• Advertisement

Korišćenje organskog otpada- briketiranje i biomasa

Oblasti vezane za poljoprivredu za koje ne postoji kategorija na forumu

Moderator: PoljoForum

Korišćenje organskog otpada- briketiranje i biomasa

Nepročitan postod cukaneca » 05 Dec 2011, 10:09

Veoma je mali procenat upotrebe odbačene biomase kao alternativnog energenta, pre svega zbog visokih troškova transporta i skladištenja. Ratarska proizvodnja je veliki izvor biomase, ali u praksi je uobičajeno da se žetveni ostaci (slama, kukuruzovina, suncokret...) spaljuju, što je najgore rešenje. U voćarsko-vinogradarskoj proizvodnji u toku rezidbe vinograda i voćnjaka javlja se kao sporedni produkt velika količina odbačene loze i grana. Odbačena biomasa se redovno spaljuje, čime se energija prosipa, a sredina opet zagađuje. Jedno od rešenja je i briketiranje odbačene biomase, čime se dobija isplativi alternativni energent.

BRIKETARA
Briketara je hidraulična presa namenjena za sabijanje biomase koja kasnije može da se upotrebi kao ogrev. Druga namena je izrada podloga za proizvodnju rasada (jiffi briketi).

HIDRAULIČNA JEDNOSTRUKA PRESA (HJP-80)
je prva verzija prese manjeg kapaciteta i namenjena je za izradu briketa za sopstvene potrebe i prodaju drugim licima. Briket se izrađuje kapacitetom od 50-70 kg/sat, sa prečnikom Fi 70 mm. Upravljanje mašinom je bazirano na mikrokontroleru ATMEL, a prikaz operacija i dijagnostika vrši se na sinoptiku LE diodama i dvorednim LC displejom sa po 16 karaktera.

HIDRAULIČNA TANDEM PRESA (HTP-200)
je drugi tip prese kapaciteta 180-200 kg/sat i namenjena je za komercijalnu proizvodnju briketa. Briket je dimenzije Fi 70 mm. Specifičnost ovog modela je da se briket presuje na obe strane hidrauličkog klipa (nema povratnog praznog hoda u radu). Mašina ima dva sistema za doziranje pužnim dodavačem. Dok se na jednoj strani vrši presovanje, na drugoj strani cilindra se vrši doziranje materijala. Upravljanje mašinom je bazirano na mikrokontroleru ATMEL, a prikaz operacija i dijagnostika se vrši na sinoiptiku LE diodama i dvorednim LC displejem sa po 16 karaktera.
Detaljnije informacije se mogu dobiti od proizvođača čije se briketare koriste širom Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, a duplo su jeftinije od uvoznih.
ELTUS d.o.o. Niš, 18000, ul. Dušana Popovića 110, tel: 018 274 710 , 018 236 296 , 064 898 0700 .
Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika

