• Advertisement

Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mesa

Iskustva i saveti iz oblasti gajenja ovaca i koza

Moderatori: todor, mikica jovanovic

Followers: bogdanovicslavko

Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mesa

Nepročitan postod MIRKOPOZEGA » 01 Sep 2012, 15:19

Po prirodi sam gurman,jednako volim da spremam a i konzumiram,posto mi ide od ruke i jedno i drugo da pokrenem ovu temu u nadi da da cemo svi zajedno malo uticati na promenu navika kod spremanja pomenutih mesa,tj da vidimo i cujemo neke predloge,a ne samo razanj i mangalo.Narocito ocekujem od kolega koji dosta putuju(Evropa i Svet) da ubace neke predloge i recepte,Evo za pocetak dva predloga

-meso od buta ili plecke iseci na komade za serviranje
-U posudu za pecenje staviti meso,malo maslinovog ulja,ruzmarin,bosiljak i sok od limuna
-posoliti po zelji i na peci na 180 stepeni
-Kada meso bude gotovo preliti sa pavlakom,malo mleka,jedno jaje(ili dva) dodati malo samlevenog badema i crne masline
-kada se zapece servirati,uz bareni krompir kao prilog

Posto ja sve uzimam od prilike bez tacno odredjenih mera nisam navodio potrebne kolicine sastojaka

Jagnjetina pod zaptom(inace cest nacin pripreme na Zlatiboru)

-MEso iseci na vece komade(10X10 cm)
-uzeti lonac zapremine prema kolicini raspolozivog mesa
-na dno posude(lonca) postaviti bukove grancice(ja imam prohromsku resetku) i redjati meso-
-svaki red posoliti po ukusu
-KAda poredjate meso naliti sa 1-2 dl vode(da se pokrene kuvanje i lonac ne bude suv na poceku procesa)
-Posudu poklopiti sa 4-5 slojeva papira(npr.cesto koristim papir od cistih dzakova) povezati kanapom u naokolo i dobro stegnuti,visak papira obrezati da ne dohvati do plotne
-Tako kuvati od 2,5 do 3h(kad je u pitanjuu jagnjetina,kad ide ovcetina malo vise vode i kuvati 3-4 sata) na umerenoj vatri
-prilikom kuvanja papir se podignje i kroz njega lagano isparava voda
-kada se papir spusti nastaviti jos oko 30-ak minuta
-Da napomenem da je za spremanje najbolji sporet na drva(smederevac,alfa..) jer se lonac drzi negde na sredini sporeta i povremeno okrene
-Cesto se na kraju kuvano meso prelije kajmakom

PS.posle ovoga uzeti nesto protiv hipertenzije
ЕРЦОВ
Korisnikov avatar
MIRKOPOZEGA
 
Postovi: 4533
Teme: 9
Pridružio se: 20 Avg 2012, 23:58
Lokacija: Пожега

Re: Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mes

Nepročitan postod Sarbanac » 01 Sep 2012, 16:17

Dobar ti ovaj drugi recept. Da ne petljaš sa papirom tu je ekspres lonac. Mi spremamo tako. Bolje od pečenja.
Korisnikov avatar
Sarbanac
 
Postovi: 3251
Teme: 27
Pridružio se: 04 Dec 2011, 22:23
Lokacija: Šarbane ub

Re: Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mes

Nepročitan postod MIRKOPOZEGA » 01 Sep 2012, 16:24

Gresis sa ekspres loncem,probao sam.U MK sam jeo nesto slicno samo sto na kraju ubace u rernu i malo zapeku.
A najbolja fora je kad se lepi za prste,pa se umusavis kao malo dete 8-} ,a ladan" spricer samo cvrci
ЕРЦОВ
Korisnikov avatar
MIRKOPOZEGA
 
Postovi: 4533
Teme: 9
Pridružio se: 20 Avg 2012, 23:58
Lokacija: Пожега

Re: Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mes

Nepročitan postod Sarbanac » 01 Sep 2012, 16:33

Ja volim jagnjetinu u svim varijantama. Kad redim jaganjce obavezno redim i debelo crevo. Dobro ga oprati posoliti i izvrnuti pa baciti na žar tj roštilj. Probajte.
Korisnikov avatar
Sarbanac
 
