• Advertisement

Pogodnost terena

Oblasti vezane za poljoprivredu za koje ne postoji kategorija na forumu

Moderator: PoljoForum

Pogodnost terena

Nepročitan postod sly » 15 Feb 2015, 18:16

Pozdrav svima,

Prvi put sam na forumu, pa ne zamerite ako u pogrešnom podforumu postavljam temu.

Imam jedno više informativno, nego konkretno pitanje – u vezi namene zemljišta i odabira vrsta.

Livada je veličine ~1h, sa vrlo blagim padom, skoro pa ravna po horizontali, na dnu brda, dužno orijentisana od severa (viši deo) ka jugu (niži deo). U zimskim i jesenjim periodima se voda od snega i kiše zadržava u nekoj količini (dakle samo od površinske vode) i delom otiče kanalima u potok koji protiče celom dužinom livade, po međi, gde se uliva u rečicu koja protiče ispod livade. Dakle, okružena je vodom po zapadnoj dužoj i južnoj kraćoj strani. U zimskom periodu je poprilično hladno, par stepeni hladnije nego na brdo preko puta nje. Sa severa, juga i istoka je otvorena, nema drveća na tim stranama, osim na zapadnoj strani uz potok. Leti je dosta osunčana.

Ono što mene interesuje je da li neko može informativno da mi kaže uzgajanju čega pogoduje ta livada? Voće, neke žitarice, nešto treće... ja sam apsolutni početnik u svemu ovome, rešio sam da se aktiviram polako i za lične potrebe samo, bez nekih većih ambicija i sa 1ha zemlje samo - da iskoristim taj komad zemlje za nešto.

Znam da bez detaljne analize zemljišta i nekih karakteristika te sredine (mikroklime) ne može da se kaže nešto preciznije i konkretno, ali me interesuje čisto na osnovu vašeg iskustva, šta je preporučljivo da se poseje ili posadi na zemlji kao što je iz opisa iznad.

Hvala i pozdrav.
sly
 
Postovi: 1
Teme: 1
Pridružio se: 15 Feb 2015, 16:35
Lokacija: Srbija

Re: Pogodnost terena

Nepročitan postod marko22 » 18 Feb 2015, 00:30

Мораћеш да будеш доста конкретнији ако очекујеш помоћ. Прво локација, пошто је Србија велики појам. Надморска висина. Шта има у околини. Па онда твоје склоности и могућности. Па анализа.
marko22
 
Postovi: 530
Pridružio se: 17 Mar 2013, 14:40
Lokacija: Сурчин


Povratak na Razne teme

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

  • Advertisement