Kocić Svetlana, dipl.ing.
Korisnikov avatar
cukaneca
 
Postovi: 3138
Teme: 124
Pridružio se: 02 Dec 2011, 16:24
Lokacija: Azanja

Re: Koriscenje organskog orpada- briketiranje

Nepročitan postod cukaneca » 05 Dec 2011, 10:10

Srbija obiluje veoma velikom količinom biomase, gde se određena količina može iskoristiti u termoenergetske svrhe. Najefikasniji način upotrebe biomase u termoenergetske svrhe je preko proizvodnje peleta ili briketa, čime se dobija proizvod koji je ekološki prihvatljiv i koji sadrži energiju koja je bliska vrednosti mrkog uglja.
Prosečna kalorična vrednost za pelete koje se dobijaju od drvene biomase-drvene pelete je >19 MJ/kg, dok za pelete koje se dobijaju od biomase koja je nastala od ostataka poljoprivredne proizvodnje-poljoprivrednih peleta energetska vrednost je od 13 do 18 MJ/kg, u zavisnosti od vrste poljoprivredne biomase (kukuruzovina, sojina sačma, ostaci od uljarica…) i od načina proizvodnje peleta.
Po klasifikaciji sistema za obnovljive izvore energije - OIE, prema ekonomskoj isplativosti, upotreba biomase radi dobijanja peleta/briketa koje se mogu koristiti u termoenergetske svrhe je najisplatljiviji vid Obnovljivih Izvora Energije. U pitanju je obnovljiv izvor energije koji koristi ligno-celulozne ostatke kao resurse iz proizvodnih aktivnosti, koji se odnose na:
Proizvode dobijene aktivnostima u oblasti šumarstva (piljevina iz prerade drveta…)
Ostatke dobijene aktivnostima u oblasti šumarstva (strugotine i grane drveća…)
Proizvode od poljoprivrede (slama, kukuruzovina, ljuska suncokreta, silosna prašina…)
Upotreba dobijenih peleta (briketa):
za zagrevanje prostora u domaćinstvima i zgradama korišćenjem briketa i peleta od biomase
za proizvodnju električne energije – u severnim delovima Srbije koristi se biomasa od ostataka žitarica, a u južnim delovima korišćenjem šumskih ostataka i otpada od drveta
za daljinsko grejanje – posebno u južnim delovima Srbije, gde još uvek nije razvijena gasna mreža.
Primena briketiranja/peletiranja ostataka poljoprivrednoj proizvodnji i u drvnoj industriji omogućava proširenje delatnosti kojim se bave privredni subjekti u ovim sektorima, što omogućava dodatnu zaradu, odnosno bolji i održivi razvoj firmi. Takođe, sakupljanjem biomase za peletiranje i briketiranje povećava se stepen obnovljivosti šuma i poljoprivrednih površina, jer se oslobađa obradiva površina za rast narednih generacija biljaka, gde se kao proizvodi dobijaju energenti-pelete/brikete koji zamenjuju prirodni gas pri zagrevanju unutrašnjosti objekata, što doprinosi energetskoj nezavisnosti naše zemlje. Proširenje delatnosti firmi u domenu poljoprivredne i šumske industrije, kao i osnivanje novih firmi koje bi svoju delatnost bazirale samo na proizvodnji briketa/peleta stvara mogućnost za otvaranje veoma velikog broja novih radnih mesta, čime se delimično rešava problem nezaposlenosti u Srbiji.

Peleti i briketi

Proizvodnja peleta i briketa je u ekspanziji. Briketi su većih dimenzija. Tipične dimenzije drvenih briketa su: prečnik 60 -100 mm, a dužina 20 -200 mm. Zbog svoje relativno velike dimenzije briketi nisu pogodni za male i srednje kotlove sa automatskim doziranjem, za razliku od peleta. Briketi su pogodni za kotlove i ložišta sa ručnim loženjem. Zbog svoje težine i dimenzija briketi su skloniji lomljenju i mrvljenju od peleta. Iz tog razloga su peleti interesantniji kao gorivo. Peleti mogu biti korišćeni u malim kotlovima sa automatskom regulacijom, pošto se doziranje goriva može regulisati.
Postoje proizvođači briketa u Srbiji, ali je obim njihove proizvodnje relativno mali. Proizvodnja drvenih peleta postaje sve češća u Srbiji. U više zemalja postoje proizvodaci opreme za proizvodnju drvenih peleta. Nekoliko adresa proizvođača opreme iz Kine može se naći na Internetu: (Xuzhou Orient Industry Co., Henan Double Elephant Machinery, Anyang GEMCO Energy Machinery).
U nekoliko zemalja Evrope takođe postoje proizvodaci opreme:Andritz - Austrija, Larus Impianti – Italija, Salmatec –Germany, SG Strojirna – Češka Republika, Sweden Power Chippers Ab – Švedska.
Princip proizvodnje peleta je isti. Pelete bi trebalo proizvoditi iz čistog drveta, ali to nije obavezno. Medutim, uobičajena praksa je da se peleti proizvode bez dodatka vezivnog sredstva (lepkova ili smola). Tehnologija proizvodnje peleta treba da ispuni osnovne uslove kvaliteta proizvoda, a to je otpornost na lomljenje i trunjenje pri skladištenju i transportu.
Neke evropske zemlje gde se peleti troše u velikoj količini, usvojile su vrlo detaljne standarde po pitanju kvaliteta peleta (Švedska, Austrija, Nemačka). Peleti mogu biti proizvedeni iz drvnog otpada koji je čisto drvo, a mogu biti proizvedeni sa aditivima, ali oni moraju zadovoljiti zahteve po pitanju maksimalnog sadržaja štetnih materija. Peleti treba da imaju deklaraciju sa specifikacijom, tako da je cena peleta na tržištu veća ako je sirovina za pelete čcisto drvo.
Vlasnička struktura postojećih fabrika za pelete u Srbiji i onih planiranih za izgradnju je mešovita. Neke fabrike su u zajedničkom vlasništvu domaće i strane firme, neke su u potpunosti ili strane ili domaće. Tehnologije primenjene za proizvodnju drvenih peleta u ovim preduzećima su uglavnom iz Evrope. Medutim manji proizvođači, domaća preduzeća I preduzetnici, obično nabave polovnu opremu evropskog proizvođača ili kinesku opremu, pošto je ova znatno jeftinija.

