• Advertisement

Stari načini za čuvanje mesa i prerađevina

Za ljubitelje dobrog zalogaja, dobrog gutljaja i naravno dobre muzike

Moderator: todor

Stari načini za čuvanje mesa i prerađevina

Nepročitan postod Maximus Ruralis » 18 Dec 2011, 12:57

Od svih starih nacina za cuvanje mesa,u vremenu kada zamrzivaci nisu postojali,najvise mi se svidja ovaj nacin,za koji iskreno i ne znam kako se zove kod nas.Bugari ga zovu Burhan...ako sam dobro zapamtio.

Meso iseceno na sitnije kocke se kuva u kazanu i to do otprilike 80% kuvanosti.Jos vruce se vadi i slaze u manje sudove,a drvenim tuckom sabija i redom soli.Na kraju svi sudovi se zatope svinjskom mascu i tako konzervirano meso moze veoma dugo da stoji.Kod nas i u Bugarskoj se ovaj nacin koristi za svinjsko meso,a Turci za ovcije i to posebno za meso debelih ovnova.

Takodje nasi stari kod topljenja masti su dodavali vecu kolicinu vode,kazu da tako ,,preprana,,mast duze i bolje stoji.

Za vreme letnjih vrucina slaninu ,a i drugo suvo meso bi stavljali u zito....i sl.

Meni je posebno zanimljiv nacin kako su rabadzije u planinama cuvali zaklanu ovcu u toku leta i to za nedelju dana upotrebe.Naime,zaklanu ovcu bi sa konopcom podigli u vrh krosnje najvece smrce ili jele i to nekih 20-25 metara.Deda mi je to vise puta pricao i kaze da u vrhu krosnje na visini nema muva.

Sve u svemu,nuzda i muka ih je terala,pa su svasta i smisljali.Ajmo da cujemo jos neki racept.Kakva je cena i situacija sa strujom,mozda nam uskoro ti recepti i zatrebaju...!
Moz da bidne,al ne mora da znaci...!!!
Korisnikov avatar
Maximus Ruralis
 
Postovi: 1446
Teme: 13
Pridružio se: 09 Dec 2011, 21:47
Lokacija: Raska

Re: Stari i vec zaboravljeni nacini za cuvanje mesa i prerad

Nepročitan postod cukaneca » 18 Dec 2011, 13:14

Svaka cast za ovu temu!!
Ovaj prvi nacin koji si opisao bi bio skoro isti kao kod mene osim kuvanja. Meso se normalno isece u komade /snicle/, i onda slaze u sud. Nekada su zato sluzile drvene posude-cabrovi otvorenog vrha, sada su to vece tegle. Meso se slaze i soli dobro svaki red a na kraju se zalije mascu i poveze celofanom. Jedino se prilikom otvaranja i koriscenja treba sto pre iskoristiti i naravno meso se pre upotrebe mora odsoliti jer je preslano. Ukus ovako spremljenih snicli je skoro kao kad se spremi sveze meso.. Neki naziv ovog nacina ostavljanja je salamurenje.
Suvo meso se leti stavljalo u kakav drveni sanduk koji se punio pepelom iskljucivo od drveta i meso zatrpavalo u njega..

Ovo za ovcu je stvarno zanimljivo i eto kako su se snalazili i bili domisljati. Bojim sta bi se danas desilo sa nasim savremenicima po gradovima narocito..?/
Korisnikov avatar
cukaneca
 
Postovi: 3136
Teme: 124
Pridružio se: 02 Dec 2011, 16:24
Lokacija: Azanja

Re: Stari i vec zaboravljeni nacini za cuvanje mesa i prerad

Nepročitan postod Maximus Ruralis » 18 Dec 2011, 15:14

Jos nesto u vezi kuvanja mesa i takvog nacina konzerviranja.Gledao sam u Bugarskoj kod prijatelja,a sada sam se setio.Oni kuvano meso proprze,ali samo malo,solidno ga posole,slazu u tegle i dobro zbijaju.Na vrh svake tegle dodaju po 2-3 dobre kasike masti,onda te tegle dobro zatvaraju i stavljaju ih u kazan za vrelom vodom.To im tako vri jedno sat vremena i na moje cudjenje ni jedna tegla nije pukla.

Kaze taj moj prijatelj,tada ( bog da mu dusu prosti,nije vise sa nama,a bio je dobar covek i pro-srpski orjentisan kada nam je bilo najteze) da tako spemljeno meso moze strasno dugo da stoji.Njegov otac mi je pricao da su u ratnim godinama njihovi stari tako spremljeno meso zakopavali u bastama na vecoj dubini i da je moglo i posle vise godina da se jede.

