• Advertisement

Ishrana biljaka

Agrotehnicke mere u ratarstvu, iskustva i saveti

Moderator: zorancile

Re: Ishrana biljaka

Nepročitan postod Pseudomonas » 09 Jan 2016, 23:38

Ukoliko se uocava neki evidentni problem, analiza se isplati. Takodje, problem ne mora vizuelno biti odmah uocljiv, npr. promene koje se desavaju duzi vremenski period u zemljistu – nakupljanje nekog elementa u visku iz npr. vode ili bakar iz bordovske corbe (vinogradi koji se tretiraju decenijama pocinju da pokazuju ovaj problem), pH vrednost koja se menja itd. Nakon toga je potrebna popravka ovih zemljista, a uvek je jeftinija preventiva.

Ne znam da li iko radi na taj nacin, jedan uzorak na 3ha. To bi imalo smisla ukoliko je povrsina npr. 100ha pa se uzme sa svaka 3ha po jedan uzorak, ukolko je povrsina ravnicarska, identicna biljna kultura, tj. svi faktori su manje-vise isti. Zasto je potrebno uzorkovati sa vise mesta- zamislite da se bas na tom mestu gde se uzorkuje zahavti i recimo proslogodsinji stajnjak ili bilo koji vid kontaminacije i da se samo to mesto analizira. Slika koja se na osnovu toga dobija je vrlo pogresna u odnosu na ostatak povrsine.

Napisacu na primeru od 1ha, kultura je recimo vinova loza, ravna povrsina. Ukoliko postoje vizuelno uocljivi problemi ravnomerno rasporedjeni, potrebno je sa vise mesta uzorkovati. Razlicite dubine su takodje vrlo bitne. Po pravilu bi to trebalo biti 30cm, 60 cm 90cm. Na taj nacin se obuhvata ceo profil kroz koji se prostire korenov sistem. Zasto su dublji profili bitni – zbog elemanata koji se lakse spiraju u ove dublje slojeve i koji se tu taloze dok ih u gornjim slojevima ima majne iako se konstantno unose. Potrebno je sa vise mesta uzeti npr sa po 5 mesta profil sa 30 cm dubine to cini jedan uzorak. Sa drugih 5 mesta takodje bi cinili jos jedan uzorak. Sve to je potrebno ponoviti da se ravnomerno pokrije povrsnina uzorkovanjem. Za ostale dubine isto vazi. Ovo je samo grub prikaz kako bi to trebalo da izgleda.

Nazalost, finansijske mogucnsotii odredjuju koliko i kako se uzorkuje a da se dobiju sto reprezentativniji uzorci za analizu. Jasno je da sto manje ima uzoraka, manje je precizna slika na osnovu koje se stice uvid u funkcionalni status zemljista i na osnovu kojih se pristupa korektivnim merama.
U svakom slucaju ne postoji univerzalni sablon po kome se vrsi uzorkovanje, postoje pravila ali su podlozna promenama u zavisnosti od situacije.

Sto se preporuke tice (od 3-20 hiljada) u nju su ukljuceni resursi koji se mogu utrositi da bi se doslo do resenja ukoliko postoji neki problem. Primer 1: voda kontaminirana natrijumom i borom. Potrebno je u eksperimentalnim uslovima utvrditi: sta, kad i koliko dodati ne bi li se izvrslia korekcija; to zahteva pored dosta vremena i prilicno resursa. Primer 2. zemljiste sa neodgovarajucom pH i npr. deficitom elemenata. Potrebno je izvrsiti u labu korekcije i pratiti duze vreme da li ce se odrzati i u kome ce se smeru eventualno menjati uslovi sa datom biljnom kulturom. Primer 3. neko vam proda/ponudi navodno djubrivo i korektivni preparat koji moze odrzavati pH na optimalnim vrednostima. Dostavite nam vase djubrivo i praparat a mi ga testiramo. Primera je mnogo, svaki zahteva vreme, trud, resurse i pre svega znanje. Narucaliac se unapred informise koliko bi preporuka kostala, dakle nista nije nepoznato i sve je unapred precizirano i radi se u saglasnosti sa naruciocem. Nadam se da me sada razumete zasto to kosta toliko tj moze da kosta toliko. Ovo su cene preporuka koje su uglavnom u opticaju, postoje zaista kompleksne stvari koje zahtevaju mnogo vise ulaganja ne bi li se zaista i pripisano resili.