PSSS NIŠ
Kocić Svetlana, dipl.ing.poljoprivrede
Korisnikov avatar
cukaneca
 
Postovi: 3138
Teme: 124
Pridružio se: 02 Dec 2011, 16:24
Lokacija: Azanja

Re: Koriscenje organskog orpada- briketiranje

Nepročitan postod noca » 28 Dec 2011, 22:54

Mi imamo sve više loze posle rezanja.
Ali tu imamo i nekoliko problema :-\
1. U lozi prezimljuju virusi i zato smo praktikovali da je spaljujemo.
2. Šteta je spaljivati, kad je veliki izvor energije.
3. Nije ni malo ulaganje u briketirku ili peletirku, a plus mašina za mlevenje otpada.
4. Treba platiti i radnike koji će sve to da odrade.

Kako sve to uskladiti, moraću da uradim kalkulaciju šta se isplati!
noca
 
Postovi: 19
Teme: 1
Pridružio se: 28 Dec 2011, 22:33

Re: Koriscenje organskog orpada- briketiranje

Nepročitan postod Robins » 28 Dec 2011, 23:03

Imao sam negde snimak mašine koja secka granje i sličan otpad na nekoliko cm i ubacuje u džak. To posle samo ubaciš u kotao.
www.robins.rs
Korisnikov avatar
Robins
 
Postovi: 2020
Teme: 84
Pridružio se: 02 Dec 2011, 13:45
Lokacija: Glibovac

Re: Koriscenje organskog orpada- briketiranje

Nepročitan postod zorancile » 29 Dec 2011, 01:15

Prošle godine je na sajmu u Novom Sadu bila presa koja pravi male rol bale od granja. Te male bale su za kotao na bio masu.
Korisnikov avatar
zorancile
 
Postovi: 5596
Teme: 26
Pridružio se: 02 Dec 2011, 17:17
Lokacija: Bašaid, VOJVODINA

Re: Koriscenje organskog orpada- briketiranje

Nepročitan postod zoran0230 » 29 Dec 2011, 09:31

Ja počeo da pravim prošle godine,ručnu-da pravim cigle od stajnjaka.Bio sam u dilemi da li smrdi kada se loži i ta dilema je rešena jer sam kada sam čistio prikolica za stajnjak ostavio da se osuši i lepo gore i sa malo pepela.
Korisnikov avatar
zoran0230
 
Postovi: 577
Teme: 8
Pridružio se: 03 Dec 2011, 21:12
Lokacija: kikinda

Re: Koriscenje organskog orpada- briketiranje

Nepročitan postod zorancile » 29 Dec 2011, 15:52

Stajnjak jako dobro gori.
Rekao mi je čovek kome su upalili gomilu na njivi kad su palili tulajište pored... X(
Poslednji put menjao zorancile dana 29 Dec 2011, 19:29, izmenjena samo jedanput
Korisnikov avatar
zorancile
 
Postovi: 5596
Teme: 26
Pridružio se: 02 Dec 2011, 17:17
Lokacija: Bašaid, VOJVODINA

Re: Koriscenje organskog orpada- briketiranje

Nepročitan postod zoran0230 » 29 Dec 2011, 17:52

Ko god je čuo i video,reče da nisam normalan.Pravim nešto slično kao na snimku samo manje.od 4cigle
Korisnikov avatar
zoran0230
 
Postovi: 577
Teme: 8
Pridružio se: 03 Dec 2011, 21:12
Lokacija: kikinda

Re: Koriscenje organskog orpada- briketiranje

Nepročitan postod zorancile » 29 Dec 2011, 19:28

Znači tako napraviš kocke i ostaviš ih da se osuše? Ove neće goreti ovako vlažne?
Korisnikov avatar
zorancile
 
Postovi: 5596
Teme: 26
Pridružio se: 02 Dec 2011, 17:17
Lokacija: Bašaid, VOJVODINA

Re: Koriscenje organskog orpada- briketiranje

Nepročitan postod zoran0230 » 29 Dec 2011, 21:29

Da,mora se sušiti.
Korisnikov avatar
zoran0230
 
Postovi: 577
Teme: 8
Pridružio se: 03 Dec 2011, 21:12
Lokacija: kikinda

Sledeća

Povratak na Razne teme

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju

  • Advertisement