:59

Сходно закону о употреби електричне енергије који важи с обе стране реке Дрине забрањена је употреба трансформатора после струјомера.
Deda Lala
 
Postovi: 412
Teme: 1
Pridružio se: 08 Dec 2011, 00:13

Re: Proizvodnja paradajza

Nepročitan postod Miladin » 23 Dec 2011, 23:19

Deda Lala je napisao:Сходно закону о употреби електричне енергије који важи с обе стране реке Дрине забрањена је употреба трансформатора после струјомера.

Za taj zakon nisam ni znao to znači da te sijalice nesmijemo koristiti.
Korisnikov avatar
Miladin
 
Postovi: 136
Teme: 3
Pridružio se: 04 Dec 2011, 22:42
Lokacija: Bijeljina

Sledeća

Povratak na Proizvodnja u zaštićenom prostoru

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

  • Advertisement