Ovako spremljeno meso mi se strasno svidja.Nenajavljeni gosti na vrata,otvoris teglu,istreses meso u tiganj i za par minuta spremno,slozice te se,malo brze nego da je u zamrzivacu.( pod uslovom da ga niste zakopali....vec da je u ostavi...!!!
Moz da bidne,al ne mora da znaci...!!!
Korisnikov avatar
Maximus Ruralis
 
Postovi: 1446
Teme: 13
Pridružio se: 09 Dec 2011, 21:47
Lokacija: Raska

Re: Stari i vec zaboravljeni nacini za cuvanje mesa i prerad

Nepročitan postod гачевић » 18 Dec 2011, 15:33

Пошто имам два шарпланинца, момак и девојка, иначе сам им оставио парење за пролеће због зиме, морам да им обезбедим и довољно хране сваки дан, а искрен да будем највише воле месо, па тако у току лета имам проблем како да га чувам и онда сам пробао, ставим у џак од мекиња и потопим у буре са водом, без проблема стоји 10- так дана, одатле им узимам порцију сваки дан.
Правило које влада у целој Европи: За један језик, једно писмо. Српски језик и ћирилица.Ако и ти почнеш и други ће...Наш највећи бренд...
Korisnikov avatar
гачевић
 
Postovi: 724
Teme: 28
Pridružio se: 05 Dec 2011, 23:51
Lokacija: Пријепоље

Re: Stari i vec zaboravljeni nacini za cuvanje mesa i prerad

Nepročitan postod Maximus Ruralis » 18 Dec 2011, 15:39

Ovo ti nije lose...a voda,da li je protocna ?Mislim,menjas li vodu,bar na velikim vrucinama ?
Moz da bidne,al ne mora da znaci...!!!
Korisnikov avatar
Maximus Ruralis
 
Postovi: 1446
Teme: 13
Pridružio se: 09 Dec 2011, 21:47
Lokacija: Raska

Re: Stari i vec zaboravljeni nacini za cuvanje mesa i prerad

Nepročitan postod гачевић » 18 Dec 2011, 15:45

Свако јутро
Slika
Правило које влада у целој Европи: За један језик, једно писмо. Српски језик и ћирилица.Ако и ти почнеш и други ће...Наш највећи бренд...
Korisnikov avatar
гачевић
 
Postovi: 724
Teme: 28
Pridružio se: 05 Dec 2011, 23:51
Lokacija: Пријепоље

Re: Stari i vec zaboravljeni nacini za cuvanje mesa i prerad

Nepročitan postod Maximus Ruralis » 18 Dec 2011, 16:06

Svaka cast...bas se zaljubljeno gledaju i bice tu prinove.Ovako.......,mislim da ti svaki mesec treba da koljes po jednu kravu !
Moz da bidne,al ne mora da znaci...!!!
Korisnikov avatar
Maximus Ruralis
 
Postovi: 1446
Teme: 13
Pridružio se: 09 Dec 2011, 21:47
Lokacija: Raska

Re: Stari i vec zaboravljeni nacini za cuvanje mesa i prerad

Nepročitan postod гачевић » 18 Dec 2011, 16:08

Имам у понуди још једну, а исплатиће ми се давајући отпад псима и свињама, па мени шта остане, ха, ха, ха....
Правило које влада у целој Европи: За један језик, једно писмо. Српски језик и ћирилица.Ако и ти почнеш и други ће...Наш највећи бренд...
Korisnikov avatar
гачевић
 
Postovi: 724
Teme: 28
Pridružio se: 05 Dec 2011, 23:51
Lokacija: Пријепоље

Re: Stari i vec zaboravljeni nacini za cuvanje mesa i prerad

Nepročitan postod cukaneca » 18 Dec 2011, 18:36

SVINJAMA??????????
Korisnikov avatar
cukaneca
 
Postovi: 3136
Teme: 124
Pridružio se: 02 Dec 2011, 16:24
Lokacija: Azanja

Re: Stari i vec zaboravljeni nacini za cuvanje mesa i prerad

Nepročitan postod гачевић » 18 Dec 2011, 22:15

Претопљени лој помешан са тритикалом идеалан за свиње...
Правило које влада у целој Европи: За један језик, једно писмо. Српски језик и ћирилица.Ако и ти почнеш и други ће...Наш највећи бренд...
Korisnikov avatar
гачевић
 
Postovi: 724
Teme: 28
Pridružio se: 05 Dec 2011, 23:51
Lokacija: Пријепоље

Sledeća

Povratak na Kafana

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

  • Advertisement