• Advertisement

Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mesa

Iskustva i saveti iz oblasti gajenja ovaca i koza

Moderatori: todor, mikica jovanovic

Followers: bogdanovicslavko

Re: Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mes

Nepročitan postod bambina » 05 Dec 2017, 21:44

Kanim se da osusim jednu al kod mene niko nije sušio ovcu pa nisu sigurni kakav je proces. Sto se degustacije tiče ,hvala ali nema ništa do Božica pa taman tamo posle eto me na Zlatiboru
bambina
 
Postovi: 290
Pridružio se: 17 Feb 2015, 22:15
Lokacija: Vlaška

Re: Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mes

Nepročitan postod MIRKOPOZEGA » 05 Dec 2017, 22:08

Moze,upravo za Bozic....do tada kuvan krompir I po neka ribica
ЕРЦОВ
Korisnikov avatar
MIRKOPOZEGA
 
Postovi: 4533
Teme: 9
Pridružio se: 20 Avg 2012, 23:58
Lokacija: Пожега

Re: Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mes

Nepročitan postod Servis Sladek » 11 Dec 2017, 20:21

Da se i ja ubacim u pricu.Sutra mi covek donosi jalovu ovcu koju cu da susim celu,takozvanu stelju da pravim.Po prvi put cu praviti,malo sam citao i gledao po internetu sta i kako,pa valjda cu dobro uraditi
Servis Sladek
 
Postovi: 22
Teme: 2
Pridružio se: 19 Nov 2017, 19:23
Lokacija: sid ljuba

Re: Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mes

Nepročitan postod BRZAN » 06 Jan 2018, 02:19

Slika
Suseni Romanovac :)
BRZAN
 
Postovi: 370
Pridružio se: 27 Maj 2015, 00:13
Lokacija: BRZAN

Re: Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mes

Nepročitan postod Servis Sladek » 06 Jan 2018, 22:49

lepo izgleda.nadam se da ce i moja stelja uspeti.samo je jako toplo pa se bojim,muve lete
Servis Sladek
 
Postovi: 22
Teme: 2
Pridružio se: 19 Nov 2017, 19:23
Lokacija: sid ljuba

Re: Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mes

Nepročitan postod mikica jovanovic » 21 Jan 2018, 21:20

BRZAN je napisao:Slika
Suseni Romanovac :)

Kolega Brzan prelepo izgleda na Oko, a tek na podocnjake [kad se proba] mogu samo misliti... :)
Ja sam veceras kuvao Roma [na zaptu] Mirkov recept, [vec sam jednom probao kada je Mirko spremao], deca kazu da im je ispalo lepse od samog pecenja, a spremanje najprostije sto moze biti, Voda i So.
'SVET JE LUDA U OCIMA MOJIM, JA SAM LUDA U OCIMA SVETA.' - Vladika Nikolaj Velimirovic
Korisnikov avatar
mikica jovanovic
 
Postovi: 2063
Pridružio se: 12 Jan 2013, 17:52
Lokacija: stubline,obrenovac

Re: Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mes

Nepročitan postod Šošara » 22 Jan 2018, 00:38

Virtemberski prsut.
Slika
Slika
Slika

Slika
Slika
Slika
"Ко сме, тај може, ко не зна за страх, тај иде напред" - Војвода Живојин Мишић.
"To je ono malo što fali da devojci sreću kvari." Gidra Bojanić
Korisnikov avatar
Šošara
 
Postovi: 1057
Teme: 24
Pridružio se: 31 Jul 2012, 12:25
Lokacija: Srbija

Re: Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mes

Nepročitan postod MIRKOPOZEGA » 28 Nov 2018, 20:55

Slika
ЕРЦОВ
Korisnikov avatar
MIRKOPOZEGA
 
Postovi: 4533
Teme: 9
Pridružio se: 20 Avg 2012, 23:58
Lokacija: Пожега

Re: Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mes

Nepročitan postod Duki » 29 Nov 2018, 14:44

U temi je bilo negde napisan postupak ali ne mogu da nadjem .
Imam u planu da jednu kupim i sredim za zimu :) .
Posle odkoscavanja mesa, koliko se soli dana i kako ,posle toga dali se odsoljava meso i koliko ,dali se meso cedi nekoliko dana , koliko se dana dimi .Ima li neko postupak koji zeli da podeli . uote="crni tekir"]Slika[/quote]https:/
http://stocarstvo.com/aps/meso/pastrma.htm
https://www.google.rs/search?q=stelja+o ... lJqjRs8SYM:
Korisnikov avatar
Duki
 
Postovi: 4256
Teme: 27
Pridružio se: 09 Dec 2011, 20:39
Lokacija: Srbobran

Re: Specijaliteti od ovcijeg/kozijeg i jagnjeceg/jareceg mes

Nepročitan postod MIRKOPOZEGA » 29 Nov 2018, 23:19

Za obradu stelje treba dobar majstor.Potrebno je pravilno obraditi bez zareza i "dzepova" da bude ravno.Ovcije meso je veoma kvarljivo na susenju.Posto godinama susim ovcije i svinjsko meso ,soli dodajem od prilike tj.dovoljno axaxaxa...Stariji kazu da je za 1 stelju dovoljno 1kg soli.Znaci kada su ovce bile oko 60kg utovljene .
Svinjsko solim tako sto svaki komad uvaljam u so..tako nekako usolim i stelju da pobeli.U soli stoji 7-10 dana ,u posudu nalijem vodu nakon toga da ogrezne ,tako stoji odprilike 2h...kacim u sušaru ,ocedi se preko noci i sutradan lozim.Stelju dimim do 15 dana max.tada ide na tavan (na promaju) gde stoji do zeljene faze susenja.Ja volim da je Baš suva.Onda ostra britva ili mesoreznica i rezanje na 0,5 milimetara.Sto tanje to bolje.
@Duki (strucnjak) ako mene pitas odkosti meso kako najbolje mozes,seci na manje komade i tako suši.Lakse ti je a i sigurnije.Iz buta sa unutrasnje strane vadis prsutu (šol) tako sto isecaš šol i sa jednog i drugog buta zajedno u komadu (1 ovca/stelja ima jednu pršutu šol) ostalo kako uradiš samo da bude ravno bez zadzepaka.
Ili poteraj čerek da ti obradimo i osušimo.i bez zacina SAMO SO
Imas na predhodnoj strani 20. Kako izgleda pršuta 3 kom..najveća je od IDf ,srednja od meleza WxSjenicka i najmanja od pramenke..ima slika i suve plećke..Plećka se zasebno obradjuje a mozes videti i kako je besprekorno ravno obradjena
ЕРЦОВ
Korisnikov avatar
MIRKOPOZEGA
 
Postovi: 4533
Teme: 9
Pridružio se: 20 Avg 2012, 23:58
Lokacija: Пожега

PrethodniSledeća

Povratak na Ovčarstvo i kozarstvo

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

  • Advertisement