Kao sto sam vec naglasio,nazalost nismo konkurentni u cenama (nije nam to bio primarni cilj jer se bavimo u naucne svrhe ovom tematikom) vec u kompetenciji da resimo problem koji postoji. Ko se ozbiljno bavi uzgajanjem biljnih kultura i od toga zivi, smatram da njemu nije problem da u ovako nesto i ulozi.
Pseudomonas
 
Postovi: 10
Teme: 2
Pridružio se: 05 Jan 2016, 00:26
Lokacija: Beograd

Re: Ishrana biljaka

Nepročitan postod zorancile » 10 Jan 2016, 13:35

Nismo se razumeli, nisam mislio na jedan uzorak (jedan ubod sondom) na 3 ha, nego jedan zbirni uzorak koji sadrži npr 20-30 uvoda sondom po šahovskoj šemi ili po dijagonalama... Mislim da Poljoprivredne stanice kažu da ako je njiva veća od 3ha treba je podeliti na delove, pa napraviti nekoliko zbirnih uzoraka, tako da svaki ima po 1-2kg zemlje.
Znači jedna analiza se radi za njivu od npr 3ha. Kad se cena analize podeli na 3 ha onda je još prihvatljivija...
Korisnikov avatar
zorancile
 
Postovi: 5691
Teme: 26
Pridružio se: 02 Dec 2011, 17:17
Lokacija: Bašaid, VOJVODINA

Re: Ishrana biljaka

Nepročitan postod Pseudomonas » 10 Jan 2016, 15:01

Da, nisam bas najbolje razumeo to za 3ha ali sad shvatam. Ipak, kao sto rekoh, svako ukrupnjavanje (sjedinjavanje) uzorka dosta umanjuje tacnost dobijenih rezultata. Jer se za analizu uzima vrlo malo zemlje u odnosu na sakupljenu- sto dodatno umanjuje tacnost. Ne koristi se svih 1-2 kg za analizu. Premalo je raditi jednu analizu sa 3ha u svakom slucaju.

Primer koji sam pomenuo a desava se u praksi: sta ako se zahvati u samo jednom od tih 20-30 uvoda sondom grudvica razlozenog stajnjaka koja je puna NPK (i ostalih elemenata) i sjedini se sa ostatkom pa se nakon svega toga uradi analiza. Dobije se lazno pozitivna slika. Stajnjak je samo primer, ima jos dosta vidova kontaminacije.
Povrsine pod nagibom (gde se slivaju padavine) se inace drugacije uzorkuju i nikako nije pozeljno da bude jedna analiza. Sve ovo pisem onako kako bi trebalo da se radi. Nazalost praksa nije takva.
Pseudomonas
 
Postovi: 10
Teme: 2
Pridružio se: 05 Jan 2016, 00:26
Lokacija: Beograd

Re: Ishrana biljaka

Nepročitan postod zorancile » 10 Jan 2016, 15:08

Šta je statistika: tačan zbir netačnih podataka. :) Tako i ovde, dobijemo prosečan uzorak.
Korisnikov avatar
zorancile
 
Postovi: 5691
Teme: 26
Pridružio se: 02 Dec 2011, 17:17
Lokacija: Bašaid, VOJVODINA

Re: Ishrana biljaka

Nepročitan postod Pseudomonas » 10 Jan 2016, 15:31

Xexexe vala jest dobra ta 'umotvorina :-) Ali moramo gledati i standarnu devijaciju kada pricamo o statistici-nema statistike bez vise cinioca. Svako radi prema svojim mogucnostima, ja sam samo kazao kako bi trebalo i zasto ne bi trebalo drugacije.

ps Nauka je egzaktna :)Evo nekih zanimljivosti.