Postovi: 3251
Teme: 27
Pridružio se: 04 Dec 2011, 22:23
Lokacija: Šarbane ub

Re: Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mes

Nepročitan postod Nemanja_st01_58 » 01 Sep 2012, 18:41

Ja sam klao neku stariju ovcu za trojcu letos, nije bila debela vise onako mrskasta ali bila ogromna pa imalo mesa za jedan lonac od 20kg. Meso smo spremali po onom drugom receptu ali na plinski sporet i sa malo povrca, sargarepa, paskanat, a ubaceno je i crno vino uz naravno dosta belog i crnog luka, meso je bilo mekano i preukusno. Neznam jel pomenuto ali u startu ide 2 onako dobre kasike masti i meso je bilo u krupnijim kockama sa sve koskama , vrat, butovi, trbusina, meso od rebara ali bez kostiju , karlica, i bilo je fenomenalno, za prste se lepilo a kosti se sve odvojile a mekano ko dusa. Prosle zime smo tako spremali i neke kosti sa mesom od starog jarca, uradili smo kobasice a ostao vrat, kicma i tako to i spremili ga na taj nacin, bilo je jako ali mekano i ukusno. Kada kazem jako mislim da nisi mogao mnogo da jedes jer ti bude muka :)
Sto se tice kobasica njih sam pravio od mesa jarca, nekih 15kg cistog mesa, 5kg svinjske plecke , soli aleve paprike i bibera, napunjene su bile u svinjskim crevima i susene 3 dana na tihoj bukovoj vatri. Trajale su kratko , nazalost, toliko su bile dobre :)
Slika
Korisnikov avatar
Nemanja_st01_58
 
Postovi: 140
Teme: 1
Pridružio se: 26 Avg 2012, 11:10
Lokacija: Krusevac/Beograd

Re: Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mes

Nepročitan postod MIRKOPOZEGA » 01 Sep 2012, 18:43

Ima jedna anegdota o mislim kralju Petru1 kad je posle oslobodjenja(ili zauzimanja) Makedonije,jeo jagnjeca crevca na zaru
-Kad se vratio u Srbiju naruci kod licnog kuvara isti specijalitet,kuvar napravi jelo i servira kralju,Medjutim nije bio zadovoljan kad je probao i posalje ga u Makedoniju da kod istog rostiljdzije kod kog je jeo nauci kako se pravi.kada se kuvar vratio kralj kaze ajde sad da vidim kako ce da izgleda.Kuvar spremi crevca servira i kralj se odusevi,zatim ga upita u cemu je trik gde je on pogresio.Na to ce kuvar pa nista i ja sam na isti nacin spremao samo sto sam ja creva oprao dobro a makedonac izvrnuo i malo isprao vodom. :-?

Ja ta crevca jos nisam probao,a imam nameru da ih malo odimim pa na rostilj,ako neko moze da objasni ceo postupak bio bi zahvalan

Nemanja moji su nekad stavljali mast ali ja ne,jer ne vidim cemu sluzi dok meso pusti vodu i loj pocne da se topi ta mast bas nista ne predstavlja,mada nije nikakva greska samo je visak.A te kobasice jesu su bile namenjene za rostilj i przenje ili ??? posto su susene samo 3 dana
Poslednji put menjao MIRKOPOZEGA dana 01 Sep 2012, 18:50, izmenjena samo jedanput
ЕРЦОВ
Korisnikov avatar
MIRKOPOZEGA
 
Postovi: 4533
Teme: 9
Pridružio se: 20 Avg 2012, 23:58
Lokacija: Пожега

Re: Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mes

Nepročitan postod Petrovo » 01 Sep 2012, 18:48

To jelo sa crevcima se kod nas zovu škembići i deda mi je cesto pricao da se djeci koja dodju na zadusnice to jelo cesto pravilo
Petrovo
 
Postovi: 1482
Teme: 1
Pridružio se: 21 Avg 2012, 20:41
Lokacija: Petrovo Ozren RS

Re: Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mes

Nepročitan postod MIRKOPOZEGA » 01 Sep 2012, 18:51

Petrovo skembici su od zeludca,mene zanima kako se spremaju dimljena creva na zaru,kod tebe se jagnjetina cesce koristi ajde nadji neki starinski recept,al da nije pecenje
ЕРЦОВ
Korisnikov avatar
MIRKOPOZEGA
 
Postovi: 4533
Teme: 9
Pridružio se: 20 Avg 2012, 23:58
Lokacija: Пожега

Re: Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mes

Nepročitan postod Nemanja_st01_58 » 01 Sep 2012, 20:12

Kod mene u kraju se nista ne dimi duze od tri dana, ma i jedan dan je ponekad previse :)
Mi meso i slaninu i koske prodimimo jedan dan ali na jacoj vatri odnosno malo pustimo da se razgori pa zagasimo i meso dobije onu lepu crvenkastu boju pa ide u zamrzivac :)
Sto se tice kobasica mogle su da se jedu sirove ali su lepse bile przene, pecene ili ukuvane u nekom jelu.
Mast u ovcijem mesu je neki starinski recept, ima malo lepsi ukus cini mi se, jeste da meso pusti loj ali opet mast je mast :)
Korisnikov avatar
Nemanja_st01_58
 
Postovi: 140
Teme: 1
Pridružio se: 26 Avg 2012, 11:10
Lokacija: Krusevac/Beograd

Re: Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mes

Nepročitan postod Petrovo » 01 Sep 2012, 20:37

Mirko mislis na mene da napisem koji recept ajd nacu nesto i djeda pitat sta je sve jeo
Petrovo
 
Postovi: 1482
Teme: 1
Pridružio se: 21 Avg 2012, 20:41
Lokacija: Petrovo Ozren RS

Sledeća

Povratak na Ovčarstvo i kozarstvo

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

  • Advertisement