Slika

Graficki prikaz znacaja svakog hranljivog elementa (poznatiji kao Libigovo pravilo) kao i drugh faktora. Rastenje (prinos i kvalitet) biljne kulture odredjen je onim hranljivim elementom koji je u deficitu a ne onim koga ima najvise. Isto pravilo vazi i za ostale faktore; faktor koji je u ekstremu (suvise malo/puno) diktira rastenje.
Poslednji put menjao Pseudomonas dana 16 Feb 2016, 00:25, izmenjena samo jedanput
Pseudomonas
 
Postovi: 10
Teme: 2
Pridružio se: 05 Jan 2016, 00:26
Lokacija: Beograd

Re: Ishrana biljaka

Nepročitan postod Pseudomonas » 16 Feb 2016, 00:25

Slika

Mozda nekome pomogne.
Pseudomonas
 
Postovi: 10
Teme: 2
Pridružio se: 05 Jan 2016, 00:26
Lokacija: Beograd

Re: Ishrana biljaka

Nepročitan postod Sumnjivo lice » 10 Maj 2016, 11:01

Jako zanimljiva i bitna tema.Zemljište je jedan od najvažnijih resursa i treba ga čuvati, a kako drugačije nego pravilnom upotrebom odnosno pravilnim iskorišćavanjem. Poznata je činjenica da je za stvaranje 1 cm zemljišta potrebno više stotina godina, a da se taj isti 1 cm uništi potrebno je mnogo manje vremena. Zbog svega toga treba angažovati stručnjake iz ove oblasti koji će nam pomoći da na pravi način upravljamo svojim zemljištem.

Analize zemljišta nisu skupe kao ni preporuke jer donose zaista mnogo, od očuvanja zemljišta i njegove popravke ukoliko je to potrebno do boljeg prinosa (što je svakako i cilj svakog proizvođača).

Nadam se da će se ljudi malo više uključiti u ovu temu.
Sumnjivo lice
 
Postovi: 1
Pridružio se: 10 Maj 2016, 10:46
Lokacija: Beograd

Re: Ishrana biljaka

Nepročitan postod DakiNS » 26 Jun 2016, 13:01

Sve je to tačno , ali i pomalo jednostrano. Današnja agrotehnika zasnovana je u najvećem delu na željama i pravcima razvoja proizvođača umetnih đubriva i proizvođača hemijskih pesticida. Sav rezultat koji dobijemo ubiranjem plodova je trenutačan kao da iza nas neće niko ostati. Smatram da osnovna edukacija mora da počne iz korena, što je uglavnom neprimenjivo . Niti je stajnjak onakav kakav je nekada bio ili je teritorijalno usko ograničen. Niti zemljište ima nekadašnje uslove , setite se nekadašnjih remiza u Vojvodini. Njih je još Marija Terezija naredila da se posade, da vetar ne bi odnosio plodan sloj zemljišta ili da bi povukli višak vlage ili zadržali vlagu u zemljištu, a što smo iz ovog ili onog razloga posekli. Struka se uglavnom svela na savete tipa - pobacaj NPK u ovom odnosu , pa oprskaj ovim da ubiješ korov , pa poprskaj onim da zaštitiš od ovoga ili onoga, hibridi koje sejemo izgubili su elementarne samozaštitne osobine , tako da bez hemije ne bi opstali . Mali broj entuzijasta bavi se organskom poljoprivredom i na malim parcelama , a GMO ulazi polako na svaku poru.
DakiNS
 
Postovi: 31
Teme: 1
Pridružio se: 02 Maj 2015, 10:31
Lokacija: Novi Sad Serbia

Re: Ishrana biljaka

Nepročitan postod misha » 15 Nov 2019, 15:17

Molio bi za kontakt.
Zainteresovan sam za analize.
misha
 
Postovi: 1
Pridružio se: 15 Nov 2019, 14:48
Lokacija: Topola

Re: Ishrana biljaka

Nepročitan postod zorancile » 16 Nov 2019, 00:02

Korisnikov avatar
zorancile
 
Postovi: 5691
Teme: 26
Pridružio se: 02 Dec 2011, 17:17
Lokacija: Bašaid, VOJVODINA

Prethodni

Povratak na Agrotehnika

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju

  • Advertisement